Back to top

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

A megemelkedett rezsiárak a Füvészkertet is súlyosan érintik, ráadásul a trópusi növények fűtésén aligha lehet spórolni – mondta az InfoRádiónak a botanikus kert igazgatója, Orlóci László.

Míg az ember föl tud venni három pulóvert meg két zoknit, és valahogy a 18 fokos lakásban túl tudja élni a telet, egy trópusi növény, amelyik hozzá van szokva az eredeti élőhelye miatt a 20 fok fölötti hőmérséklethez, tartósan 18 fok vagy az alatti hőmérsékleten alatt tönkremegy – magyarázta Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója.

elte_fuveszkert_nagy_pixa.jpg

Füvészkert
Füvészkert
Fotó: Pixabay

"Azokat a növényeket, amelyek ki vannak ültetve egy pálmaház talajába, még költöztetni sem lehet, ez teljesen evidens, mert ha hozzájuk nyúlunk, akkor az átültetést már nem viseli el és elpusztul. Az garantáltan a halálra ítélését jelenti.

Ezek pótolhatatlan értékek, olyan értékek, amelyek az alaptörvény szerint is a nemzeti génvagyon részét képezik, és ilyen értelemben állami felelősség.

Jelen esetben azonban rengeteg kérdést felvet a költségek változása" – mondta az igazgató.

A Füvészkertet az ELTE tartja fenn, és Orlóci László szerint az egyetem jó gazda gondosságával próbálja ezt a feladatot ellátni. Folyamatos egyeztetnek az intézmény illetékes vezetőivel, de az már biztos, hogy a Füvészkertre is érvényes lesz az az előírás, hogy az idei téleb legalább 25 százalékos energiamegtakarítást ki kell mutatni. Ezt úgy igyekeznek megoldani, hogy

azokat a növényeket, amelyek mozgathatók, összeköltöztetik egy-egy üvegházba, így más üvegházat be tudnak zárni, vagy legalábbis alapfűtésen tartani, hogy ne fagyjon szét a rendszer.

Emellett a növényházakban az eddigi optimális 20-22 fokos hőmérsékletet télen 18-20 fokra csökkentik.

Az intézkedések érintik a Füvészkert látogatását is, hiszen a növényházak korlátozottan lesznek látogathatók: lesznek olyan részek, ahova azért nem lehet bemenni, mert az eddigi látogatói területekre is növények kerülnek.

Forrás: 
Inforádió

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

Rengeteg a kihívás, de fejlesztés nélkül nincs jövő

A FruitVeB kertészeti évértékelő konferenciáján kiemelten szóltak a tervezett támogatási rendszer és a finanszírozási környezet várható hatásairól a fejlesztésekre, valamint a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos szabályok változásairól. Az alágazatok beszámolójából kiderült, hogy a nehézségeken csak a további fejlesztések és a nagyobb fokú együttműködések segíthetnek túljutni.

A vízimadarak segítenek a növényeknek a klímaváltozás túlélésében

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai spanyol kutatókkal együttműködve a Velencei-tó tőkés récéinek ürülékmintáit vizsgálva megállapították, hogy nemcsak az eddig ismert békaszőlőfajok terjesztésében vállalnak kulcsszerepet.

Harmonikus nitrogénellátás segíti a terméshozam növelését

A változó energia- és földgáz árak miatt az európai műtrágyagyártás nagy része már hónapok óta gyártási problémákkal néz szembe. A műtrágya ellátás és árazás nagy kihívás elé állítja a magyar gazdákat is. Jelen helyzetben jelentősen megnőtt az innováció szerepe, hiszen a növénytáplálás fejlesztése nagyban hozzájárulhat a növénytermesztés sikeréhez.

Kevesebb holland szamóca

Érik a holland üvegházi szamóca, az első szállítmányok pedig máris elindultak a boltokba. A várakozások azonban mérsékeltek, mert amíg az elmúlt években számottevően bővült az üvegházi szamóca területe, addig idén egyre kevesebb kertész termeli a népszerű gyümölcsöt. 

Kert a tűzoltóállomás tetején

A német Épületzöldítők Szövetségének tagjai elsöprő többséggel szavazták meg a 2022-es év zöldtetőjét, amit az egyesület egyik tagja, a Paul Bauder GmbH & Co. KG tervezőiroda álmodott és valósított meg a karlsruhei tűzoltóállomás járműcsarnoka felett.

Nincs párja az olasz datolyaszilvának

Népszerű a datolyaszilva Olaszországban, a kereslet állandó, az árak jól alakulnak Mirko Zanelli, az Apofruit értékesítési menedzsere szerint.

Ismeretterjesztés közérthető tudományossággal - Dr. Pepó Péter, Adorján János-díjas professzor

Az agrárszakma jeles képviselői körében meghitt ünnepségen vette át az idei Adorján János-díjat Dr. Pepó Péter, a Debreceni Egyetem tanára az MTA doktora, Dr. Gyuricza Csabától a MATE rektorától, Sári Enikőtől, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatójától, Bárdos B. Edittől, a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztőjétől, és Hájos László senior főszerkesztőtől a Gödöllői Királyi Kastélyban.

A szőlő-bor ágazat támogatásának lehetőségei

A Közös Agrárpolitika reformja a szőlő-bor ágazat számára a 2009-es pénzügyi év óta elérhető nemzeti támogatásokat is érinti. Magyarország továbbra is évi 27,94 millió eurót használhat ilyen célra 2027-ig. A jogszabályok lehetővé teszik a rugalmas átmenetet a Nemzeti Támogatási Programból a Stratégiai Tervbe.

Az új erdők nem pótolják az előttük kivágottakat

Az országos és a nemzetközi szintű erdősítés megnöveli a szén elnyelését, ami elérhetővé teszi az Európai Unió klímasemlegességi céljait. Ehhez azonban az erdőméret növelése mellett az erdőállományok korát is emelni kell, ami ellentmond a jelenleg kialakult energiaválság okozta gyakorlatnak.