Back to top

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Az „illatolaj” is illatos, de lehet, hogy szintetikusan előállított vegyületeknek köszönhetően. Jó esetben az üvegre rá van írva, hogy egy természetes növényi illóolaj található benne, vagy csak illatosított olajos valami, de a csomagolásuk nagyon hasonló és a termék megnevezés is csak két betűben tér el, azaz mindig érdemes megnézni az apró betűs részeket is…

Az aromalámpás párologtatás az egyik leggyakrabb felhasználási mód
Az aromalámpás párologtatás az egyik leggyakrabb felhasználási mód
Fotó: wikipedia
Kevés növény termel illóolajat

Az illóolajok ára azért magas, mert viszonylag nagy mennyiségű növényi alapanyagból lehet kinyerni kis mennyiségű olajat és a lepárlás is energiaigényes folyamat. A növények közül mindössze tízből egy tartalmaz illóolajat.

Az illóolajok tömény, lipofil (zsírban oldódó) és általában vízzel nem keveredő (hidrofób) folyadékok, amelyek illékony vegyületeket tartalmaznak.

Az illóolajokat általában desztillációval, vagyis lepárlással (víz-, vízgőz-, vagy gőzlepárlás) állítják elő. Gyakran az oldószerek segítségével nyert kivonatot is illóolajként tüntetik fel, azonban a két módszerrel kapott anyag összetételében nagyfokú eltérések lehetnek. Az oldószeres kinyeréssel elsősorban a finom növényi alkatrészek (pl. virágok) illékony komponenseit vonják ki, amelynek végeredménye a konkrét, illetve annak a tisztított változata, az abszolút tinktúra. Tehát itt oldószerrel történik a kivonás, majd az oldószert elvonják, és így készül a termék.

A bambuszpálcákon nagyobb felületen, intenzívebb a párolgás
A bambuszpálcákon nagyobb felületen, intenzívebb a párolgás
Fotó: wikipedia
Ha nyomot hagy még nem biztos hogy hamisított…

…pedig így könnyű dolgunk lenne. Az illóolajok egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy szobahőmérsékleten is jelentős gyorsasággal elpárolognak, ami után nem hagynak zsíros nyomot, vagy foltot. Más jellegű színes folt azonban maradhat utánuk, mivel az illóolajok egy része színes összetevőket is tartalmaz. Ilyenek például a pacsuli, vagy az orvosi székfű (kamilla) illóolajai. Tehát csak a papírra cseppentett minta elpárolgása után maradó zsíros folt utal idegen anyagok jelenlétére, a visszamaradó szín nem.

A tárolási körülményekre rzékenyek, de kedvező hatásúak

Az illóolajak fényre, hőre, levegőre érzékenyek, mert azok az oxidációt és a gyantásodást elősegítik. Épp ezért legjobb sötétített üvegben, sötét és hűvös helyen tartani, és mindig teli üveggel tárolni (azaz ha az üvegből fogy az illóolaj, akkor áttenni egy kisebb üvegbe, ami tele van. Ennek oka, hogy az olaj feletti kis levegőréteg is a minőségének a romlását okozhatja.). A citromfű illóolaj például levegővel érintkezve rohamos gyorsasággal veszít az antibakteriális hatásából.

Sok illóolaj esetén kutatások bizonyították a vizsgált illóolaj baktériumellenes, gombaellenes, vírusellenes, vagy antioxidáns hatását. Emiatt jó hatásúak légúti megbetegedések esetén inhalálva, de a teafa, vagy a kakukkfű illóolaja kiváló bőrgomba ellen külsőleg ecsetelve.

Az illóolajokat általában a parfümériában, az aromaterápiában, kozmetikai iparban, gyógyszeriparban, valamint ételek ízesítésére, tartósítására használják. Belsőleges használatuk nagy odafigyelést, lehetőleg szakember által kontrollált körülményeket kíván, mert nagyon koncentrált, erős hatást kiváltó anyagok.
Gyógyászati felhasználás során a légtérbe párologtatva, közvetlenül inhalálva, de fürdőolajként, kenőcsökbe, krémekbe, bedörzsölőkbe keverve is alkalmazhatóak.

A "léleksimító" hatásuk is hasznos
A "léleksimító" hatásuk is hasznos
Fotó: wikipedia
Megtévesztő hasonló termékek

Az illóolaj hamisítás célja általában a forgalmazó cégek profitjának a növelése. Némely esetben szagos, vagy szagtalan anyagokat használnak az illóolajok hígításra, ez még a jobbik eset ha nem káros emiatt a végeredmény – mondjuk nem is használ. Szagtalan hígító szerként előfordult már az etanol, az ásványi olaj, az izopropil mirisztát, glikolok, ftalátok, vagy repceolaj.

Másik lehetőség, amikor a drágább illóolajat, hasonló illatú olcsóbbal keverik. Az ylang ylang illóolajat gyakran hamisítják cananga illóolajjal, de előfordul a limonén adása grapefruit illóolajhoz, más citrusolaj használata bergamot olajban, rózsaillóolaj hígítása alkohollal vagy levendula illóolaj hamisítása spanyol zsálya illóolajjal.

Minél drágább egy növény illóolaja (mert nehezebb kivonni, vagy nagyon kevés van egységnyi növénymennyiségben) annál gyakrabban hamisítják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

Turbóenergia az agy számára

A táplálkozási szakemberek szerint van egy kombináció, ami olyan, mint egy turbófeltöltés az agy számára.

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Adventi kertajánló

A korai sötétedéshez igazított nyitvatartási idővel, de számos hazai botanikus kert és arborétum tart nyitva a téli hónapokban. Sőt, programokkal is több helyen készülnek, ezekből válogattunk.