Back to top

Oroszország annektálta az ukrán gabonatermesztést is

Az ukrán területek annektálása után Moszkva magasabb gabonaterméssel számol. Dimitri Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter legalább ötmillió tonna további gabonára számít.

illusztráció
illusztráció
Fotó: mmg archív
Ukrajna egyes részeinek Oroszország általi annektálása, amely a nemzetközi jog szerint illegálisnak minősül, azt jelenti, hogy a betakarított orosz gabonatermés több mint 5 millió tonnával nőhet. Erről a Német Sajtóügynökség (dpa) számolt be a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva – írja az agrarheute.com. Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter a TASZSZ -nak azt nyilatkozta:

„Az ottani szántóföldeket figyelembe véve úgy gondolom, Oroszország legalább további ötmillió tonna gabonát takarít be. Ennek más termények esetében is így kell lennie.”

A miniszter hozzátette, hogy egyes termékeket már az „összevont területekről” szállítanak, és már kialakították az ehhez szükséges ellátási láncokat is.

Patrusev idén 150 millió tonnás rekord gabonatermésre számít, ezen belül 100 millió tonna búzára. Ukrajnához hasonlóan Oroszország is a világ egyik legfontosabb exportőre. Az orosz csapatok által megtámadott szomszédos ország többször is azzal vádolta Moszkvát, hogy gabonát lopott a megszállt kelet- és dél-ukrajnai területekről. Az utóbbi időben a nemzetközi sajtóértesülések is megszaporodtak arról, hogy Oroszország gabonát csempész ki Ukrajnából.

Fotó: mmg archív

Korábbi adatok szerint Oroszország az év második felében akár 30 millió tonna gabonát kívánt külpiacra szállítani. Az ENSZ Világélelmezési Programja márciusban éhínségre és menekültválságra figyelmeztetett az Ukrajnából érkező gabonaexport csökkenése miatt. Június végén a G7-országok megvitatták , hogyan kezeljék az esetleges éhínségből eredő válságot . A Törökország által közvetített megállapodás a Fekete-tengeren át folyó gabonaexportról átmenetileg enyhített a helyzeten.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/agrarheute.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

A turizmust is a háborúhoz igazítják Ukrajnában

A háborús pusztítások helyeit, mint például Buča és Irpin, turisztikai célpontokká szeretnék tenni Ukrajnában.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

A jó talaj aranyat ér - van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.

A biológiai iparág egyik legnagyobb független vállalatát vásárolta meg a Corteva

A Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) és a Stoller Group, Inc. ("Stoller") ma bejelentette, hogy a Corteva végleges megállapodást írt alá a houstoni székhelyű Stoller, az iparág egyik legnagyobb független biológiai vállalatának felvásárlásáról. A több mint 60 országban folytatott tevékenységével és értékesítésével, valamint 2022-re több mint 400 millió dollárra prognosztizált bevételével a Stoller hozzájárul a Corteva növekedési és nyereségességi (EBITDA) mutatóihoz.