Back to top

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Szeptember utolsó napjaiban ősziesre fordult az időjárás. A nappali maximum hőmérsékletek már nem érik el a 20 °C-ot, éjszakánként pedig az égbolt borultságától függően akár néhány fokosra is lehűlhet a levegő. Az utóbbi időszakban országszerte gyakran esett csapadék, néhány millimétertől a jelentősebb mennyiségekig mindenre volt példa.

A rovarkártevők aktivitása a lehűlés miatt minimálisra csökkent,

a rothadásos megbetegedések viszont megállíthatatlanul terjednek. A talajok vízkészlete a gyakori esőktől fokozatosan töltődik, de ez inkább csak a felső talajrétegre értendő.

A meztelencsigák az alacsonyabb hőmérséklet ellenére igen tevékenyek
A meztelencsigák az alacsonyabb hőmérséklet ellenére igen tevékenyek
Az alma és a körte, valamint a birs betakarítása folyamatosan halad. Az almamoly és a keleti gyümölcsmoly már hetek óta nem rajzik, a fertőzött gyümölcsökben viszont még aktívan táplálkoznak a fejlett lárvastádiumú hernyók. A sebzések és berágások nyomán továbbra is gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Ugyanez mondható el a még érő és szüretelésre váró, késői szilvafajtákról, itt a csapadéktól megduzzadó gyümölcsök felrepedése a tipikus tünet. A meztelencsigák az alacsonyabb hőmérséklet ellenére igen tevékenyek, dézsmálják a lehullott gyümölcsöt, próbálják behozni a lemaradást, melyet a nyári szárazság és hőség okozott.

Folyamatosan érnek a különböző diófajták.

A korábbi évekhez viszonyítva kevesebb a nyugati dióburok-fúróléggyel fertőzött termés,

ez talán a nyári aszályra és hőségre vezethető vissza. Megfigyelhető viszont a fertőzött gyümölcsburok rothadása, amit elősegít a gyakori csapadék és a szeptemberben tapasztalt baktériumos eredetű megbetegedés. A beteg termést lehetőség szerint azonnal távolítsuk el a fa alól, még mielőtt a buroklégylárvák elhagynák a diót.

A szőlő betakarítása egyre sürgetővé vált, mert a gyakori esők nyomán erősödött a termés botrítiszes megbetegedése. Az esőktől megduzzadt és elvékonyodott bogyók kiváló táptalajként szolgálnak a kórokozónak, a penészes fürtök pedig rontják a must minőségét. Az őszi peronoszpóra- és lisztharmatfertőzési hullám az alacsony hőmérséklet miatt megállt, a beérett lisztharmat áttelelő szaporítóképlete viszont bemosódott a szőlő fás részeinek a kérge közé, ezért a leszüretelt ültetvények őszi lemosó permetezése már időszerű feladat.

Az alacsonyabb hőmérséklet hatására megkezdődött a kifejlett zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványospoloskák vándorlása,

telelőhely-keresése. A lakások ajtajait, ablakait ezért tartsuk folyamatosan zárva, mert a legkisebb résen is bejutnak a fűtött helyiségekbe.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Adventi kertajánló

A korai sötétedéshez igazított nyitvatartási idővel, de számos hazai botanikus kert és arborétum tart nyitva a téli hónapokban. Sőt, programokkal is több helyen készülnek, ezekből válogattunk.

Rezes lemosó permetezés: többször is megéri elvégezni

A lemosó permetezéseknek számos előnyök van: gyérítik az áttelelő kártevők, és az áttelelő kórokozók számát, és mivel nincs lomb a fákon, nem kell tartani a szer miatti perzseléstől. Ősztől tavaszig ezt több alkalommal elvégezhetjük, így a hatékonyság fokozható.