0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Magyarországon figyelték legtöbben a madarakat

A rendezvényhelyszínek számát és a résztvevők számát tekintve is első helyen végzett Magyarország a 30. Európai Madármegfigyelő Napokon - tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-t.

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon idén 32 BirdLife-partnerország madártani szervezete, köztük hazánk képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt.

Az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában 753 helyszínen több mint 4,6 millió madarat figyelt meg a 19 148 résztvevő

– olvasható a közleményben.

Mint írják, Magyarország minden évben jól szerepel az országok közötti játékos versenyben, hazánk idén két kategóriában is első helyezést ért el, egy kategóriában pedig ötödik lett.

A tájékoztatás szerint Magyarország első helyen végzett a rendezvényhelyszínek számát illetően (137), a kategóriában Svédország lett a második (100), a harmadik helyezést pedig Belgium érte el (73).

Hazánk szintén első helyen végzett a résztvevők számát tekintve (3773). Magyarországot a második helyen Lengyelország (2 906), a harmadik helyen pedig Görögország (2200) követte.

A látott madarak számában Finnország végzett az élen (1 500 000), a második helyezést Litvánia érte el (1 247 682), a harmadik helyen pedig Svédország végzett (773 105). Magyarország ebben a kategóriában az ötödik lett (146 673).

A három leggyakoribb megfigyelt madárfaj a rendezvényen nemzetközi viszonylatban az erdei pinty, az apácalúd, valamint a széncinege volt. Magyarországon leggyakrabban a seregélyt figyelték meg, melyet a második helyen a füsti fecske, a harmadik helyen pedig a dankasirály követett.

Bővebb információk a rendezvényről a www.mme.hu weboldalon találhatók.

Forrás: MTI