Back to top

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Fotó: Pixabax/souline
Valójában már a 35. héten, vagyis szeptember legelső napjaiban meg-megjelent az áruházi akciós újságokban a káposzta, szeptember második hetében pedig teljes erővel beindult az akciózás.

Ez beleillik az utóbbi években megfigyelhető trendbe,

vagyis, hogy valamivel kevesebb figyelem fordul már a káposztára szeptember–október fordulóján, illetve október első heteiben, és annyival több szeptember első felében, idézi az agrárpiaci információkat elemző németországi AMI elemzését a fruchthandel.de portál cikke.

Az akciókat figyelve – egyéb, külső körülmények indokolta átrendeződések mellett – feltűnő, hogy lényegében eltűntek a tízkilós Raschel-zsákban kínált, otthoni bekészletezése szánt tételek. Ennek

nemcsak az az oka, hogy a szociokulturális átrendeződések révén már nincsenek igazán nagy családok; hanem egyszerűen az, hogy ebben az évben ezt a kiszerelést nem lehet észszerűen beárazni.

A tízkilós egységben vásárolt káposzta ára az előző négy évben változatlanul 0,53 euró volt (ez tavaly szeptemberi euróárfolyamon kb. 180 Ft, mostani áron több mint 220 Ft); az idén azonban 0,85 eurónál nem lehet kevesebbért adni (mostani euróárfolyamon kb. 350 Ft). A megelőző években 0,47-0,82 euró között mozgott Németországban a káposzta ára, a középérték 0,66 euró volt; az idén pedig már gyakran súrolja az ár a 0,90 eurót (közel 380 Ft).

Egyébként abszolút túlsúlyban van a hazai termesztésű káposzta az áruházlánci akciókban,

az idén 92%-ban ilyent hirdetnek a kevés holland, illetve a még kevesebb belga áru mellett. A fajtaneveket káposzták esetén szinte egyáltalán nem szokás feltüntetni, és a bioáru sem igazán jellemző. Ugyanakkor az akciók harmadában hirdetik, hogy a régióban termett a pultra kerülő káposzta, írja az AMI elemzése alapján a fruchthandel.de.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Üres konténerekkel teli raktárak

A legfrissebb hírek szerint újabb globális szállítási gond kezd kibontakozni a túl sok üres konténer miatt.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.