Back to top

Célkeresztben a vadászat – úri muri, vagy mérnöki munka?

Az Agrotime stábja őzsuta vadászatra kapott meghívást egy Nógrád megyei vadásztársaság területére. A meghívás elfogadásán nem gondolkodtak sokat Donátáék, de előtte be kellett szerezniük a vadászathoz illő és megfelelő ruházatot, amit az Inuit biztosított számukra.

Célkeresztben a vadászat – úri muri, vagy mérnöki munka? | MMG-AgroTime

A hajnali ébredés és autóút után Donátáék megérkeztek a Nógrád megyei településre, ahol Sipos Ádám, a társaság tagja várta őket. A vadászterületre való kimenetelkor jómagam is csatlakoztam a többiekhez, engem kértek fel a suta elejtésére.

Miután felgallyaztunk a lesre Donátával, hosszú várakozás következett, mert bár több őzet is észrevettünk, de addig-addig vártunk, hogy közelebb jöjjenek, míg végül megugrottak előlünk.

Fotó: Bokor Ádám
A sikertelen vadászatból felocsúdva és kompenzálásképpen, Donátát elvittem Galgamácsára a Bányavölgy Lőtérre, ahol Szabó Zoltán lőtérvezető fogadott minket. Itt egy sörétlövés-gyorstalpaló után ­– Donáta ekkor fogott életében először fegyvert a kezében – a hölgy kérte a nyúlkorongot, amit teketóriázás nélkül egyből porrá lőtt a stáb és Szabó Zoltán megdöbbenésére – szinte hallani lehetett, ahogy kopognak az állak a földre.

Donátának igaza volt, a csúcson kell abbahagyni, így hamar fel is hagyott sportlövő karrierével, de nem is tehetett másként, hiszen másnap újult erővel és reményekkel telve indultunk ki a területre.

A második alkalommal Diána kegyeibe fogadott minket. Nem túl messze leshelyünktől néhány őz jött ki a tisztásra, köztük az a suta is, amit nem túl nagy távolságból sikerült terítékre hoznom. Az elejtést követően természetesen megadtuk a vad számára a végtisztességet: az utolsó falatot, a sebtöretet, míg az elejtő megkapta a neki járó kalaptöretet.

Bár szerettük volna, de Donáta nem engedett el minket kérdések nélkül, tőlem megtudta, mit jelent számomra a vadászat, Sipos Ádám barátom pedig a vadgazdálkodás fontosságát foglalta össze dióhéjban.

A magam részéről engedjenek meg pár karaktert, hogy kifejtsem véleményemet a videóriportról: szerintem

ez a kisfilm egyedülálló a maga nemében, ama tekintetben, hogy egy laza, könnyed, néhol már-már bohókás, ugyanakkor a modern videótartalomnak maradéktalanul megfelelő, mégis szakmailag elfogadható vadászatot bemutató anyag született.

Fotó: Bokor Ádám
Külön köszönet Szabó Zoltánnak és Sipos Ádámnak, akik segítettek a film megvalósításában, a stábnak és természetesen Donátának, aki mint mindig, most is állta a sarat, még ha néha megrázó, esetenként felkavaró élményekben is volt része. Mindezek ellenére azt mondta, ha hívjuk, legközelebb is velünk tart. Várjuk szeretettel!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban

Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba.

Február 2.: a vizes élőhelyek világnapja

Bár kevesen tudják, de február másodika a vizes élőhelyek világnapja. Ez 1971. óta van így, annak emlékére, hogy ezen a napon kötöttek nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért. Idén, 2023-ban ráadásul, pont egy vízi élőhelyi madár, a nádasokban, gyékényesekben élő barkós cinege lett az év madara.

Önként vonult állatkertbe egy medve

Vélhetően túl korán ébredt fel a téli álomból, és élelemkeresés közben mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Új, halálos vírust fedeztek fel az óceánokban

Egy eddig ismeretlen vírust azonosítottak a Hawaii Egyetem Egészségügyi és Partravetődési Laboratóriumában (Health and Stranding Lab), mely halálos a bálnákra és delfinekre nézve. Először egy 2010-ben partra vetődött Longman-féle csőröscetből mutatták ki, ám mostanra 10 különböző tengeri emlősfajnál is megtalálták.

Medvelesre várják a látogatókat a Szegedi Vadasparkban

Medvelesre várják csütörtökön a látogatókat a Szegedi Vadasparkba, a vendégek Mici és Ursula viselkedéséből következtethetnek arra, hogy az eddigi enyhe tél után már a tavasz következik vagy még számítani kell kemény mínuszokra - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A nagymacskák kényelme is előtérbe került

A Fővárosi Állat- és Növénykert tigrisei és leopárdjai számára finomságokat is készítenek a kifutóba.