Back to top

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Szeptember második felében már a későn érő fügék is kóstolhatók, a koraiak pedig nem értek még le, ezért választotta az időpontot Miklós Ákos Márton, a becshelyi 453 fajtát felvonultató fügegyűjtemény tulajdonosa. Tőle kérdeztük meg, hogy milyen szempontok alapján értékelték a fajtákat. 

Miklós Ákos Márton 453 fügefajtát gyűjtött össze
Miklós Ákos Márton 453 fügefajtát gyűjtött össze
Íz szempontjából négy profilt lehet megkülönböztetni, magyarázta. A piros bogyósok jelleget leginkább a málnalekvár-íz adja, ezek a legmagasabb savtartalmú gyümölcsök, és általában a piros, bordó „húsú” gyümölcsök sorolhatók ide. Amúgy a fügében elég kevés sav van. A sárgadinnyés aroma is egyértelműen felismerhető, ez a karakter a zöld, sárga és barna héjú fajtákra jellemző. Vannak kimondottan kókuszos aromájú fügék, a negyedik csoportot pedig a nehezen leírható fügeízű fajták alkotják. Hazánkban a lila füge a legelfogadottabb szín, ezért a sárga, barna és zöld fajtákat külön értékelték.

Ennél az érzékeny gyümölcsnél kimondottan fontos a héj vastagságát, szilárdságát, valamint a szedhetőséget figyelni az értékeléskor.

A legjobb ízűek a teljesen puha fügék, amit azonban nem lehet megvárni, ha értékesítésre szánjuk a gyümölcsöt. Olyankor az is szempont, hogy a gyümölcs szárral szedhető vagy anélkül, és hogy mennyire „nyakas”. A serlegnyílás lehetőleg legyen apró és zárt, ami nemcsak mutatósabb, hanem a romlásnak és kártevőknek is ellenállóbbak az ilyen gyümölcsök. A méretnél az arany középút a legszerencsésebb, mert az apró nem vonzó a vásárlók szemében, a túl nagy füge pedig könnyen nyomódik vagy a saját súlyától összeroskad.

Az eddigi tapasztalatok alapján a legjobb fajták közt az olasz Nero Roco, a francia Violette de Sollies, a görög Vasilika Melissi és a portugál-amerikai Black Madeira fügét sorolta föl Miklós Ákos Márton. A nem lila fajták közül a fűzöld Verdino Giacomo szerepel a legjobbak közt.

Kútfeji lila
Kútfeji lila
A gyűjteményből két zalai tájfajtát bejelentett a Nemzeti Fajtajegyzékbe, így azok hivatalosan szaporíthatók Magyarországon. Miklós Ákos Márton elmondta, hogy a Kútfeji lila korai érésű, sötétlila, szinte fekete héjú, szép piros velőállományú füge. A gyümölcs gömbölyded körte alakú. Fája fölfelé törő, kevésbé bokrosodik, a levél színe nem molyhos. Első termését július elején kezdi érlelni, ami majdnem minden fügefajtával megegyezik. Inkább a második, a termés nagyobbik részét adó szüret alapján lehet besorolni a fajtákat. A Kútfeji lila augusztus utolsó hetében kezd érni és szeptember végére be is fejeződik a szürete. Íze a piros bogyós-lekváros jelleg mellett kissé melaszos-nádcukros.

Egerszegi sárga
Egerszegi sárga
Kissé későbbi érésű az Egerszegi sárga fajta: zöldessárga héja keményebb, elég ellenálló, nem károsítja a foltosszárnyú muslica. Velőállománya rózsaszín. A gyümölcs nagyobb, mint a Kútfeji lila és később érik. Elég bőtermő fajta. Fája ennek is feltörő növekedésű.

Mindkét fajtára jellemző, hogy az első körben az összes termés 25-30%-át adják, ami több mint a nagy átlag 20%-os első termése.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Lengyelországban az ökológiai gazdálkodás területének növelése a cél

Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint, a minisztérium célja az ökológiai gazdálkodás területének és a bioélelmiszer-termelés volumenének növelése. Mint mondta az értékesítési szintjét is fokozni kell, hogy a fogyasztók könnyen hozzáférhessenek a biotermékekhez. Az EU Green Deal készteti Lengyelországot is ezekre a lépésekre.