– Eredetileg palántaneveléssel foglalkoztunk, és egyszer csak észre vettük, hogy egyre több chilimagot vásárolunk a megrendelések kielégítésére – idézte fel a kezdeteket. – Természetesen meg-megmaradtak palánták, amik termést is hoztak. Nem tudtuk mindet családi körben elfogyasztani, és ebből jött az ötlet, hogy fel kellene dolgozni a maradékot. Így történt, és hamar kiderült, hogy jócskán van igény chilitermékekre. Várható volt, hiszen Magyarországon már tíz-tizenkét évvel ezelőtt betört a köztudatba a csili.

Azért tudni kell, hogy a chili és a hazánkban hagyományos erős paprika alapvetően különböznek egymástól. Előbbiek trópusiasak, amitől jellegzetes illatuk, ízük van. Teljesen mások, mint a magyar erős paprikák, amik egyszerűbbek, és az elkészítésük nem igényel sok kísérletezést. Tulajdonképpen csak megőrlik, sózzák és kész is van.
A chili elsősorban a trópusi vagy szubtrópusi égövön termesztett csípős paprikafajták összefoglaló neve. Egyesek a cserjés, mások a közönséges bogyós vagy a kínai paprikafajok változatai. Például a Cayenne-bors, ami sok csípős fűszerkeverék meghatározó alkotóeleme, valójában chiliféle. Magyarországon egy apró termetű változatát díszpaprikaként termesztik.
– A termékek készítése előtt alaposan utánanéztem ennek a paprikafélének, amit a világ sok helyén nagyon kedvelnek. A chilinek ezernyi fajtája és formája létezik, különböző színekben és erősségben. Sok a Kárpát-medencében termesztetteknél jóval erősebb, csípősebb, maróbb ízű paprikaféle. Sok helyen úgy használják mártásokban, salátákban, sertés-, marha- és birkasültekben, tojásos vagy sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz, mint mi a zöldpaprikát. Az általában téglavörös termést megőrlik, és a port önmagában is használják főzelékek, mártások, halételek, sült húsok, rizsköretek, sajtos és tojásos tálak, savanyúságok készítéséhez, de többnyire keverik más fűszerekkel.

Rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve különféle savak károsító hatásától. Akik szeretik a csípős, fűszeres ételeket, ugyanakkor fogyókúrázni is szeretnének, kihasználhatják átmeneti anyagcsere-gyorsító tulajdonságát. Kutatók mutattak rá, hogy az erős fűszerezés növelheti a fogyókúra eredményességét, a felgyorsult anyagcsere során ugyanis a szervezet többet éget el a zsírraktárakból. A népi orvoslás hagyományai szerint a paprikából, vagy paprikából és más növényekből együtt, különféle szesszel készült kivonatokat külsőleg reumás bántalmak kezelésére használják. Kismértékben fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást, és jót tesz az eldugult orrnak. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk, kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait.
Elűzi az álmosságot és felfrissít. Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása. A helyi vérkeringést is fokozza, ezért alkoholos kivonata hajhullást megelőző szerként is bevált. Sokan – a megfelelő információk nélkül – úgy vélik, hogy az erőssége miatt rongálja a gyomrot, a bélfalat, de ez tévhit, nem igaz. Azt mondom, hogy bár biztosan van, aki nem bírja az erőset – mint mindenben – a chili fogyasztásában is mértékletességet kell tartani. Sok-sok pozitív hatása van, és a saját tapasztalataim alapján nyugodtan hozzátehetem, hogy némi függőséget okoz. Ha elfogy, az ember vágyik utána, egyszerűen hiányzik. Az étcsokihoz hasonlóan egyfajta boldogsághormonként működik, az pedig, hogy ízélményt jelent, nem kétséges.

A Chilidise termékcsalád évről évre bővül. Ez Nagy Gergő cégfilozófiájának a része.
A csomagolásra is nagy gondot fordítok, mert azt vallom, hogy a kiváló, minőségű tartalomhoz szükség van a vonzó – esetemben fiatalos – külsőre, dizájnra is. A kísérletezések folyamatosak, mindig találok olyan variációt, ízesítést, ami finom és eladható. Tény: mindig figyelni kell a piac igényeire, de ez gyorsan kiderül. A filozófiám az, hogy minden évben kijövök új termékekkel, idén például csípős ketchup és magyaros szósz jelentette az újdonságot. Jövőre barbecue chiliszósszal örvendeztetem meg a vásárlókat. A variációk száma végtelennek mondható, hiszen mindenből lehet különböző ízű és erősségű szószt, savanyúságot vagy őrleményt készíteni. Vagyis mindig van hová fejlődni. Sok minden pozitívuma mellett ez is a chili egyik vonzereje.