Back to top

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Kata, a győztes hidegvérű | KÁN Egyetemi napok | MMG

 

A tenyészszemlén a szakmai bírálók a 2827 törzskönyvi számú Kata nevű szürke színű magyar hidegvérű kancának ítélték a nagydíjat. Az állat tenyésztője a Kaposvári Egyetem ÁTK, kaposvári Tan és Kísérleti Üzeme, tulajdonosa és kiállítója a csóri Szajkó Ferenc.

A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok díjkiosztó ünnepsége - Lótenyésztési Nagydíj
A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok díjkiosztó ünnepsége - Lótenyésztési Nagydíj
Fotó: Lang Róbert

„Nagy-nagy öröm volt nekünk, hogy amikor összevetették az első helyezett ménnel, akkor is a Kata került ki győztesen”

– mondta el a tulajdonosok nevében Jámbor Irén.

Fotó: Lang Róbert
Kata a bőszénfai tenyészetből származik, mi régóta szemezgettünk vele, és az idei nyáron sikerült megvásárolnunk. Ő a harmadik hidegvérű kancánk, két fiatalabb van, Kati már 11 éves, nagyon kiemelkedő vérvonallal rendelkezik, és jelenleg is vemhes, várjuk a csikóját is. A testformája kiemelkedően szépen mutatja a hidegvérű fajtajellegeit.

Őshonos állatfajoknál, fajtáknál az elsődleges tenyészcél mindig a genetikai állomány megőrzése, de számos más cél is lehet. Ezekről a MÁSZ tenyésztési nagydíját elnyert Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület ügyvezetője, Kassanin Milán beszélt a Magyar Mezőgazdaságnak.

- Összességében a magyar hidegvérű fajtát tulajdonképpen munkalónak tenyésztették ki, fő hasznosítása az izommunkájából ered. Ennek megfelelően főleg erdőgazdaságokban, erdészetekben, legelő és gyepgazdálkodásban kapnak főszerepet, mellette vadászatban és a szabadidő hasznos eltöltésében is jelen lehet a magyar hidegvérű ló. Ennek részeként

célunk az, hogy a ménvonalak megőrzése mellett a kancacsaládokat is meg tudjuk őrizni és tovább tudjuk adni a fiatalabb generációnak.

A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok díjkiosztó ünnepsége
A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok díjkiosztó ünnepsége
Fotó: Lang Róbert

- A tenyészszemlén több bírált állatnál is elhangzott, hogy lábproblémákkal küzdenek még a lovaink, gondolom, hogy az is cél, hogy effajta problémákat is kiküszöböljük.

- Igen, vannak erre is törekvéseink, erősebb szelekcióval dolgozunk ezen küllemi hibák kiküszöbölésén, hogy minél tökéletesebb, a fajta sztenderdjének megfelelő tenyészanyagunk legyen.

A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok díjkiosztó ünnepsége
A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok díjkiosztó ünnepsége
Fotó: Lang Róbert

A kaposvári tenyészszemle eredményei:

Kancabírálat:

1. helyezett: 2827 Kata, szürke színű magyar hidegvérű kanca. Tenyésztője: Kaposvári Egyetem ÁTK, Tan és Kísérleti Üzem, Kaposvár. Tulajdonos és kiállító: Szajkó Ferenc, Csór.

Megosztott 2. helyezett: 3113 Móni, fekete színű magyar hidegvérű kanca. Tenyésztője: Gyurkovics László András, Pápa. Tulajdonos és kiállító: Gyurkovics László, Pápa.

Megosztott 2. helyezett: 3120 Róna, fekete színű magyar hidegvérű kanca. Tenyésztője: Bisztricz Lajos, Hobol. Tulajdonos és kiállító: Paska Ferenc, Fonó

3. helyezett: 3095 Mirza, sárga deres színű magyar hidegvérű kanca. Tenyésztője: Kreka Ferenc, Karád. Tulajdonos és kiállító: Varga József, Magyarszék

A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok díjkiosztó ünnepsége
A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok díjkiosztó ünnepsége
Fotó: Lang Róbert

Ménbírálat:

1. helyezett: 6574 Ceglédbercel-342 Szilaj, sárga színű magyar hidegvérű mén. Tenyésztője: Túri Norbert, Csongrád. Tulajdonos és kiállító: Stocker Ferenc, Pilisvörösvár

2. helyezett: 5694 Tiszaföldvár-260 Vince, sárga színű magyar hidegvérű mén. Tenyésztője: Nakicer Kft., Martfű. Tulajdonos: Farkas Lajos, Tokod. Kiállító: MATE Kaposvári Campus, Vadgazdálkodási Tájközpont, Bőszénfa.

3. helyezett: 5699 Segesd-162 Matyi, szürke színű magyar hidegvérű mén. Tenyésztője: Gábor János, Segesd. Tulajdonos és kiállító: Árvai Ágoston, Nagykáta

A Nagydíjat kapja 2827 Kata, szürke színű magyar hidegvérű kanca. Tenyésztője: Kaposvári Egyetem ÁTK, Tan és Kísérleti Üzem, Kaposvár. Tulajdonos és kiállító: Szajkó Ferenc, Csór.

A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok megnyitó ünnepsége
A 2022. évi KÁN Egyetemi Napok megnyitó ünnepsége
Fotó: Lang Róbert

Különdíjak:

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület különdíjban részesíti a kiállításon résztvevő tenyésztőit:

Nagy Ferenc tiszaföldvári tenyésztő a magyar hidegvérű ötös ménfogat színvonalas bemutatásáért.

Gyurkovics László pápai tenyésztő a magyar hidegvérű ötös kancafogat színvonalas bemutatásáért.

Pekár László perekedi tenyésztő a magyar hidegvérű négyes kancafogat színvonalas bemutatásáért.

MATE Kaposvári Campus Vadgazdálkodási Tájközpont, Bőszénfa a magyar hidegvérű kettesfogatok színvonalas bemutatásáért.

Cseprekál István ráckeresztúri tenyésztő a magyar hidegvérű kettes ménfogat színvonalas bemutatásáért.

Jáger József kunadacsi tenyésztő a 6569 Iharos-223 Vitéz, fekete színű magyar hidegvérű mén bemutatásáért. Tenyésztője: Beke László, Iharos. Tulajdonos és kiállító: Jáger József, Kunadacs.

Csernyi János zselickislaki tenyésztő a 6233 Sellye-15 Tamburás, sárga színű magyar hidegvérű mén bemutatásáért. Tenyésztője: Petkó Sándor, Sellye. Tulajdonos és kiállító: Csernyi János, Zselickislak.

Green Agro Island Kft. nagyrécsei vállalkozás a 6570 Zalalövő – 12 Kevin, fekete színű magyar hidegvérű mén bemutatásáért. Tenyésztője:Horváth László, Zalalövő. Tulajdonos és kiállító: Green Agro Island Kft., Nagyrécse.

Tánczos Tamás hetesi tenyésztő a 6095 Hobol-61 Rokkó, fekete színű magyar hidegvérű mén bemutatásáért. Tenyésztője: Bisztricz Lajos, Hobol. Tulajdonos és kiállító: Tánczos Tamás, Hetes.

Csapó Attiláné ladi tenyésztő a 3842 Karád 17 Rigó, 1998 évi fekete színű magyar hidegvérű mén bemutatásáért. Tenyésztője: Kreka Ferenc, Karád. Tulajdonos: NÉBIH, Budapest. Kiállító: Csapó Attiláné, Lad.

Tenyésztőszervezeti nagydíj:

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége tenyésztőszervezeti nagydíjat adományozott a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Egyesületnek színvonalas ló- és fogatbemutatók szervezéséért.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

Minden 12. spanyolországi malac dán

A dán malacok rendkívül népszerűek mind a német, mind a lengyel sertéskereskedők körében. Most az új adatok azt mutatják, hogy Spanyolországból is nő az érdeklődés.

Újabb ASP-járvány egy romániai sertéstelepen

Közép- és Kelet-Európa 12 országa jelentett új eseteket az elmúlt időszakban, így úgy tűnik, hogy a vaddisznóállományokban nem sikerült még megoldani az afrikai sertéspestis-helyzetet. Novemberben Románia állategészségügyi hatósága újabb afrikai sertéspestis járványkitörést regisztrált egy kereskedelmi farmon.

Németország stratégiai tervét is elfogadták

A héten Németország KAP stratégiai tervét is elfogadta az Európai Bizottság, így már formálisan is megvan a 2023-tól kezdődő ötéves időszak agrárpolitikai prioritásainak gyakorlati keretrendszere. Nagyon nagy hangsúlyt kap náluk az ökológiai szemlélet, és általánosságban az a szemléletmód, hogy az agrárvállalkozók a közérdeket szolgáló intézkedéseikre kapnak közpénzt.

Gál Sándor Praxismenedzsment díj 2022

Magyarország egyik meghatározó, piacvezető állatgyógyszer- és állateledel forgalmazó vállalata, a 100 százalékban magyar tulajdonú AlphaVet minden évben díjjal ismeri el az állatorvosi szakma legjobbjait. A Gál Sándor Praxismenedzsment díjat 2022-ben Dr. Mentes Árpád és a Soproni Állatorvosi Centrum kapta.

Az év fiatal állatorvosa: dr. Balázs Bea Kriszta

Magyarország egyik meghatározó, piacvezető állatgyógyszer- és állateledel forgalmazó vállalata, a 100 százalékban magyar tulajdonú AlphaVet minden évben díjjal ismeri el az állatorvosi szakma legjobbjait. 2022-ben az év fiatal állatorvosának dr. Balázs Bea Krisztát választották. A díjat a 16. Praxismenedzsment Konferencián vette át az ünnepelt.