Back to top

Várva-várt jótékonyság újborral

Itthon hagyományosan Márton-napkor mutatkoznak be az újborok, ez idén is így van. A Soproni borvidéken dolgozó, fertőbozi Vincellér Borbirtok idén 3 különböző újbort készített, palackok nemes ügyet támogatnak, a Várva Várt Alapítvány munkáját segítik.

Újborainak bevételéből a pince két éven keresztül a Soproni Madármentők Alapítványt támogatta. Az együttműködés sikeres volt, azonban olyan sok megkeresés érkezett más civil szervezetektől, hogy

a pince úgy döntött, mostantól kétévente új kedvezményezettet választ.

Kisgyermekes családapaként Molnár Tibort megérintette a Várva Várt Alapítvány munkája, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy minden megfogant magzat várva várt babaként születhessen meg, és szerető családban nőhessen fel.

Minden évben Márton-napra megérkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei újborok több szempontból is különlegesek a pince számára.

Fotó: Szita Márton

Az újborok népszerűségét több tényező adja. A borkedvelők felfokozott várakozása, a borok jó fogyaszthatósága, az újborokhoz kapcsolódó francia és olasz hagyományok, valamint itthon a Márton-naphoz kötődő gasztronómiai rendezvények mind hozzájárulnak ehhez.

Persze azért az sem utolsó, hogy ezek a borok állnak a legközelebb a szőlőhöz gazdag, gyümölcsös illatukkal és ízükkel.

Az idei évjárat legnagyobb kihívása a csapadék volt, azaz leginkább annak hiánya. A hőség és a szárazság megviseli a szőlőt, extrém melegben még a cukrosodás is leáll a bogyókban. A Vincellér területei közel terülnek el a Fertő tóhoz, ami alapból némileg párásabb környezetet biztosít. Az ültetvényeik nagy része idősnek számít, a növény gyökerei már egész mélyen járhatnak, ahol még található némi nedvesség, így könnyebben átvészelik a szárazságot.

Az idei szüret gördülékenyen ment Fertőbozon, ebből a minőségből szívesen látnának többet a pincében. Márton-napra pedig palackba kerültek a primőr borok, a pince kedvelt Első Gólyái.

„Jó pár éve készítünk újbort, fehéret Zenitből, rozét és vöröset pedig Zweigeltből. Ez utóbbi fajta különösen közel áll a szívünkhöz, mert édesapám honosította meg az országban, neki köszönhető, hogy ma foglalkoznak vele Magyarországon. November elejére az emberek már kíváncsiak az új évjáratra, ezek a friss borok pedig előrevetítik, hogy mire lehet számítani, persze könnyed formában. Idén jól alakultak a körülmények, így a háromfajta újbort készítettünk a pincénél. A Zenit finoman barackos, egzotikus gyümölcsökkel, ropogós savakkal, a rozénk idén vagány savú, szamócás, málnás zamatokkal. A vörös Zweigelt idén részben fahordós érlelést kapott, amitől még fűszeresebb, a bogyós gyümölcsök mellett vanília és karamell színesíti a fiatalos vörösbort” – mesélte Molnár Tibor „Titi”.

Az alapítvány vezetője, Horváth Zsuzsa örült, hogy a borvidék egyik meghatározó borásza állt az ügyük mellé.

„Felfordult világban élünk, ahol a Várva Várt Alapítvány soproni régiójának koordinátoraként rengeteg kihívással szembesülök szinte naponta.

Három fontos területen dolgozunk, elsődleges célunk segíteni, hogy a megfogant gyermek a saját családjában nőhessen fel. A nehéz körülmények között élő édesanyákat igyekszünk segíteni, hogy a babák szerető környezetben nőhessenek fel. Sopron sok szempontból szerencsés régió: ha például tárgyi segítséget kérünk, pár nap alatt szinte mindig érkezik felajánlás.

Fotó: Szita Márton

Amennyiben az édesanya nem tudja vállalni a gyermek nevelését, a gyermekeket a szülő kérésére olyan családokhoz adjuk örökbe, ahol valóban várva várják őket. Sokan küzdenek azért, hogy gyereket nevelhessenek, igyekszünk az ő álmaik valóra válásában segíteni.

Manapság a prevenció egyre fontosabb, nagy hangsúlyt helyezünk a krízishelyzetek megelőzésére a szexuális felkészítéssel. Egy-egy egészségnap vagy nyílt nap keretében van lehetőségünk előadásokon keresztül megszólítani a mai fiatalokat, de ezen a téren még rengeteg a lehetőség.

Nekünk, soproniaknak a kultúránk része a bor, a helyieknek ez fontos kérdés, büszkék vagyunk a borvidékünkre. Ezért is tartom nagy szónak, hogy egy ilyen ismert pince az ügyünk mellé áll,

az anyagi segítség mellett Tibor helyi ismertsége és befolyása nagyban segítheti a munkánkat” – osztotta meg gondolatait Horváth Zsuzsa, a Várva Várt Alapítvány soproni régiójának koordinátora.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Tudatos Vásárlók Családi nap – bemutatkoznak a közösségi gazdaságok

Hazánkban is egyre népszerűbbek a közösségi gazdaságok, személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő - 5. hét

Február 1-től 28-ig nyújtható be a csatlakozási kérelem a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszerhez (MKR).

A kávé és a vesebetegség közötti kapcsolat egy genetikai variánstól függhet

A Torontói Egyetem és a Padovai Egyetem kutatói megállapították, hogy a gyakori kávéfogyasztás és a veseműködési zavarok közötti összefüggés egy közös genetikai variáción múlik.

10 kiváló élelmiszer a vérnyomás csökkentésére

A vérnyomás normális esetben a nap folyamán fokozatosan emelkedik és csökken, a krónikusan magas vérnyomás - más néven magas vérnyomás - növeli a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kockázatát. Annak érdekében, hogy csökkenstük ezeknek a kockázatát az alábbi élelmiszerek a segítségünkre lehetnek.

Személyre szabott, egészséges kolbászokat fejlesztenek

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Furmint Február Nagy Kóstoló a Hagyományok Házában

Csaknem száz termelő több mint kétszáz furmintját ízlelhetik meg a látogatók a 13. Furmint Február Nagy Kóstolón február 2-án Budapesten, a Hagyományok Házában.