Back to top

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

A Németország-szerte várható 10,3 millió tonna burgonya 9%-kal kevesebb a tavalyinál, és 5%-kal marad el a sokéves átlagtól. Országos átlagban várhatóan 38 tonna burgonyát tudnak felszedni az idén hektáronként, ami 12%-kal kevesebb a tavalyi hozamnál, és 8%-kal marad el a sokéves átlaghozamtól, olvastuk a fruchthandel.de portálon a szövetségi agrárminisztérium adatai alapján készült rövid elemzést.

Pedig a burgonyatermesztésre szánt felület 8000 hektárral nagyobb volt a tavalyinál (összesen 266 800 hektár), de még ez sem kompenzálja az óriási aszály miatti kiesést.

A legnagyobb burgonyatermesztő körzet Alsó-Szászország, ott található az ország burgonyafelületének 46%-a, és ott is nagyobb területre vetettek burgonyát, mint egy évvel ezelőtt. Ott 5,2 millió tonnára van kilátás összességében, ami éppen csak meghaladja a tavalyit.

A május végétől augusztus 10-ig felszedett és értékesített korai burgonya mindenesetre a legtöbb térségben még megúszta a legsúlyosabb időszakot, mivel tavasszal még rendben volt a talajok vízkészlete, és lehetőség szerint öntöztek is. Nem így a középkorai és a késői fajták, amelyek gumóképződése a legnagyobb nyári melegre esett, és az engedélyezett öntözővíz-mennyiség sem mindig volt elég.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy bár viszonylag korán beérett a burgonya, nem lehetett egyből megkezdeni a felszedést, annyira meleg volt, és annyira kemény volt a talaj (utóbbi miatt a szokásosnál több lesz a sérült gumó, az ebből eredő kiesések majd a tárolás során válnak nyilvánvalóvá).

Az utóbbi hetek csapadéka hozamot már nem növeli, de a betakarítás feltételeit legalább javítja,

olvasható a fruchthandel.de rövid burgonyakörképében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.

Áfacsökkentést szeretnének elérni

Tavaly számolt be első ízben a sajtó arról, hogy az Európa Parlament által megszavazott módosítások értelmében a tagországoknak lehetőségük lenne a zöldség és gyümölcsfélék általános forgalmi adóját saját hatáskörben meghatározni. Németországban ismét az ÁFA-csökkentés mellett érvelnek.