Back to top

Tarjáni Antal: Örök szerelem

„Kisbéren nőttem fel, a település központjában található híres Magyar Királyi Ménesbirtok épületegyüttesén belül kialakított erdész udvarban. Nem volt kérdéses, hogy a gimnázium jeles érettségijével az erdőmérnöki karra jelentkezem Sopronba."

„A döntésben csak megerősített, hogy dédnagyapám is erdész-vadászként szolgált a Vértesben. Az 1976-os diplomaátvételem után hazakerültem az akkori Vértesi Állami Erdő- és Fafeldolgozó Gazdasághoz (most Vérteserdő Zrt.). Itt műszaki erdészetvezető lettem, főrevizor, majd kényszervállalkozó, s mint közalkalmazott erdészeti referens, a Nemzeti Földalaptól mentem nyugdíjba. A fényképezési mániám 10 éves koromban kezdődött, amikor az összegyűjtött zsebpénzemből megvettem első Pajtás fényképezőgépemet, majd egyre komolyabb eszközökkel értem el fotópályázati sikereket, amelyek végül önálló kiállítások rendezésébe csúcsosodtak ki. 1998-ban felvettek a Magyar Fotóművészek Szövetségébe. 2013-ban pedig megkaptam a Tatabánya Kultúrájáért Díjat.

Az ezredforduló táján kerültem közelebb a camera obscura elvén működő lyukkamerákhoz, melyek később meghatározóvá váltak az alkotómunkámban.

Már maga az eszköz készítése is kihívás, a 0,2-0,5 mm átmérőjű lyukacskák mint objektívek által vetített képek különböző sík vagy térbeli fényérzékeny felületen való rögzítése, kidolgozása pedig az egész folyamatot élménnyé teszi számomra. Ezeken az eszközökön nincsen megszokott kereső, a felvétel készítésekor nem látom a leképezett művet, csak a film előhívása, kidolgozása után.

2022_07_19_tarjani_antal_orok_szerelem.jpg

Örök szerelem
Örök szerelem
Fotó: Tarjáni Antal

A lyukkamerákban ritkán használok színes filmet, de a mellékelt felvételem színes diára készült, a majki parkerdő út menti tisztásának szélén. Bár a pár hónapos oroszlányi gyakornoki időm óta ismertem az ottani öreg tölgyeket, az ölelkező törzsekre csak a lyukkamerámmal való sétám során csodálkoztam rá. A pontos megvilágításhoz ellenfényben végképp nehéz kiszámítani az olykor akár többperces expozíciós időt, ám a napfény beesési szögével változó fénybeszűrődések esetleges rajzolata teljesen kiszámíthatatlan, ilyenkor kell a szerencse, vagy az égiek segítsége. Itt glóriával ajándékoztak meg, és az örökkévalóság, a szerelem jelképévé tették az összefonódó évszázados törzsek alkotta térformát.”

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Az „aranyhomok” összetéveszthetetlen zamata

Kecskemét modern megyei jogú város, mely egyes részeiben megtartotta mezővárosi jellegét. E nagy múltú település keleti szegletében, a belvároshoz és a városi körgyűrűhöz egyaránt közel, egy csöndes utcában található a KEFAG Zrt. Juniperus Park Hotele. A megszálló vendégeket madárcsicsergéssel fűszerezett nyugodt környezet és svédasztalos reggeli vagy félpanziós ellátás várja.

A méhészet művészete: A varázsló méhész

Nyár közepén a szomszédok nem látnak belőlem mást, csak hogy teli van már a műhelyem mézzel, s én fehér kalapban, fehér ruhában, illatos füstpamacsok között sétálok, nézegetek, rakosgatok a méhesemben.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.

Panoráma a Kilátók Királynőjéről – már online is

Milyen a kilátás a Zsófia-kilátóról? Milyen az idő Lillafüreden? Az ilyen kérdésekre már otthonról, vagy akár egy mobiltelefonról is választ lehet kapni.

A Hálaadást ünnepli az Egyesült Államok, ötödével emelkedett az ünnepi menü ára

Az amerikai családok egyik legnagyobb, karácsony előtti ünnepét, a Hálaadást tartják csütörtökön az Egyesült Államokban, a szakértők szerint az ünnepi költségek mintegy ötödével növekedtek az elmúlt évben.

Több mint száz dámlapátos esett Gúthon

A megszokotthoz képest később kezdődött és novemberre is áthúzódott idén a dámbikák barcogása, jó eséllyel október 10-e után lehetett barcogó bikára vadászni a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetének területén. A szárazság miatt a tényleges trófea-súly jellemzően elmaradt a becsült súlytól, ezért a szakemberek úgy határoztak, hogy a visszarakás jeleit nem mutató, kapitális agancsú bikákat nem hozzák terítékre.