Back to top

A Fehér Ház nagyvállalatokkal közösen akarja megszüntetni az éhezést Amerikában

A Biden-adminisztráció számos nagyvállalat partnerségre számít annak érdekében, hogy finanszírozza és megvalósítsa ambiciózus célját, hogy 2030-ig véget vessen az éhezésnek Amerikában.

Fotó: The White House
Joe Biden elnök október 5-én adott otthont az éhségről, táplálkozásról és egészségről szóló konferenciának, amely 1969 óta az első a Fehér Házban.

Ez a konferencia Richard Nixon elnök vezetése alatt olyan fontos pillanat volt, amely 50 éven át befolyásolta az Egyesült Államok élelmezéspolitikai programját.

A republikánus Nixon által szervezett konferencia a SNAP-Kiegészítő Táplálkozási Segítségnyújtási Program (az úgynevezett élelmiszerjegyek) jelentős kibővítését eredményezte, és elindult a Nők, Csecsemők és Gyermekek program, amely az Egyesült Államokban született csecsemők felét érintette azáltal, hogy az anyukáikat szülői tanácsokkal, szoptatási támogatással és élelmezési segítséggel látta el.

Az idei konferencia, amelynek a demokrata Biden a házigazdája, arra a céljára összpontosított, hogy az évtized végére lényegében véget vessen az élelmezési bizonytalanságnak minden amerikai számára.

Célja volt továbbá az egészséges és a helyes táplálkozás, a fizikai aktivitás előmozdítása annak érdekében, hogy kevesebb embert érintsen a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás és más az étrenddel összefüggő betegségek.

Fotó: fns.usda.gov

A konferencia előtt Biden kormánya nyilvánosságra hozott egy listát, amely több mint 8 milliárd dolláros kötelezettségvállalást tartalmaz magánvállalatoktól, jótékonysági alapítványoktól és iparági csoportoktól. Ezek a közvetlen pénzügyi adományoktól, a szolgáltatások természetbeni hozzájárulásáig terjednek, és többek között a következőket foglalják magukban:

  • A Novo Nordisk gyógyszeripari vállalat 20 millió dolláros kötelezettségvállalása az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférés és a fizikai aktivitás biztonságos helyeinek javítására a marginalizált közösségekben.
  • A Publix élelmiszerbolt-lánc 3,85 millió dolláros kötelezettségvállalása a helyi élelmiszerbankok ellátására és ingyenes mobil élelmiszerkamrák létrehozására.
  • 22 millió dollár a Danone élelmiszeripari vállalattól egy olyan program finanszírozására, amely „legalább 300 millió amerikainak segít egészségesebb táplálkozási szokások kialakításában”.
  • A Meijer élelmiszerbolt-lánc kötelezettségvállalása, hogy akár 10%-os kedvezményt biztosít, hogy a SNAP program felhasználóit gyümölcs- és zöldségvásárlásra ösztönözze.

A konferencia egyes céljai emlékeztetnek Michelle Obama volt first lady mozgalmának kezdeményezésére, amely a gyermekkori elhízás leküzdésére és az egészséges táplálkozás népszerűsítésére irányul, rávilágítva a jobb, egészségesebb ételekhez és testmozgáshoz való hozzáférés szükségességére.

A javasolt irányelvmódosítások közé tartozik a SNAP-jogosultság kiterjesztése, az ingyenes iskolai étkezéshez való hozzáférés és a nyári étkezési kedvezmények kiterjesztése több iskolásra.

Mindezekhez a változtatásokhoz a republikánus többségű Kongresszus jóváhagyása még szükséges.

Forrás: 
Times/USDA

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A propolisz egészségügyi előnyei: gyulladáscsökkentéstől a bőrproblémákig

A propolisz egy gyantaszerű anyag, amelyet a méhek méhviasszal kombinálva állítanak elő. A propoliszt tömítőanyagként használják a méhek a kaptárépítéshez, de az ember számára is hasznos lehet. Méhszurok néven is ismert.

Hajtisztítás a növények erejével

Szappanfű és társai: növények melyek segítségünkre lehetnek a haj tisztításában, ápolásában. A vegyipar által előállított tisztítószerek és samponok szépen haboznak, és tisztává varázsolnak minket és az otthonunkat. De ennek végül a természet issza meg a levét, mert a hab és a tisztítóhatás nem szinonimák. A habzás csak a mutatvány része, hogy elhiggyük, hogy a szer tökéletesen működik.

Biogazdálkodás: távol az uniós elvárásoktól

A címben szereplő megállapítás a Bioterra Romániai Biogazdálkodók Egyesülete és a Pro Agricultura Egyesület által március 4-én, a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen szervezett Romániai Biogazdálkodók 18. konferenciáján hangzott el.

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Aligátor "kopogott be" a házba, majd belekóstolt az ajtót nyitó férfiba

Aligátor "kopogtatott" be egy floridai férfi házába, akit az ajtónyitást követően meg is harapott - írta vasárnap a The Guardian című brit napilap.

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.