Back to top

Együk meg a betolakodót!

Egyre többfelé hasznosítják a gasztronómiában az inváziós fajokat, az „etikus táplálkozás” jegyében. Nagy-Britanniában a szürke mókus, Németországban több rákfaj került fel az étlapokra. A gyorsan szaporodó állatokat másként is fel lehet használni, írja cikkeiben a Guardian.

Szürkemókus
Szürkemókus
Edinborough-ban Paul Wedgwood 2008 óta készít fogásokat a szürke mókusból, ami szerinte igen ízletes alapanyag: lágy húsa kissé dió- és vadízű. Ráadásul azzal, hogy elfogyasztjuk, segítünk visszaszorítani ezt az észak-amerikai eredetű rágcsálót, amely majdnem teljesen kiszorította az őshonos vörös mókust a szigetországból. A skót séf a haggis nevű skót nemzeti ételhez is használja a betolakodó húsát. Ezzel az angolul invasivorism névvel illetett kezdeményezéshez csatlakozott, amivel az idegenhonos inváziós fajokat próbálják ritkítani és hasznosítani.
Fotó: Wikipedia

Több mint 20 éve a Vermonti Egyetem konzervációbiológusa, Joe Roman indítványozta, hogy maga az ember legyen az invazív fajok biológiai kontrollja.

Az ötlet hamar utat talált a séfekhez, Texasban a vaddisznó, a Bahamákon egy oroszlánhal, Nagy-Britanniában egy királyrák ellen lépnek fel ily módon, hogy védjék tőlük az őshonos élőlényeket.

Napjainkban a fajok kihalásának egyik lényeges oka az idegenhonos invazív állatok vagy növények megtelepedése új területeken. Nem minden jövevény számít károsnak az eredeti élővilág számára, hanem csak azok, amelyek gyorsan szaporodnak, általában ragadozóik hiányában, és elnyomják az őshonos fajokat. Ez pedig környezeti és gazdasági kárt is jelent. Látványos példa erre a Florida mocsaraiban megtelepedett burmai piton, ami megtizedeli az Everglades Nemzeti Park emlősfajait. Felmérések szerint 1997-től 2012-re a mosómedvék és oposszumok száma 99%-kal esett vissza, és eltűntek a nemzeti parkból a nyulak és a rókák.

A kezdeményezés hívei szerint az is nagy előny, hogy csökkenteni lehet a szén-dioxid-kibocsátást, ha marhahús helyett például nutriát vagy vaddisznót esznek,

melyek az USA-ban és Mexikóban okoznak nagy károkat. Ugyanakkor ez az éttermi vonulat csak kissé tudja befolyásolni az invazív fajok létszámát: szürke mókusból például a brit Wild Meat Company 10 ezer darabot értékesített tavaly, az állat állományát viszont 2,7 milliósra becsülik a szigetországban.

A márványrák hazai természetes vizekben is felbukkant
A márványrák hazai természetes vizekben is felbukkant
Fotó: Wikipedia
Németország folyóiban és tavaiban már mindenütt elterjedt a könnyen alkalmazkodó, észak-amerikai márványrák, aminek első példányait hazánkban is megtalálták 2014-ben. A márványrák ivartalanul szaporodik, rendkívül gyorsan terjed és egy édesvízi rákokra halálos gombát is terjeszt. Ugyanakkor a német rákkutató Frank Lyko szerint éppen a gyors alkalmazkodóképessége és ivartalan szaporodása miatt sokban hasonlít a tumorsejtek viselkedéséhez, ezért

érdemes alaposan megvizsgálni, hogy az azonos genetikájú állatok mégis hogyan idomulnak a környezetükhöz.

Egy berlini startup pedig fölvette az ivazív fajokból álló élelmiszerlistájára, amin már szerepel a nílusi lúd, a vaddisznó és más betolakodó rákfajok is. Véleményük szerint ezáltal a berliniek lehetnek a márványrák természetes ellenségei.

A 10-12 centis nőstény rák egyszerre 200-700 petét rak és évente négyszer szaporodik, amihez nincs szüksége hímre, így önmaga hasonmásait hozza létre. A márványráknak csak nőstényei vannak.

Kísérleteznek a márványrák páncéljának felhasználásával is, a magas kitintartalmú anyagból biopolimert, lebomló műanyagot lehet készíteni: az első ilyen anyagú szívószálak az idén januárban kerültek forgalomba Németországban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

A gyűlölt íbisz mégis hasznot hoz

Ausztrália egyik őshonos madara, az malukui íbisz, nem túl népszerű a lakosok körében. Sokan csak "kuka-tyúknak" hívják, mivel előszeretettel túrja fel a szemeteseket élelem után kutatva, de akár az emberek kezéből is kikapja az ennivalót. Nem csoda hát, ha népszerűtlen madárnak számít hazájában.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Ön mennyit tud a klímaváltozásról? - Tesztelheti, továbbjutna-e a középiskolások versenyén

Bárki kitöltheti azt a tesztet, amellyel 611 középiskolás csapat birkózott meg a Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programjában szervezett, októberben indult tanulmányi versenyen. A második fordulóba 80%-os teljesítménnyel lehetett továbbjutni, ami 152 csapatnak sikerült.

Áfacsökkentést szeretnének elérni

Tavaly számolt be első ízben a sajtó arról, hogy az Európa Parlament által megszavazott módosítások értelmében a tagországoknak lehetőségük lenne a zöldség és gyümölcsfélék általános forgalmi adóját saját hatáskörben meghatározni. Németországban ismét az ÁFA-csökkentés mellett érvelnek.

Kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése

A madárpusztulások egyik legfőbb oka a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés, éppen ezért kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése, amely számos hazai madárfaj természetvédelmi helyzetén javít – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 13. MAVIR Madárvédelmi Konferencián, Tatán.

A klímaváltozásra és az energiaválságra adott válaszokat vizsgáló kutatásban vesz részt az SZTE

A klímaváltozásra és az energiaválságra adott válaszokat vizsgáló nemzetközi kutatásban vesz részt egyetlen kelet-közép-európai intézményként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Ínyencek lehettek már a neandervölgyiek is

Már a neandervölgyi emberek is ínyencek lehettek, erre utalnak egy Irán északi részén lévő barlangrendszerben feltárt ételmaradványok - számolt be róla a The Guardian.

Paprikaidény-zárás az Univernél

A szabadföldi paprikatermesztés befejezését követően az Univer Product Zrt. Kecskemét-Hetényegyházai telephelyére hívta azokat a termelőit, akik a pritamin-, kápia-, édes és erős fűszerpaprika-beszállításaikkal a legnagyobb mértékben járultak hozzá az eredményes felvásárlási szezonhoz.