Back to top

A mamutcsontok okozhatják az elefántok vesztét

A növekvő mamutagyar kereskedelem tartja fent az elefántagyar iránti igényeket - tárta november elején a Gerinces Őslénytani Társaság (Society of Vertebrate Paleontology, SVP) elé Andy Huynh, aki az ázsiai illegális vadkereskedelmi hálózatok felgöngyölítésén dolgozik az ENSZ-el és az Interpollal.

Huynh úgy véli, hogy a kiolvadó permafrosztból előkerülő mamut és masztodon tetemekből származó agyarak fenntartják a vevők érdeklődését, aminek a ma is élő elefántok isszák meg a levét - mert belőlük még többet vadásznak le illegálisan. Ezért a természetvédő szakember arra kéri a régészeket, hogy lépjenek fel a fosszilis agyarak kereskedelme ellen, és bontsák fel a kapcsolataikat azokkal a gyűjtőkkel, akik részt vesznek ilyesfajta kereskedelemben - írja a Science.org.

Néhány kutató megkérdőjelezi azt az állítást, hogy az ősi csontok ténylegesen fenntartanák az elefántagyarak iránti keresletet,

de sokan üdvözlik Huynh felhívását. Thomas Holtz, a Marylandi Egyetem paleontológusa szerint ugyan sok tömeges kihalással foglalkozik az SVP, azonban azok a múltban történtek, és figyelmet kell fordítani a jelenkori állatok pusztulására és szenvedésére is, amit az illegális kereskedelem okoz.

A mamutagyar korlátlan kereskedelme lehetőséget biztosít rá, hogy az orvvadászok "legálisan" értékesítsék az elefántagyarakat
A mamutagyar korlátlan kereskedelme lehetőséget biztosít rá, hogy az orvvadászok "legálisan" értékesítsék az elefántagyarakat

Az ázsiai és afrikai elefántoktól származó agyarak akár 3000 dollárt (kb. 1,17 millió forint jelenlegi árfolyamon) is érhetnek kilogrammonként a feketepiacon, elsősorban Délkelet-Ázsiában. Itt főleg a hagyományos orvoslásban használják ezeket, valamint státusz szimbólumnak számító szobrok és csecsebecsék készülnek belőlük. Nagyjából 55 afrikai elefántot ölnek meg naponta az agyaraikért. Azonban a szigorúbb kínai szabályozás miatt 2018 óta egyre nehezebb a legális csontfaragóknak az alapanyagok beszerzése. Ezek sokszor a maffiahálózathoz kapcsolódnak, és a kieső források pótlására a szervezett bűnözők mamutagyart használnak, emelte ki Huynh.

Kifaragott állapotban a mamut és elefántagyar elkülönítése szinte lehetetlen
Kifaragott állapotban a mamut és elefántagyar elkülönítése szinte lehetetlen

Szerinte a jó pénzt fizetnek Oroszországban a privát agyarvadászoknak azért, hogy a kiolvadó permafrosztban mamutagyarakat keressenek. "A csontváz többi részét pedig vagy megsemmisítik a helyszínen, vagy otthagyják az eróziónak" - tette hozzá.

Egy 2014-es jelentés (melyet Lucy Vigne és Esmond Bradley Martin természetvédők adtak közre) szerint

2002 óta a mamutagyarak kereskedelme a semmiből nőtt ki, és Pekingben az összes eladott agyarból készült tárgy 40 százaléka készült a kihalt állatok csontjából, míg Shanghai-ban pedig közel 70 százalékos lett ez az arány.

Egy frissebb jelentés pedig, melyet az Interpol és az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) közösen adott ki, azt sugallja: az elefánt- és a mamutagyar továbbra is a vietnámi és kínai piacokra kerül, elsődlegesen orosz szállítókonténerek segítségével, melyekben gyakran kábítószer és fegyver is található.

A fő probléma, hogy a washingtoni egyezmény a veszélyeztetett vadonélő állat- és növényfajok kereskedelméről, azaz a CITES, csak az élő elefántok és rinocéroszok testrészeit figyeli, és a kihalt állatok, mint a mamutok vagy a gyapjas orrszarvúak csontjai, nem esnek a hatálya alá.

"Így a mamutagyar kereskedelem felügyelet nélkül maradt és növekszik... ezt pedig a globális bűnszövetkezetek kihasználják"

- mutatott rá Huynh.

Az illegális mamutagyar vadászok a lelet többi részét elpusztítják vagy otthagyják, és az eróziónak esik áldozatul: ez pedig a tudomány számára nagy veszteség
Az illegális mamutagyar vadászok a lelet többi részét elpusztítják vagy otthagyják, és az eróziónak esik áldozatul: ez pedig a tudomány számára nagy veszteség
Fotó: Wikipedia
Ez pedig a mai elefántoknak is gond, mert ugyan a mamutcsontok bekerültek a piacra, de az elefántagyar iránti kereslet nem csökkent, sőt, úgy tűnik, hogy növekszik is. Könnyen el lehet adni elefántagyart is mamutnak "álcázva", ugyanis a kifaragott szobrocskák és gyöngyök esetében már szinte lehetetlen megkülönböztetni őket.

A Carthage Főiskola paleontológusa, Thomas Carr, Huynh mentora pedig hozzátette, hogy még egy ok szól a mamutagyarak kereskedelmének korlátozása mellett: a fosszilis agyarak kereskedelme csökkenti a kutatók számára rendelkezésre álló mamut tetemek számát. Mivel ezeket

a leleteket csak az agyaraikért ássák ki, a test többi része elveszik vagy elpusztítják, így a tudósok nem tudják őket tanulmányozni, és ez végső soron nagy veszteség a tudomány számára.

Az őslénykutatók érdekes is az ősagyar-kereskedelem felügyelet alá vonása
Az őslénykutatók érdekes is az ősagyar-kereskedelem felügyelet alá vonása
Huynh szerint ezen a problémán az SVP és a szélesebb paleontológus közösség segíthet azzal, hogy hivatalos állásfoglalást adnak ki, és nyomást gyakorolnak a döntéshozókra és a nemzetközi felügyelő szervezetekre. A tudósoknak nem szabad mintákat vásárolniuk a gátlástalan agyarvadászoktól, akik akár bűnszervezetekkel is kapcsolatban lehetnek.

Jessica Theodor, az SVP leköszönő elnöke, aki a Calgary-i Egyetem paleontológusa elmondta: az SVP az elmúlt évtizedekben több nyilatkozatot adott ki, amelyekben elítéli a tudományos jelentőségű leletek kereskedelmét, mivel azok elvesznek a tudósok számára. Huynh előadása nyomán azonban azt nyilatkozta, hogy a társaság munkacsoportot hoz létre annak kivizsgálására, hogy mit tehet még a mamutagyarak védelme érdekében.

Forrás: 
science.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Kiemelten fontos hazánk vizes élőhelyeinek védelme

A vizes élőhelyek védelmének érdekében 1971. február 2-án Iránban írták alá a Ramsari Egyezményt, hazánk 1979-es csatlakozása óta már az ország 2,6 %-a, 29 vizes élőhely, több mint 240 ezer hektáron képezi részét - jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából, Dömsödön.

Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban

Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba.

Válságálló családi gazdaságok

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 32 éves múltra tekint vissza. Időnként nehéz volt fennmaradnia, mert nincs normatív támogatás a román kormány részéről, egyetlen szakmai szervezet felé sem. Önerőből próbálják fenntartani magukat – tudtuk meg Fazakas Miklós elnöktől.

27 liter schnaps főzése adómentes

Minden osztrák gazdálkodónak joga van adómentesen schnaps-ot készíteni a saját maga által termesztett gyümölcsből. A mennyiségi határ 27 liter, Tirol és Vorarlberg tartományokban 50 liter.

Import helyett inkább klónozzák a jól teljesítő teheneket

Három klón-borjú jött világra a kínai holdújévet megelőző időszakban, melyek nagy teljesítményű tehenek tökéletes másolatai genetikai szempontból. Kínában jelenleg tízezer tehénből mindössze öt olyan állat van csak, mely képes 100 tonna tejet termelni élete során, így érdemes az ilyen génállományú egyedeket megőrizni.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Február 2.: a vizes élőhelyek világnapja

Bár kevesen tudják, de február másodika a vizes élőhelyek világnapja. Ez 1971. óta van így, annak emlékére, hogy ezen a napon kötöttek nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért. Idén, 2023-ban ráadásul, pont egy vízi élőhelyi madár, a nádasokban, gyékényesekben élő barkós cinege lett az év madara.