0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Árplafont vezettek be Romániában a tűzifára

Korlátozzák a tűzifa és más fűtésre használt faanyagok árát Romániában: erről szerdai ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a bukaresti kormány.

A tűzifa, faapríték, faforgács és fűrészpor esetében 2023. március 31-ig köbméterenként 400 lejes (34 ezer forint), a fabrikett esetében tonnánként 1500 lej, a pellet (forgácsból, fűrészporból nagy nyomáson préselt fahenger) esetében tonnánként 2000 lejes árplafont szabtak meg, az áfát is beleértve.

A bukaresti parlament tavaly novemberben 5 százalékra csökkentette a tűzifa áfáját.

A jogszabály bevezetőjében szereplő adatok szerint a tűzifa piaci ára jelenleg 60-tól 543 lejig terjed köbméterenként, a barkácsáruházaknál az árak a 700 lejt is meghaladják.

A rendelet indoklása rámutat: a többi energiahordozó drágulása megnövelte a tűzifa iránti igényt, ugyanakkor az energiaválság mesterséges áremelkedéshez is vezetett.

Mivel a romániai életszínvonal az uniós átlag 72 százalékát teszi csak ki a kormány szerint szükség van arra, hogy védelmet biztosítsanak a fával fűtő lakosságnak az indokolatlan áremelésekkel szemben.

Romániában több mint hárommillió lakásban, a háztartások mintegy 45 százalékában fűtenek fával. Vidéken ez az arány eléri a 85 százalékot: mintegy 2,5 millió falusi házban használnak fát a fűtésre.

„Aki fával fűt, nem lehet másodrangú állampolgár, ugyanúgy támogatásban kell részesülnie, mint azok, akik gázzal fűtenek”

– indokolta az ársapka bevezetését a tervezet ismertetésekor Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. Hozzátette: a Romsilva állami erdészet eddig 1,2 millió köbméter fát dobott piacra, az év végéig a mennyiség a 2 millió köbmétert is elérheti. Nem a védett erdőket áldozzák be a lakások fűtésére, hiszen az alapvető érdek, hogy az energiaválság ne okozzon visszafordíthatatlan környezeti károkat – jelezte.

Az RMDSZ közleménye szerint az elmúlt hetekben a kormánykoalíció több javaslatot is megvitatott. A tűzifa esetében az RMDSZ ártámogatást javasolt, a kormány végül az ársapka bevezetése mellett döntött.

A rendelet a közzétételtől számított tíz napon belül lép hatályba, előírásainak megsértése pedig kihágásnak minősül, amit 3000-tól 5000 lejig terjedő bírsággal büntetnek.

A szerdai bukaresti kormányülésen arról is határozat született, hogy Románia 130 ezer köbméter tűzifával segíti az energiaforrások hiánya által sújtott Moldovai Köztársaságot: Tánczos Barna szerint a faanyagot a Romsilva által alkalmazott idei átlagáron adják el a szomszédos országnak.

Forrás: MTI