Back to top

Egy állatkórház, mely sosem zár be

Egy napos őszi délelőtt érkeztünk meg a Székesfehérvári Állatkórházba, ahol az ország legújabb, állatok vizsgálatára szolgáló, a szervezetről rétegfelvételeket készítő CT-berendezése működik. Ez az állatkórház az ország egyik legnagyobb ilyen intézménye, amely abban is különleges, hogy soha nem zár be.

Egy állatkórház, mely sosem zár be | MMG

Éjjel-nappal, az év minden napján várja a 8 állatorvos és 7 asszisztens a kutyákat, cicákat – sokszor, különösen éjszaka még Pécsről is érkeznek hozzájuk a páciensek. A pet-shop és állatpatika csak kiegészíti a kiváló műszerezettségű állategészségügyi intézményt, ahol belgyógyászat, lágy-, illetve csontsebészet is van.

Dr. Kuti Csilla, állatorvos az Alpha-Vet Állatkórházról elmondta:

- Fel vagyunk szerelve endoszkóppal, röntgennel, helyben el tudjuk végezni a vérvizsgálatokat, ultrahang felszerelésünk van, és most már CT-berendezés is van.

Van külön befektető részlegünk, külön a kutyáknak, külön a cicáknak, és van egy olyan részlegünk is, ahol a fertőző betegeket különítjük el a többi betegtől. Van külön panziórészlegünk is, amiben szintén külön vannak a kutyusok, és a cicák. Főként kutyusokkal és cicákkal foglalkozunk, de minimálisan el tudunk például nyuszikat is látni, bár hogyha komolyabb műtétre van szükség a nyulaknál, azt nem tudjuk megoldani.

A kórházi előkészítőben találkoztunk Csábossal, a 3 év körüli mudilánnyal, aki műtétre várt éppen. A menhelyi kutyus is nagyon gondos, mindenre kiterjedő előzetes kivizsgáláson esett át. Ez persze nem csoda, hisz kis kedvence jóléte a gazdi számára mindennél fontosabb – és az itt dolgozók számára Csábos és társaié is.

Dr. Kuti Csilla CT-vizsgálatra készíti elő Csábost, a menhelyi kutyát
Dr. Kuti Csilla CT-vizsgálatra készíti elő Csábost, a menhelyi kutyát
Fotó: Bokor Ádám

Ha jön egy olyan kutya vagy macska, amelyiknek mellkasi folyadékgyüleme van, és az ultrahangon, röntgenen látszik, le tudjuk csapolni, de nem találjuk meg az okát annak, hogy honnan jön maga a folyadék, és nem látszik sem a röntgenen, sem az ultrahangon, akkor ezeket az állatokat meg szoktuk CT-zni és akkor sokkal több mindent látunk. Mert

egy CT-n látszik egy 1-2 milliméteres elváltozás is, míg az ultrahangon vagy röntgenen nem biztos, hogy el tudjuk különíteni, hogy az micsoda

– magyarázta az ellátás menetét a doktornő, majd hozzátette:

Volt már olyan páciensünk, hogy endoszkópos vizsgálatra jött, de úgy láttuk, hogy az nem megoldható nála, és inkább a CT-t javasoltuk. Az volt igazából a jó választás, mert kiderült, hogy az orrvégzés nem is az orrüregből indult, hanem a mellkasában, a tüdőben volt egy két-három centis daganat, és abból volt a folyamatos vérzés.

Szerencsére Csábosnál az altatásban végzett CT-vizsgálat semmi problémát nem mutatott ki, így nem volt akadálya a műtétnek. Egyébként az országban 18-20 állatgyógyászati CT-készülék van, amelyeket nemcsak a diagnózis felállítására, hanem terápiás célra is lehet használni.

A berendezés elhelyezéséhez egyébként komoly átépítésre volt szükség – meg kellett oldani a helyiség, még a mennyezet sugárvédelmét, hisz fölötte irodák vannak.

Az Alpha-Vet Állatkórházban a jövőben terápiás célra is kívánják használni a CT-készüléket
Az Alpha-Vet Állatkórházban a jövőben terápiás célra is kívánják használni a CT-készüléket
Fotó: Bokor Ádám

Az Alpha-Vet Állatkórház szakembere szerint jó döntés volt a berendezés beszerzése.

- Nekünk igazából azért volt szükségünk rá, mert nagyon sok olyan betegünk van, aki például gerincsérvvel érkezik, és fontos volt az, hogy ki tudjuk itt helyben vizsgáln. Az a tapasztalatunk ugyanis, hogy nagyon sokszor a gazdiknak az utaztatás, az, hogy hogy fel kell menni Budapestre, már visszatartó erő. De ha már megvan a vizsgálat, a diagnózis, és tudják, hogy lehet a kutyán, macskán segíteni, olyan speciális műtétekkel, amit nem biztos, hogy mi itt helyben el tudunk végezni, akkor szívesebben felmennek, mint ha a vizsgálatra és a kezelésre is utazniuk kellene. Itt helyben sokkal nyitottabbak az emberek erre a vizsgálatra.

Ahogy azt Kuti doktornő elmondta,

a székesfehérvári állatkórházban a diagnosztika mellett a CT-nyújtotta terápiás lehetőségeket is igyekeznek egyre jobban kihasználni, és persze folyamatosan bővítik a szolgáltatásaikat.

A páciensek pedig gyógyultan térhetnek haza régi vagy új otthonukba – hisz Csábost is örökbe lehet fogadni...

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Javul a madárinfluenza-helyzet

Javult a járványügyi helyzet a madárinfluenzával érintett területeken, ezért február 1-jétől enyhítések léptek életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található állattartó telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Schmidt Egontól búcsúzunk

91 éves korában elhunyt Schmidt Egon neves ornitológus, Kossuth-díjas író, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, a magyar természetvédelmi ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte.

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket, amelyekkel a lakosság is sokat tehet a beporzó rovarok védelméért - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására.

Húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter.

Új, halálos vírust fedeztek fel az óceánokban

Egy eddig ismeretlen vírust azonosítottak a Hawaii Egyetem Egészségügyi és Partravetődési Laboratóriumában (Health and Stranding Lab), mely halálos a bálnákra és delfinekre nézve. Először egy 2010-ben partra vetődött Longman-féle csőröscetből mutatták ki, ám mostanra 10 különböző tengeri emlősfajnál is megtalálták.

GMO-mentes takarmánykiegészítőt fejlesztett a Hód-Mezőgazda Zrt.

Több 760 millió forint támogatásból fejlesztett ki hazai alapanyagból is készíthető, GMO-mentes takarmánykiegészítőt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem konzorcium - közölte a társaság az MTI-vel.