Back to top

Mezőgazdasági pályázatfigyelő - 46. hét

15 milliárd forintos keret áll a baromfitartók rendelkezésére. Az állatjóléti feltételek javítása és az állategészségügyi problémák megelőzése érdekében új, a baromfiágazat számára elérhető állatjóléti támogatást indított az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében.

A pályázat keretében az állatsűrűség csökkentésével, a mechanikai sérülések megelőzésével, ivóvíz minőségű itatóvízzel és toxinmentes takarmányokkal javítanák az állatok jólétét
A pályázat keretében az állatsűrűség csökkentésével, a mechanikai sérülések megelőzésével, ivóvíz minőségű itatóvízzel és toxinmentes takarmányokkal javítanák az állatok jólétét
Fotó: Medgyesi Milán
A gazdálkodók november 15. és december 15. között pályázhatnak a „Baromfi állatjóléti támogatás” elnevezésű, VP3-14.1.4-22 számú felhívásra. Akik vállalják a hatályos előírásokon túlmutató kötelezettségeket, vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. Jövőre szeptember 15. és október 15. között lesz lehetőség csatlakozni a támogatáshoz.

A támogatási kérelem benyújtásának elsődleges feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen az ügyfél-nyilvántartási rendszerben ügyfél-azonosítóval. Ennek birtokában tudja beadni kérelmét a Magyar Államkincstár honlapján keresztül elérhető elektronikus űrlapkitöltő felületen. Támogatási kérelmet nyújthat be minden olyan mezőgazdasági termelő, aki a nyilvántartási rendszerekben bejegyzett állattartóként szerepel, és akinek tenyészetei maradéktalanul megfelelnek a hatályban lévő állatjóléti előírásoknak, valamint a felhívásban részletezett feltételeknek.

A felhívás az állatsűrűség csökkentésével, a mechanikai sérülések megelőzésével, az ivóvíz minőségű itatóvíz használatával, valamint - az étkezési tojást termelő tyúkok és tenyészbaromfi-állományok vonatkozásában - toxinmentes takarmányokkal történő takarmányozással kívánja a baromfiállományok jólétét javítani. A támogatás egy éves kötelezettségvállalási időszaka idén és jövőre is október 16-tól indul. A részletes felhívás megtekinthető a palyazat.gov.hu oldalon.

Kedvezőbbé váltak

az öntözésfejlesztési beruházások támogatásának feltételei. A sikeres megvalósítás érdekében az Agrárminisztérium 30 százalékkal megemelte az elszámolható kiadási összegeket. A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című (VP2.-4.1.4-16 kódszámú) pályázat tételeit a piaci árakhoz igazították. A kiírás átfogóan biztosít fejlesztési forrást minden, az öntözéshez kapcsolódó tevékenységhez. A támogatási forma évek óta folyamatosan a gazdák rendelkezésére áll, és a kérelmek beadására ennek a pályázati konstrukciónak a keretében még 2023. június 30-ig van lehetőség.

Jövő év elejétől

már az új támogatási-elosztási rendszerben érkeznek az agrárium számára biztosított források - emlékeztetett Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Phylazonit Kft. új lombtrágya- és növénykondicionáló üzemének átadásán. Hozzátette: a 2027-ig felhasználható, tervezési árfolyamon 2465 milliárd forintos közvetlen támogatás óriási összeg az agrárium számára. A felhasználási szabályok keretrendszere megváltozott az előző ciklushoz képest, aminek az egyik legfontosabb eleme, hogy a kis- és közepes gazdaságok számára nyújtható forrás nagyságrendileg 14 százalékát újraelosztó támogatással visszaosztják. Az eddig alap- és zöldítési támogatásokként ismert dotációk egybeolvadnak és közös feltételrendszerben működnek tovább. A 2023-ban induló új agrár-ökológiai programmal a talaj szerkezetét, szervesanyag-tartalmát, vízmegtartó-képességét és biológiai folyamatait javító mezőgazdasági gyakorlatokat kívánják ösztönözni, amiben fontos szerepe lehet a mikrobiológiai készítményeknek, a talaj- és növény-kondicionálóknak is.

8 milliárd forint pluszpénzre

pályázhatnak a falusi kisboltok jövőre, derült ki a hétfő késő esti Magyar Közlönyből. A hvg.hu cikke szerint a pénzt a kormány azért teszi elérhetővé, hogy ezzel is segítsen az üzleteknek a megnövekedett költségek fedezésében.

A pénzre a Magyar Falu Program keretében lehet majd pályázni, az összeget Varga Mihály pénzügyminiszternek kell majd átcsoportosítania a 2023-as költségvetésben, január 15-ig.

A pályázatok kiírásáért Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos felel. Már hétfőn beharangozta a 8 milliárdos mentőövet a Facebookon. Azt írta, boltonként milliós nagyságrendű összegeket lehet majd elnyerni, egyszeri, egyösszegű támogatás formájában. A támogatásra minden, kétezer fő alatti településen működő kisbolt pályázhat. A pénzt működési támogatásra, például bérköltségre vagy rezsiköltségre lehet majd költeni. A pályázatok a Bethlen Gábor Alapkezelő oldalán jelennek meg, a kiírás 2023 elején várható.

Módosult

a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok helyreállítása” című (VP5-8.4.1-16 kódszámú) felhívás. A felhívásra a 2023-as egységes kérelem benyújtási időszakban is lehet majd támogatási kérelmet - egyúttal kifizetési igénylést - beadni.

Elindult

a „Mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatása” című (VP3-3.1.1-22 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése. A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat november 21-ig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

A cuki gyümölcs jobban fogy

A spanyol SanLucar zöldség-gyümölcs nagykereskedő cég a 101 kiskutyával pörgeti fel az eladásait, egyelőre csak Németországban és Ausztriában. Ráadásul spanyolországi narancsültetvény-látogatást is nyerhetnek a dalmatás csomagolású termékek vevői. Az ötlet nem rossz.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

3 év kihagyás után újra megjelent Görögországban az ASP

Idén eddig már 15 európai országban igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a vaddisznó-populációban. 2020 áprilisa óta először mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát Görögországban.

Jövő héten indul újra a Nébih antibiotikum felhasználást bejelentő rendszere

Számottevő „ráncfelvarrást” követően az érintettek jövő hét közepétől használhatják újra az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert. Az állatorvosok és meghatalmazottjaik a továbbiakban olyan új funkciókat vehetnek majd igénybe, mint a sokak által kért „nullás bevallás”, de számos egyéb, az adatminőség javítását és az kitöltés könnyítését célzó módosítás is életbe lép.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

Még nem tért teljesen magához a sörpiac a pandémia után

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.

Költözik a belgrádi állatkert

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.