0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

A szeptemberi, igen csapadékos időszakot október elején szárazabb és melegebb időjárás váltotta fel. A talajok felső, 100 centiméteres rétege kellőképpen föltöltődött nedvességgel, de

az alsóbb talajréteg elszívó hatása még most is érvényesül.

A növények nem szenvednek vízhiányban, a bőséges csapadék azonban nem kedvező a betakarításra váró termés számára. Az érőfélben levő termés megszívta magát nedvességgel, ezért nagyon sok gyümölcs fölrepedt, és ilyen körülmények között nagyon gyorsan rothadni kezdenek. A legnagyobb veszélyben a szüretelésre váró szőlő, a késői érésű szilva, valamint a téli alma és a birs van, de a gyökérzöldségféléknél is hasonló a helyzet. Az alma színeződése eddig váratott magára, most megvannak hozzá a kedvező feltételek.

A fölrepedt vagy rovarok által megrágott gyümölcsök moníliás megbetegedése továbbra is nagy károkat okoz. A megfertőződött termés a fáról lepotyogva elrothad vagy pedig az ágakra aszalódva múmiás gyümölcsként akár tavaszig ott maradhat. Az almában, körtében és a birsben még fejlődik az almamoly és a keleti gyümölcsmoly hernyója, bár hamarosan befejeződik a téli nyugalmi állapotba vonulásuk.

Házikertekben ilyenkor érdemes a fák törzsére kihelyezni a hernyófogó öveket.

A gyapottok-bagolylepke már szintén nem rajzik hetek óta, de a hernyói továbbra is károsítják a zöldségfélék termését, így a paprikát, paradicsomot, a másodvetésű babot, csemegekukoricát. A hernyók változó fejlettségűek és színük igazodik a károsított növényéhez.

A folyamatosan érő dió terméseinek egy része nyugati dióburok-fúróléggyel fertőzött, de a károsítás kisebb, mint a korábbi években. A beteg termést/burkot azonnal semmisítsük meg, amennyiben még nem távoztak belőle a lárvák. A nyár végén figyelték meg, hogy

a bábozódásra készülő lárvákat szorgalmasan pusztították a diófák alatt tartózkodó hangyák.

Legjobban a csonthéjas termésű fákon látványos a lombozat színeződése és a levelek hullása. A lombveszteség még nem érte el az 50%-ot, de már felkészülhetünk az őszi lemosópermetezésre. Megvizsgálva a leveleket, gyakori közöttük a sztigminás, blumeriellás levélfoltosság kórokozójával fertőzött, de körtén megfigyelhető a körterozsda narancssárga szaporítóképlete, a szilva levelén pedig a polisztigmás levélfoltosság is. Ha nagy tömegben észlelünk ilyen tüneteket, a lombot gyűjtsük össze és komposztáljuk. A gyors humifikálódást elősegíthetjük nitrogénműtrágya kiszórásával.

A lehulló lomb rendszeres eltávolítása nagyon fontos a kerti pázsitról, különösen, ha vizes a lehullott levél és a gyep. Az így összegyűjtött levéltömeg kiválóan alkalmas mulcskészítésre vagy pedig komposztálásra, ideértve a diófák lombját is. Ha fűnyíróval felaprítjuk, gyorsabb lesz a komposztálódás.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet