Back to top

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

A Yellowstone Nemzeti Park olyan geológiai jellegzetesség, amelyet aligha kell bemutatni. Látogatók milliói utaznak ide minden évben, hogy megnézzék a bugyborékoló iszapkamrákat, a kristálytiszta vizet és a Grand Prismatic Spring ragyogó színeit. Az Old Faithful tornyosuló vízkitörései szintén hatalmas látványosságot jelentenek, de a látogatáshoz az is hozzáteszi az intrikát, hogy vajon honnan jön a víz?

A felszín alatti vizek vizsgálata

"A Yellowstone-ról szerzett ismereteink régóta hiányoznak a felszín alatti részekből" - magyarázta Steven Holbrook, a Virginia Tech geotudományok professzora. - a közvetlen megfigyelésekből sokat tudunk a felszíni jellegzetességekről, a geofizikai munkákból pedig meglehetősen sokat a több kilométerrel lejjebb lévő magmatikus és tektonikus rendszerről, de nem igazán tudjuk, mi van a közepén."

Ennek kiderítésére a csapat egy egyedülálló műszert, a SkyTEM-et használta, ami egy nagy dróthurok, amelyet egy helikopter alatt vontatnak.

A hurok átmérője 80 láb volt, és a kutatók elektromosságot küldtek rajta keresztül, így elektromágneses impulzusokat hoztak létre, amelyeket a felszín alá küldtek, és válaszokat kaptak az ott lévő elektromosan vezető testektől.

Mivel a helikopter 40-50 mérföld/órás sebességgel képes haladni, a kutatók gyorsan fel tudták mérni a 3500 mérföldes nemzeti park nagy területeit. Az általuk gyűjtött adatok több mint 2500 mérföldnyi helikopteres vonalból állnak, amelyek nemcsak a park hidrotermális jellemzői alá néznek, hanem arra is, hogy ezek a jellemzők hogyan kapcsolódnak egymáshoz nagy távolságokon keresztül.

Fotó: pixabay.com

A "vízvezeték" a Yellowstone-ban

A tudóscsoport által rögzített adatok azt mutatják, hogy a parkban található  források a terület geológiájának köszönhetőek. A felszín alatti törések és repedések hozzájárulnak ahhoz, hogy a hidrotermális vizek több mint fél mérföldről a föld alól közel függőlegesen emelkednek fel.

A park vulkanikus áramlatai alatt sekélyebb talajvízrétegek találhatók, amelyeket a láva határai szabályoznak, de keverednek a mélyből felszálló forró vízzel, ahogy az az ég felé lövell.

Az új kutatás fényt derít a park különböző pontjain tapasztalt eltérő kémiai és hőmérsékleti viszonyokra is. Míg korábban úgy gondolták, hogy ezek ismeretlen mélységi folyamatok következményei, a helyszínen végzett felszín alatti adatok azt mutatták, hogy a különbségek csupán a sekély talajvíz keveredésének eltéréséből adódnak. Érdekes módon az adatok azt mutatják, hogy a Parkban található, egymástól akár hat mérföldre lévő hidrotermális rendszerek is kapcsolatban állnak egymással.

Az adatok más tudományágak, például a biológusok és a hidrológusok érdeklődését is felkeltették, akik korábban alaposan tanulmányozták a helyszínt. Az adatokból származó megállapításokat a Nature című folyóiratban tették közzé.

A Yellowstone Nemzeti Park mélyben lévő termálfolyadékokat a legendás termáljellemzőkkel összekötő vízvezetékrendszerének természete gyakorlatilag ismeretlen.

A Yellowstone hidrológiájával és kémiájával kapcsolatos uralkodó elképzelések szerint a folyadékok ismeretlen geometriájú víztározókban tartózkodnak, oldalirányban áramlanak a távoli forrásokból, és a lávafolyások széleinél lépnek ki.

A talajvíz és a jelentős mennyiségű összes oldott szilárd anyagot tartalmazó termikus fluidumok jelentősen csökkentik a porózus vulkáni kőzetek ellenállását, és az ellenállásjelzésük alapján megkülönböztethetők. A termálterületeken és a fúrásokban feltérképezett agyagos szekvenciák jellemzően 1000 méternél kisebb mélységben alakulnak ki a törések által ellenőrzött termálfolyadék- és/vagy gázvezetékek felett. A legtöbb termikus jellegzetesség a magas fluxusvezetékek felett helyezkedik el, alacsony fajlagos ellenállású és alacsony szuszceptibilitású agyaggal fedett, eltemetett törések mentén. A sekély, vízszintes alatti járatok talajvizet táplálnak a medencékbe, amely keveredik a függőleges vezetékekből származó termikus fluidumokkal. Ezek a kevert folyadékok a felszínen a felszíni áteresztőképesség által szabályozottan a felszínre törnek, és a mélyebb breccsás rétegek mentén kifelé áramlanak. A gejzírmedencék között folytatódó kiáramlások a helyi talajvízzel és termikus fluidumokkal keveredve hozzák létre a megfigyelt geokémiai jeleket. Nagy pontosságú képeink a hidrotermális rendszerek geokémiai és talajvízmodelljeihez szolgáltatnak információt világszerte.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

A gyűlölt íbisz mégis hasznot hoz

Ausztrália egyik őshonos madara, az malukui íbisz, nem túl népszerű a lakosok körében. Sokan csak "kuka-tyúknak" hívják, mivel előszeretettel túrja fel a szemeteseket élelem után kutatva, de akár az emberek kezéből is kikapja az ennivalót. Nem csoda hát, ha népszerűtlen madárnak számít hazájában.

A vizes élőhelyek megőrzéséért

A legrégebbi természetvédelmi államközi megállapodás az a bizonyos Ramsari Egyezmény, amely a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, a vízimadarak élőhelyeiről szól. Az egyezmény létrejötte a XX. század második felében jelentősen felgyorsuló vizes élőhelyek pusztulásának, valamint a vízimadarak eltűnésének az eredménye.

Ön mennyit tud a klímaváltozásról? - Tesztelheti, továbbjutna-e a középiskolások versenyén

Bárki kitöltheti azt a tesztet, amellyel 611 középiskolás csapat birkózott meg a Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programjában szervezett, októberben indult tanulmányi versenyen. A második fordulóba 80%-os teljesítménnyel lehetett továbbjutni, ami 152 csapatnak sikerült.

Turbóenergia az agy számára

A táplálkozási szakemberek szerint van egy kombináció, ami olyan, mint egy turbófeltöltés az agy számára.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.

Kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése

A madárpusztulások egyik legfőbb oka a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés, éppen ezért kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése, amely számos hazai madárfaj természetvédelmi helyzetén javít – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 13. MAVIR Madárvédelmi Konferencián, Tatán.

Több mint ötszáz katalán településen vezetnek be vízkorlátozást a szárazság miatt

Több mint ötszáz katalán településen, köztük Barcelonában vezetnek be vízkorlátozást, mert az idén tapasztalt rendkívüli szárazság miatt jelentősen megcsappantak a vízkészletek - közölte az El País című újság.