0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Folyamatos a lakossági tűzifaigények kiszolgálása

Folyamatosan szolgálják ki az igényeket és növelik a termelési kapacitást az erdőgazdaságok - közölte Nagy István agrárminiszter.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy aki most igényli a fát a Tűzifaprogram keretében az garantáltan a hatósági áron fogja azt megkapni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel és már a következő évre vagy az azt követőre vásárol. Van olyan erdőgazdaság, ahol ez az arány meghaladja a 70 százalékot. Nagy István a lakosság türelmét kéri, hogy a rendelkezés céljával összhangban elsőként azokat szolgálhassák ki, akiknek a fűtési szezon elején van szüksége a fára. A leg rászorultabbakat pedig előre sorolják – tette hozzá.

Kifejtette, Október elejéig csaknem 1.6 millió m3 energetikai célú faárut értékesítettek az állami erdőgazdaságok. Ebben a lakosság kiszolgálása mellett az energetikai szektornak történt értékesítések is szerepelnek.

Az erdőgazdaságok az erőművek számára is biztosítják a távfűtéshez szükséges tűzifát.

A tárcavezető kiemelte, a szeptember végén indult programra hatalmas az érdeklődés, ezért több erdőgazdaságnál a helyi termelési kapacitást meghaladó igény keletkezett, amelyet átcsoportosításokkal és termelői kapacitás fokozással oldanak meg. Az első szállítmányok pedig ezen a héten megérkeznek. Hangsúlyozta, jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén. A napi kitermelés az ország adottságaiból kifolyólag eltérő, de erdőgazdaságonként elérheti az 1000 m3-t.

Nagy István kitért arra is, hogy a szankciós energiaválság miatt elindított hatósági áras Tűzifaprogram mellett, a kormány idén is biztosít ingyenesen is tűzifát a kistelepülésen élő rászorulóknak.

A 2011-ben indult szociális tüzelőanyag programra a kormány idén 5 milliárd forintot fordít. A pályázatra 2374 települési önkormányzat nyújtott be érvényes támogatási igényt, ezzel várhatóan mintegy 180-190 ezer család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. A helyhatóságok igényeinek egyharmadát már kielégítették. Ezen felül az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget – emlékeztetett a miniszter.

A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a fűtési időszakra elegendő, fenntartható gazdálkodásból származó tűzifa áll az ország rendelkezésére. Az idei télre mindenki, aki fával fűt, hozzá fog jutni a tűzifához.

Forrás: AM Sajtóiroda