0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Átmeneti, de jelentős lassulásra kell felkészülni 2023-ban

Rövid távon a világgazdaság jelentős lassulására számít a K&H anyavállalatának, a KBC elemzője. A recessziós félelmek a vállalatok várakozásában is tükröződik: 10-ből 9 cég erőteljes visszaesésre számít a következő egy évben – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás legutóbbi adataiból.

A legfőbb terhet a magas infláció, az energiaárak emelkedése, a súlyosbodó alapanyaghiány és a reálbérek csökkenése jelenti, miközben az árfolyamingadozás is egyre nagyobb terhet ró a cégekre. A K&H szakemberei szerint ezért átmeneti költségcsökkentés helyett az energiafelhasználás, az ellátási láncok és a gyártási technológiák komplett újragondolására lesz szükség 2023-ban, amit a finanszírozási megoldásoknak is támogatniuk kell.

A nemzetközi gazdaság átmeneti, ám jelentős lassulására kell felkészülni, amelyben egyes gazdaságok a technikai recessziót is elérhetik – áll a K&H anyavállalatának, a KBC 2023-ra vonatkozó elemzésében. Hans Dewachter, a KBC csoport vezető közgazdásza és Németh Dávid, a K&H vezető elemzője is egyetért abban, hogy a geopolitikai kockázatok továbbra is komoly veszélyt jelentenek a növekedésre, az energiaellátási problémák és a fizetések emelkedése pedig tovább gyorsíthatja az árak emelkedését. Az infláció ezért rövid távon továbbra is kiugróan magas szinten marad, csak 2023 második felében mérséklődhet számottevően. Ezzel együtt a monetáris politika is új fázisba ér. A közép-európai központi bankok egyelőre kivárnak, míg a világ két legnagyobb központi bankja, az Európai Központi Bank (EKB) és az amerikai Federal Reserve (Fed) lassít a szigorításon. Ami azonban biztos, hogy a magasabb kamatok hosszú távon velünk maradnak, az USA-ban és Európában pedig a 10 éves államkötvény hozamok jövőre elérik maximumukat.

A növekvő bizonytalanság a hazai nagyvállalatok várakozásaiban is megmutatkozik.

A magyarországi, kétmilliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait vizsgáló K&H nagyvállalati növekedési index makrogazdasági részindexe jelentős, 18 pontos zuhanással jelenleg -42 ponton áll. Ez a mutató eddigi legrosszabb értéke, ráadásul arra sem volt még példa, hogy egy negyedév alatt ilyen mértékben visszaessen. „Rég nem volt olyan bizonytalan a nemzetközi és a hazai gazdasági környezet, mint idén – ez a hektikus, kiszámíthatatlan helyzet pedig csak tovább fokozódhat 2023-ban. Az elmúlt egy évben a megugró inflációval, az energiaárak emelkedésével, az alapanyaghiány súlyosbodásával és a reálbérek csökkenésével is szembe kellett néznie a cégeknek. Ehhez jött hozzá a jelentős mértékű árfolyamingadozás, ami egyre több vállalatnak jelent nehézséget. A 2023-as év tervezése ezért hatalmas kihívást jelent a cégek számára” – mondta Rajna Gábor, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Átmeneti intézkedések helyett komplett újratervezésre van szükség

„A makrogazdasági környezet drasztikus változása miatt már nem elég néhány ponton beavatkozni és költséget csökkenteni” – mutat rá a nagyvállalati szakértő, majd kiemelte: „Az energiafelhasználás, az ellátási láncok és a gyártási technológiák szempontjából is komplett újragondolásra, egyszerűsítésre van szükség, miközben a klímavédelemnek is nagyobb súllyal, stratégia szinten kell beépülni a vállalatok működésébe.” Ezek megvalósításához olyan pénzügyi partnerre van szükség, aki stratégia szinten együtt gondolkodik a vállalattal, és teljeskörűen ki tudja szolgálni a finanszírozási és kockázatkezelési igényeket. A K&H ezért folytatja aktív részvételét az államilag finanszírozott hitelek finanszírozásában. Emellett

előtérbe kerül a fenntartható fejlesztések finanszírozása, amelyek a megújuló energiaforrásokra áttérést, illetve kisebb mértékű vagy hatékonyabb energiafelhasználást tesznek lehetővé. Jelentős szerepet fog kapni a vállalatok digitális és automatizációs átalakításának támogatása is,

mivel ezek egyszerre segítik a költségnövekedés visszaszorítását, a hatékonyság növelését és egy fenntarthatóbb környezet megteremtését. Mindezt olyan innovatív fejlesztések is segítik, mint a papírmentes ügyintézés, a lízing kalkulátor vagy a forgóeszközállomány menedzsment kalkulátor.

Forrás: K&H sajtóközlemény