Back to top

Márpedig Sopronban vannak boszorkányok

A Soproni-hegység számtalan természeti kincset, kultúrtörténeti érdekességet, történelmi titkot és néprajzi misztériumot rejt. Az ott élő emberek évezredeken keresztül tisztelettel és egyúttal félelemmel is adóztak a hegy rejtett zugai, sűrű erdői és a bennük lakozó természeti erők iránt, főként, amíg nem ismerték azokat, vagy valamilyen akadály távol tartotta őket.

A mély vízmosásokkal, meredek hegyoldalakkal, bércekkel szabdalt hegység napjainkban is sok izgalmat tartogat, már a Soproni Parkerdő turistatérképének elnevezései is számos valós vagy legendába illő történetre utalnak.

Ha lenne egy kis varázserőnk, és visszamehetnénk a múltba, akkor a várhelyen a kelták bőrébe bújhatnánk, tolvajként osonhatnánk át Ágfalváról Harácsonyba, vagy Brennbergbányán megleshetnénk a magyar koronát szállító aranyvonatot. Nem is beszélve az egyetemisták legendás történeteiről, amelyeket a soproni- selmeci hagyományok őriznek.

Indulhat a boszorkányos kaland
Indulhat a boszorkányos kaland

A sok rejtélyes, valós helyeken játszódó, csodálatos elemekkel tűzdelt történet közül egy réges-régi legenda elevenedik meg a Károly- magaslaton. Élő legenda, mert még ma is mesélnek a soproni boszorkányokról.

Ősi emlékeket őriz a Bodzafából készült borda című, soproni vonatkozású mese.

A Kis Pócsi utcában egykoron lakott egy kapáslegény, aki beleszeretett egy utcabeli leányba. De a kocsmában a többi legény nem akart vele egy asztalnál ülni, mert úgy beszélték, hogy boszorkánynak udvarol. „Úgy látszik, ti többet tudtok róla, mint én!” – rótta fel társainak. Egyúttal gondolkodóba is esett, lehet-e a szóbeszédben igazság, hogy pont egy boszorkány lenne az ő kedvese.

Úgy mesélik, hogy a legközelebbi kedden kifordította a ruháját, hogy a leányék kemencéjébe bújva, úgymond láthatatlanná váljék. A kemence rejtekéből láthatta, hogy a lány anyja egy tégelyből megkente a hónalját varázszsírral, és elmondott egy varázsigét:

„I fluich aus, i fluich aus, I fluich iw’rall hin, I fluich ain, i fluich ain. I fluich ninda’scht aun.” (Kirepülök, kirepülök, mindenhová elrepülök, visszarepülök. Semminek se repülök neki.)

Miután kirepült a kéményen, lánya még várta a fiú érkezését, és mikor már azt hitte, hogy hiába vár rá, ő is követte az anyját. A legény egyedül maradt. Kíváncsiságtól hajtva ő is megkente magát az asztalon maradt tégelyből, elmondta a varázsigét, és utánuk repült a Kecske-patak völgyébe.

A patakvölgy akkor még páfrányokkal sűrűn benőtt, bedőlt fatörzsekkel kuszán átszőtt, sötét, mondhatni kísérteties hely volt, ahol a boszorkányok táncoltak.

Varázslatos feladat a meseösvényen
Varázslatos feladat a meseösvényen
A legény felkapaszkodott egy fenyő ágaira, és ott meghúzta magát. Már közeledett a táncot követő lakoma ideje. „Késtél, ezért büntetésből te leszel a mai áldozat” – szólt a boszorkánymester a lánynak. Tüzet gyújtottak, és megsütötték a lányt, majd a hagyományok szerint szétosztották a jelenlévők között. A boszorkánymester a fiúnak is feldobott egy bordát, mert meglátta, hogy az egyik fán kapaszkodik valaki, ugyanis a legény elfelejtette kifordítani a dohányzacskóját, így az nem vált láthatatlanná. A boszorkányok lerágták és összegyűjtötték a leány csontjait, csak a fiú nem harapott bele. A neki feldobott bordát ugyan elkapta, de rögtön messzire el is hajította.

Éjfél előtt a mester, ahogy minden alkalommal, összeállította a csontokból az áldozatot. De ebben az esetben az elhajított borda nem került elő, akármennyire keresték is. A hiányzó csontot a boszorkánymester egy bodzaággal pótolta, és egyúttal feltámasztotta a leányt, de meghagyta neki: „Vigyázz! Mert ha valaki azt mondja neked, hullrani Ripp, abban a pillanatban meghalsz.”

Miután a boszorkányok éjfélkor hazarepültek, a fiú még megvárta a hajnalt, hogy lemászhasson a fáról. Visszafordította a ruháját, és hazaballagott.

Az ösvény végén játszótér várja a kicsiket
Az ösvény végén játszótér várja a kicsiket
A lányt mondvacsinált okok miatt elhagyta, és egy évre rá megnősült. A Feuchtinger vendéglőben tartották a lakodalmat. Amikor korábbi mátkája halkan bekopogtatott a fogadó ablakán és hívogatta kifelé, hogy a boszorkányok szokása szerint a levegőben széttéphesse, a vőlegény megsejtette a veszélyt. Figyelmeztette a leányt, hogy csendben menjen haza, mert különben baj éri. A féltékeny boszorkány természetesen nem tágított. Ekkor a legény kijött, és rákiáltott: „Hullrani Ripp!” A boszorkány halva esett össze. Az ifjú pár pedig boldogan élt, amíg meg nem halt.

(Bünker János Rajnárd [1863–1914] etnográfus gyűjtése alapján.)

A soproni boszorkányságnak voltak valós történelmi alapjai is, a 16. századi boszorkányperek. A boszorkánysággal vádolt személyek között férfi és nő is volt, aki az ördög segítségével az emberi életben, egészségben, illetve vagyonban vélt vagy valós kárt tett bűbájjal vagy varázslattal.

A 15. század végétől a 17. század kezdetéig Sopronban „csak" három embert ítéltek halálra boszorkányság miatt.

A többi ügyben a vádlottakat száműzték, börtönbe vetették vagy pénzbüntetésre ítélték, és esetenként, bizonyíték hiányában felmentették. A legtöbb boszorkányper pletykaként indult, amelyeket a bíróság is többnyire egyszerű rágalmazásként kezelt.

Seprűn is lovagolhatnak az ifjú varázslók és boszorkányok
Seprűn is lovagolhatnak az ifjú varázslók és boszorkányok
Ezen esetek emlékét őrzi a Soproni-hegység elvarázsolt erdei útja, a Boszorkány Meseösvény, az óvodások, kisiskolások és családok kedvelt kirándulóhelye. A Lővér Kalandpark bejárata mellől, a Károly-kilátó felé vezető 900 méteres út során különleges feladatok, mesés élmények és izgalmas játékok várják a látogatókat.

A Boszorkány Meseösvény kezdetét egy farönk házikó jelzi, ablakaiban elhelyezett táblákon hasznos információk olvashatók. Ott lehet kincses térképet is vételezni, amely segítségével kezdődhet a varázslatos kaland.

A meseösvény 8 állomásán, a kijelölt feladatok megoldása közben új ismeretekkel gazdagodnak a Károly- magaslaton kalandozók. Boszorkányos mesekvíz, feketemacska-ösvény, az erdő hangjai, babonafarönk várja a szerencsét próbálókat. Találkozhatunk a Csendtündérrel, megismerhetjük az erdei varázsnövényeket és ősi boszorkányhívogató dallamokat. Miután találtunk magunknak egy varázspálcát, megtudhatjuk, hogyan kell a boszorkányseprűt használni. Az ösvény végén az erdei élménypark, a Kőhalmy Vadászati Múzeum és a Károly- kilátó várja az izgalmas túra résztvevőit.

Dr. Takács Viktor
Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Az „aranyhomok” összetéveszthetetlen zamata

Kecskemét modern megyei jogú város, mely egyes részeiben megtartotta mezővárosi jellegét. E nagy múltú település keleti szegletében, a belvároshoz és a városi körgyűrűhöz egyaránt közel, egy csöndes utcában található a KEFAG Zrt. Juniperus Park Hotele. A megszálló vendégeket madárcsicsergéssel fűszerezett nyugodt környezet és svédasztalos reggeli vagy félpanziós ellátás várja.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.

A jövő vívmányai a mai mezőgazdaságért

A digitalizáció sok mindenben segít, de a valóságtól nem szabad elszakadni. Nem helyettesítik a szakembert, inkább segítőkezet nyújtanak. Hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a vállalkozók megfeleljenek a mai kor kihívásainak, versenyképesek legyenek, és – ami nagyon fontos – a fiatalok számára vonzóbbá tegyék az agráriumot, megfelelő életpályát nyújtsanak.

Panoráma a Kilátók Királynőjéről – már online is

Milyen a kilátás a Zsófia-kilátóról? Milyen az idő Lillafüreden? Az ilyen kérdésekre már otthonról, vagy akár egy mobiltelefonról is választ lehet kapni.

Több mint száz dámlapátos esett Gúthon

A megszokotthoz képest később kezdődött és novemberre is áthúzódott idén a dámbikák barcogása, jó eséllyel október 10-e után lehetett barcogó bikára vadászni a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetének területén. A szárazság miatt a tényleges trófea-súly jellemzően elmaradt a becsült súlytól, ezért a szakemberek úgy határoztak, hogy a visszarakás jeleit nem mutató, kapitális agancsú bikákat nem hozzák terítékre.

Oktatási programok segítik a női gazdálkodókat az élelmiszer-termelés javításában

A kifejezetten a női gazdálkodók számára kidolgozott oktatási programok csökkenthetik a nemek közötti megkülönböztetés mértékét a mezőgazdaságban - hallhatta a közönség a 2022. október 17-18-án Brüsszelben megrendezett EIT Food (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) éves gyűlésének Sokszínűség és befogadás című ülésén.

Erdészeti kutatások története, helyzete és perspektívái a Magyar Tudomány Ünnepén

Az MTA Erdészeti Tudományos Bizottságának eseményén az elmúlt időszak legfontosabb kutatási témáit és eredményeit mutatták be Az erdészeti tudományok története Magyarországon címmel megjelent kötet mellett, melyben a szerzők összegyűjtötték 1897-től, az önálló Erdészeti Kísérleti Állomás megalapításától kezdve a legfontosabb kutatási témákat és eredményeket.

Vadcseresznyék a Bakonyban

A vadcseresznye nyáron elvegyül az erdő fái között, csak az élesebb szemű természetjárók szúrják ki keresztben szalagos vörösesbarna kérgét. Tavasszal egy kicsit könnyebb a dolgunk, hiszen fehér virágú magas fája messziről virít. Igaz, ilyenkor sok apróbb termetű fehér bokor és fa virágzik, amivel össze lehet téveszteni.

Mikroorganizmusok a kertészek szolgálatában

Tanulmányutat szervezett a Florachem Kft., amelynek során ausztriai árutermelő kertészeteket, illetve egy tanüzemet látogathattak meg magyar szakemberek. A kertészetek mindegyikében a hazai piacon még újdonságnak számító, hasznos mikroorganizmusokat tartalmazó készítményeket vetnek be a növények védelmében, és a tápanyag-utánpótlásukat is a Multikraft vállalat speciális termékeivel oldják meg.