0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Európa minden idők legnagyobb madárinfluenza-járványával néz szembe

A magas patogenitású madárinfluenza terjedése Európában eddig a legnagyobb mértékű. A 2021–2022-es szezonban 2467 fertőzés tört ki a baromfik között és az érintett állományokban 48 millió madarat számoltak fel. Ezt az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) írja sajtóközleményében.

A madárinfluenza évről évre kitör, de az elmúlt három évszak nagyon magas fertőzési szintet mutatott. Ráadásul a fertőzéseket egész évben jelentik és nem csak októbertől márciusig, ahogy az korábban történt.

Lars Erik Larsen, a Koppenhágai Állatorvosi Egyetem virológia professzora szerint:

„Minden ősszel és télen érkeznek a járványhullámok, ez összefügg azzal, hogy több a fiatal madár.

De amitől most különleges a helyzet, az az, hogy Európában mintha megvetette volna a lábát a madárinfluenza. Olyan betegségé vált ami mindig megtalálható.

Ez azt jelenti, hogy a baromfi telepeken megnő a járványkitörések valószínűsége és nehézkessé válik olyan korlátozások bevezetése, amelyek tompíthatják a járványokat.”

Lars Erik Larsen szerint a terület szakértői még nem tudják, miért van egész évben jelen a madárinfluenza. Európában különösen Hollandiát, Lengyelországot és Franciaországot érinti súlyosan a 2021–2022-es szezon.

Ez az úgynevezett magas patogenitású madárinfluenza által okozott fertőzés nagyon súlyos betegségekhez és gyors elhulláshoz vezet a fertőzött baromfik körében. A betegség állományok között is terjedhet, de Dániában például nagyobb mértékben vadmadarakban fordul elő.

Az elmúlt szezonban, Európában 3573 magas patogenitású madárinfluenza megbetegedést mutattak ki vadon élő madarakban az ECDC adatai alapján. Lars Erik Larsen szerint mind az EU-ban, mind Dániában fontolóra kellene venni, hogy a betegség ellen oltással kell-e preventív védekezni.

A professzor hangsúlyozta, hogy nincs okuk az átlagpolgároknak tartani a madárinfluenza fertőzésétől.

Forrás: LandbrugsAvisen