Back to top

Adventi kertajánló

A korai sötétedéshez igazított nyitvatartási idővel, de számos hazai botanikus kert és arborétum tart nyitva a téli hónapokban. Sőt, programokkal is több helyen készülnek, ezekből válogattunk.

Az ELTE budapesti Füvészkertjében ezen a hétvégén, november 26-án még tart egy gyerekkertész-foglalkozást a Szamóca Kiskertész Klub, 3-12 éves gyerekeket várnak alkotni, növényt ültetni (az alkotások hazavihetők).

Ugyancsak füvészkerti, bár más jellegű aktualitás, hogy a kert dolgozói

különleges karácsonyi jótékonysági licitet kezdeményeztek:

karácsonyi ajándéknak is adható saját alkotásaikat, saját növényeiket ajánlották fel, hogy a Füvészkertért Alapítványnak támogatást gyűjtsenek. A felajánlott alkotásokra, növényekre a Füvészkert Facebook-oldalán lehet licitálni december 1–7. között.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben beltéri programmal készültek.

A december 4-én tartandó „Érdekes növényi életformák, fura élőhelyek a trópusokon” című élménytúrán

a botanikus kert üvegházi kurátora nemcsak lenyűgöző érdekességről mesél, hanem a különböző típusú egzotikus növények neveléséről és igényeiről is. Sőt, a résztvevők a séta végén elkészíthetik és hazavihetik saját egzotikus szobadíszüket.

A badacsonyörsi Folly Arborétumban december 10-én ünnepélyes keretek között kapcsolják fel a Folly Fényfestés kerti fényeit,

amelynek köszönhetően még szürkületben, sőt sötétedés után is megcsodálhatóak a növények. Az ünnepi fények mellett különleges fény-, és képivilág is megelevenedik a kert örökzöldjein. A „Folly Kincsei” játékot pedig az adventi időszak minden szombatján meghirdetik (november 26., december 3., 10., 17) természetkedvelő kicsiknek és nagyoknak, kb. 1,5 órában lehet kincset keresni.

Mindhárom említett gyűjteményes kert nyitva tart egyébként egész télen – a Folly Arborértum ráadásul nem is csak sötétedésig –, de nem csak itt lehet téli növényeket csodálni. Egész télen látogatható egyebek között a Budai Arborétum (az egykori Kertészeti Egyetem, ma MATE Villányi úti kertje), a Szarvasi Arborétum, a Szegedi Füvészkert, a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertje, a Soroksári Botanikus Kert, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertje, a nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kert, valamint az Agostyáni Arborétum is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

Szabadidőlovasok 2022-ben

Évről évre megdöbbenek azon, hogy mennyire másképp gondolkodunk néhány éve, mennyit változott a világ. Mennyire kizökkentünk a kiszámítható életünkből, de egyúttal milyen rugalmassá tesz ez minket, s kényszerít az alkalmazkodásra, a fejlődésre, önképzésre.

Már letölthetők a gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívják az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük.

Tematikus sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét

A gyűjtemény kurátora tematikus sétán mutatja be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.