Back to top

Ülést tartott A Mi Erdőnk szerkesztőbizottsága

A Mi Erdőnk magazin szerkesztőbizottsága kihelyezett ülést tartott november 10-én a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetében. Az állami erdőket kezelő erdészeti részvénytársaságokat képviselő erdész szakemberek részére, az értekezlet megkezdése előtt, a vendéglátók több programot is biztosítottak, aminek köszönhetően megismerhették Gúth vad- és erdőállományát, természeti kincseit, nevezetességeit.

További képek a szerkesztőbizottsági ülésről ide kattintva érhetők el.

A Gúthi Erdészet kezelésében lévő területen a különleges és kimagasló minőségű dámállomány a világ és az ország számára is megőrzendő kincs. Mindezt jól tükrözik az idei bőgésben és barcogásban elért terítékadatok. Az erdészet vadászterülete 11 000 hektáron terül el, ahol megközelítőleg 1200 nagyvad – főként dám – kerül terítékre évente.

Az egybegyűlteknek egy rögtönzött trófeamustrán a vendéglátók felvonultatták az idén terítékre hozott érmes bikákat, köztük azt a 10,65 dkg trófeasúlyú gímbikát, ami a bírálat során aranyérmet kapott.
Fotó: Kiss Gergő

A barcogásban esett dámteríték az idei aszályos évnek köszönhetően, a trófeasúlyt illetően kissé visszaesett: összesen 105 bika esett, ebből a lebíráltak közül kb. 10 db bírt 5 kg feletti agancstömeggel – a kedvezőtlen időjárási körülményekből adódó trófeasúlyvesztés ellenére a lebírált bikák 85 százaléka így is az érmes kategóriába tartozott.

Ezt követően egy nagyjából 110 éve feltárt, román stílusú templom maradványait szemrevételezték az egybegyűltek, aminek érdekessége, hogy Szlovákiában megtalálható a templom másolata. Ennek oka a történelmi érdekesség, ugyanis a XI. században az akkori Gúth környékén megtelepedett nemzettségek jelen voltak Szlovákia területén is.

Végezetül erdőbejárásra invitálták vendéglátók a publikumot. Itt az erdész kollégák ismertették a termőhelyi adottságokat, a területre jellemző erdőtalaj- és faállomány-típusokat, valamint az erdőgazdálkodási munkálatokat.

A területre jellemző talaj a homokos alapkőzeten kialakult kovárványos és rozsdabarna erdőtalaj, gyengén humuszos homok és kombinációi, valamint a mélyebb fekvésű buckaközi laposokban előforduló réti talajok alkotta változatos termőhely.

Fotó: Kiss Gergő

A jellemző fafajok az őshonos kocsányos tölgy, amely az állomány egynegyedét alkotja, valamint az akác, a hazai és nemes nyárak, erdei és feketefenyő, vöröstölgy és fekete dió. Az erdészet fő tevékenysége a klasszikus erdőgazdálkodás, melynek során hasznosítják az erdő faanyagát, hogy a jövő nemzedéke is élhessen ezzel a lehetőséggel.

Az ülésnek a Gúthi Zöldház adott otthont, ahol bevezetőül a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója, Hidas Tibor szakmai részletességgel ismertette az erdőgazdaság területi adottságait, az erdőállomány-kezelési munkálatokat, a társaság vadgazdálkodását, közjóléti és szabadidős létesítményeit, valamint az itt elérhető szálláshelyeket. Ezt követően Dobre-Kecsmár Csaba, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója, A Mi Erdőnk szerkesztőbizottságának elnöke és Sári Enikő, A Mi Erdőnk magazin gondozásáért és kiadásáért felelős Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezetője összegezte a magazin idén megjelent lapszámainak tapasztalatait, tanulságait, valamint a bizottság tagjai építő ötletekkel álltak elő a következő év lapszámait illetően.

Fotó: Kiss Gergő

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Őszi sikertörténet az erdei iskolákban

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti erdei iskolái évről-évre újragondolt, többszörösen minősített programmal dolgoznak. Miskolc óvodái és iskolái számára kiváló lehetőség a Csanyiki Erdőház, ahol október végéig 5400 főt regisztráltak. A Fónagysági Bagoly-vár 25 éve fogadja a kikapcsolódni, tapasztalni vágyó látogatókat, óvodásoktól a nyugdíjasokig. Ebben az évben csaknem 6000 vendégük volt.

OEE – Gencsi Zoltán ismét az elnökségben

Az Országos Erdészeti Egyesület tisztújító küldöttgyűlést tartott november 25-én, Budapesten. A választás debreceni vonatkozása, hogy a 2023/26-os ciklusban ismét Gencsi Zoltán képviseli az egyesület elnökségében az Észak-Alföld régiót.

Ismét veszett rókát lőttek ki

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a rendszeres monitoring program keretében kilőtt rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Az „aranyhomok” összetéveszthetetlen zamata

Kecskemét modern megyei jogú város, mely egyes részeiben megtartotta mezővárosi jellegét. E nagy múltú település keleti szegletében, a belvároshoz és a városi körgyűrűhöz egyaránt közel, egy csöndes utcában található a KEFAG Zrt. Juniperus Park Hotele. A megszálló vendégeket madárcsicsergéssel fűszerezett nyugodt környezet és svédasztalos reggeli vagy félpanziós ellátás várja.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.

Panoráma a Kilátók Királynőjéről – már online is

Milyen a kilátás a Zsófia-kilátóról? Milyen az idő Lillafüreden? Az ilyen kérdésekre már otthonról, vagy akár egy mobiltelefonról is választ lehet kapni.

Több mint száz dámlapátos esett Gúthon

A megszokotthoz képest később kezdődött és novemberre is áthúzódott idén a dámbikák barcogása, jó eséllyel október 10-e után lehetett barcogó bikára vadászni a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetének területén. A szárazság miatt a tényleges trófea-súly jellemzően elmaradt a becsült súlytól, ezért a szakemberek úgy határoztak, hogy a visszarakás jeleit nem mutató, kapitális agancsú bikákat nem hozzák terítékre.

Erdészeti kutatások története, helyzete és perspektívái a Magyar Tudomány Ünnepén

Az MTA Erdészeti Tudományos Bizottságának eseményén az elmúlt időszak legfontosabb kutatási témáit és eredményeit mutatták be Az erdészeti tudományok története Magyarországon címmel megjelent kötet mellett, melyben a szerzők összegyűjtötték 1897-től, az önálló Erdészeti Kísérleti Állomás megalapításától kezdve a legfontosabb kutatási témákat és eredményeket.

Vadcseresznyék a Bakonyban

A vadcseresznye nyáron elvegyül az erdő fái között, csak az élesebb szemű természetjárók szúrják ki keresztben szalagos vörösesbarna kérgét. Tavasszal egy kicsit könnyebb a dolgunk, hiszen fehér virágú magas fája messziről virít. Igaz, ilyenkor sok apróbb termetű fehér bokor és fa virágzik, amivel össze lehet téveszteni.