Back to top

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Az U25 korosztályos GP mezőnye
Az U25 korosztályos GP mezőnye
Fotó: Hajdu Krisztina
Az ötéves lovak kategóriájában Mia Niana nyergében Burucs Borbála, a hatéves lovaknál Lady in Red és Budai Virág párosa remekelt és zárta győzelemmel a szombaton kezdődő döntők sorát. Vasárnap a gyermek GP-n Bodnár Annabell és szürkéje, Lay Your Love On Z nyert, U25-ös kategóriában pedig Kiss Lizanna, Cloé nevű saját tenyésztésű lovukkal. A felnőttek 150 centiméterre kiírt döntőjében a rendkívül fiatal ifj. Szuhai Gyula győzött Perthy Jacksonnal, míg az amatőrök 32 fős mezőnyében Bohák-Debreczeni Éva. Az amatőr GP győztesével beszélgettünk.

Gratulálok a győzelmedhez, ez hányadik GP-takarót jelentette neked?

Köszönöm, ez volt a harmadik amatőr GP-győzelmem. Először 2018-ban Kecskeméten nyertem Kerítővel, tavaly és most pedig Budapesten Cortezzel sikerült.

A felnőtt GP-ben ifj. Szuhai Gyula győzött Perthy Jacksonnal
A felnőtt GP-ben ifj. Szuhai Gyula győzött Perthy Jacksonnal
Fotó: Hajdu Krisztina

Emlékszem a halasi ob-győzelmedre, az akkor óriási öröm volt. Azóta eltelt egy kis idő, most másik lóval nyertél. Mi történt az elmúlt időszakban veled?

A halasi ob-győzelem még 2017-ben volt. Nagy öröm volt, mert az akkori lovammal, Baby Queennel már másodszor tudtunk nyerni. Ráadásul az volt a ló utolsó szezonja, mivel már tizenhat éves elmúlt.

Szépen tudtuk befejezni a közösen töltött hét évet. Azóta már eltelt lassan öt év.

Folyamatosan lovagoltam, de nem volt olyan lovam, ami igazán passzolt volna hozzám, és 2020-ban született meg a kisfiam is. Tavaly kezdtem versenyezni Cortezzel, akivel viszont hamar megtaláltuk az összhangot. Tavaly második lett az amatőr országos bajnokságon és idén is nagyon sok jó pályát ment már.

Bohák-Debreczeni Éva, az amatőr GP győztese
Bohák-Debreczeni Éva, az amatőr GP győztese
Fotó: Hajdu Krisztina

Hosszú ideje Göttler Vilmossal készülsz a versenyekre, hány lovad van jelenleg?

Most Gödöllőn, a Vági Díjlovas Centrumban készülök a versenyekre. Az edzőm már tizenhárom éve Magyarország egyik legjobb szakembere, Göttler Vilmos; vele készülök a hétköznapokon és a versenyeken is. Sok lóval versenyeztem már az elmúlt években, és mindig sikerült megta­lálnom velük a megfelelő edzési módszert. Úgy látom, hogy ennyi idő után is rengeteg újat tanulok tőle, nagyon maximalista.

Jelenleg két lóval készülök, az egyik Cortez, akivel a GP-t nyertem.

Ő idén volt kilencéves, a legjobb korban van és most már elég rutinos is. A másik lovam az ötéves Malle Babbe F, vele idén kezdünk versenyezni. Még nagyon rutintalan, sokat kell még dolgozni vele, de ígéretesen kezdett.

A felnőtt GP mezőnye
A felnőtt GP mezőnye

Az amatőr státusz sokszor, sok fórumon szoba kerül. Mi a véleményed a mostani rendszerről?

Sokszor változott az utóbbi időben, úgy érzem, hogy én mindig tudtam alkalmazkodni a szabályokhoz. Idén ez volt az első amatőrverseny, amiben indultam. Nekem most az okozta a nehézséget, hogy az ob 120-125 cm-es magasságon van, de év közben a minősítőversenyeken az amatőr számok csak 110 cm-es magasságon zajlanak. Ez nem könnyű, mert az amatőrök számára kiírt versenyeken gyakorlatilag nem is lehet minősülni az ob-ra. Ez egy picit nehezített a dolgon. Én most abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a lovam már van annyira rutinos és a képessége is megvan hozzá, hogy magasabb pályán versenyezzen, így nem okozott gondot a minősülés.

Úgy gondolom, hogy nehéz igazságot tenni az amatőrversenyek terén, hiszen eb-ben a kategóriában nagyon eltérő a versenyzők lehetősége mind a lovak, mind pedig a lovakkal töltött idő terén.

Nekem is volt olyan időszak, amikor a munka vagy akár a család miatt kevesebb idő jutott a lovaglásra. Ez nyilván meglátszik az eredményeken is.

A hatéves lovak versenyét Lady in Red nyerte Budai Virággal
A hatéves lovak versenyét Lady in Red nyerte Budai Virággal

Hogyan értékeled a mostani győzelmed es a budapesti versenyt?

Nem így terveztem a hétvégét, sajnos nem lovagoltam jól a GP előtti pénteken. Ezért nem is indultam szombaton. Szerencsére vasárnap a lovam is nagyon jól ment és én is jól tudtam lovagolni, így nagyon örültem a sikernek.

A budapesti versenyek mindig nagyon jók, szinte minden alkalommal ott vagyok. Egyrészt közel van hozzánk, másrészt mindig magas színvonalú a szervezés és a körülmények is nagyon jók, amióta felújították a Nemzeti Lovardát. Nagyon szeretem, hogy mindig pontosan kezdik a versenyszámokat, minimális a csúszás, így jól lehet tervezni a melegítést.

A pályák talaja kifogástalan, és jó, hogy több helyen is van lehetőségünk melegíteni.

Így még sok induló esetén sincs tömeg a melegítőpályán, és az időjáráshoz is könnyen tudunk alkalmazkodni.

Mik a terveid az év hátralevő részére?

Idén még az amatőr ob-ra szeretnék elmenni és ott minél jobb eredményt elérni. Utána a regionális bajnokságon tervezem az indulást, ahol megpróbálom a felnőtt kategóriát. Ezután kap egy kis pihenőt Cortez, és jöhetnek a fedeles versenyek.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

Ön mennyit tud a klímaváltozásról? - Tesztelheti, továbbjutna-e a középiskolások versenyén

Bárki kitöltheti azt a tesztet, amellyel 611 középiskolás csapat birkózott meg a Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programjában szervezett, októberben indult tanulmányi versenyen. A második fordulóba 80%-os teljesítménnyel lehetett továbbjutni, ami 152 csapatnak sikerült.

Nóniusz négyes fogat a világbajnokságon

Olaszországban, a Róma melletti Pratoni del Vivaróban rendezték az FEI négyesfogathajtó-világbajnokságát. Harminchat év után szerepelt újra Mezőhegyesi nóniusz kancafogat négyes vb-n, a modernkori fogathajtás történetében harmadik alkalommal. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fogata Papp János hajtóval és csapatával kiválóan helytállt és teljesítette az igen nehéz versenyt.

Etyeki sörsiker Londonban

Több mint 40 ország, közel 700 nevezett tétele között ért el ezüst- és bronzérmet a szakmai körökben a világ legjelentősebb sörversenyének tartott International Beer Challenge-n az Etyeki Sörmanufaktúra, Londonban.

Haszon, hobbi, közösség: galambászat Gyomaendrődön

Míg régebben elterjedt szokás volt a gyermekágyas anyáknak és a beteg gyerekeknek galamblevest adni, mára elenyészően kevesen fogyasztják ezt a könnyű, de magas tápértékű élelmiszert.

Szilvásvárad Masters

A Szilvásvárad Masters nemzetközi versenysorozat utolsó állomásához érkezett októberben: a négycsillagos nemzetközi díjlovaglóversennyel zárult az idén második alkalommal megrendezett versenysorozat.

Izlandilovas sikerek

Új lófajtát és sportot honosítottak meg a tatai izlandilovasok, akik történelmi sikerük után sem állnak meg. Augusztus 4–7. között a Hannover melletti Nöpkében rendezték meg az izlandilovas Közép-Európa-bajnokságot, amelyen Magyarország először képviseltette magát, és amelyről két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal tért haza versenyzőnk.

Vitatott vérfarmok

A „lóvérfarmok” bezárását követelik állatvédő szervezetek Izlandon, miután egy éve megjelent egy videó a lovakkal való rossz bánásmódról, amely sokkolta az embereket. Miért értékes a vemhes kancák vére?

Hibakeresős szakma a miénk

Apagyi Bence 14. a nehézgépszerelők világranglistáján és hetedikként végzett a tavalyi Európa-bajnokságon. Nem csoda, hogy már egyetemistaként az ország legnagyobb mezőgazdasági gépkereskedő cégének kollektíváját erősíti.

Világbajnokságon szereztek bronzérmet magyar kertépítők fiatalok!

A magyar kertépítő fiatalok bronzérmet szereztek a szakmák világbajnokságán Tallinnban! A verseny 2022. október 24-27. között zajlott Tallinnban, Észtországban, az Eesti Näitused rendezvényközpontban, ahol 16 ország 32 versenyzője mérte össze tehetségét. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2022. október 28-án került sor, Bokor Péter és Hutter Péter bronzérmet szereztek.