Back to top

Paprikaidény-zárás az Univernél

A szabadföldi paprikatermesztés befejezését követően az Univer Product Zrt. Kecskemét-Hetényegyházai telephelyére hívta azokat a termelőit, akik a pritamin-, kápia-, édes és erős fűszerpaprika-beszállításaikkal a legnagyobb mértékben járultak hozzá az eredményes felvásárlási szezonhoz.

A nehézségek ellenére sikeres volt az idei szabadföldi paprikatermesztés
A nehézségek ellenére sikeres volt az idei szabadföldi paprikatermesztés
Fotó: Univer
Ágoston Béla nyersanyag-beszerzési igazgató köszöntőjében elismerését fejezte ki a termelők idei helytállásával kapcsolatban, amiért hálásak a feldolgozó döntéshozó szakemberei. Nagy Endre, az Univer Product Zrt. stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese előadásában ismertette a fűszerpaprika világtermelésének adatait és lehetőségeit, vázolta azokat a globális piaci folyamatokat, amelyeket a klímaváltozás és az elmúlt évek nem várt eseményei generálnak. Végső következtetésként azt vonta le az előadó, hogy

a fűszerpaprika-termesztés Magyarországon a jövőben nemcsak megőrzi komparatív előnyeit, hanem azok erősödésével is számolhatnak az ágazat szereplői.

Ezzel együtt Nagy Endre prognózisa szerint a következő években az arányok erőteljes elmozdulása várható idehaza, a csípős fűszerpaprika termesztésének az irányába. Gábor Tamás nyersanyagbeszerző prezentációjában az idei paprikafelvásárlás adatait illesztette be az elmúlt négy esztendő statisztikáinak a trendjei közé.

A jövőben a csípős fűszerpaprika kerül előtérbe
A jövőben a csípős fűszerpaprika kerül előtérbe
Fotó: Univer
Dunai László, az Univer-Agro Kft. ügyvezetője bemutatta az Univer kísérleti gazdaság tevékenységeinek azt a részét, amellyel az üzem az anyavállalat paprikatermeltetésének a további erősödését és korszerűsítését szolgálja. Tímár Zoltán paprikanemesítési vezető beszámolt a fűszerpaprika gépi betakarítása területén elért eddigi eredményekről és azokról a kérdésekről és feladatokról, amelyek a gépi betakarítás hatékonyságára és a nyersanyag minőségére vonatkozó célok eléréséig még megoldásra várnak.

A rendezvény zárásaként a paprikatermelők megtekintették az Univer Product Zrt. Hetényegyházai feldolgozóüzemének korszerű gépsorait, amelyek képesek lesznek majd kiszolgálni a tervezett piaci terjeszkedéshez szükséges kapacitásbővülést is.

Forrás: 
fruitveb.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

Mérlegen a mezőgazdaság

„Több, mint 30 éve vagyunk a piacon, és talán az idei az első, amikor egy kicsit át kell gondolni az eddigi termékválasztékunkat. Ehhez részben hozzájárult az is, hogy az elmúlt évben rendkívül rossz volt a termés, főleg az ország keleti részén”- hangsúlyozta a Molnár Sándor.

A gazdaság mindenese

A Fendt teljesen új fejlesztéssel jelentkezett az idei AGROmashEXPO-n, a 7. generációs Fendt 728 Vario traktorral hívta fel magára a szakma figyelmét, s elnyerte a Nemzetközi Fejlesztési Nagydíjat. A 7,5 liter lökettérfogatú, 6 hengeres, AGCO Power motort teljesen újratervezték ehhez a teljesítménytartományhoz.

Minden, amit a betakarító adapterekről tudni kell

Sokan azt mondják, a titok a részletekben rejlik. Az Optigép Kft. legnagyobb erőssége a napraforgó és kukorica betakarító adapterek gyártása, illetve fejlesztése, több világszintű szabadalommal rendelkeznek. Az európai kontinensen, de Észak–Amerikába vagy Kelet-Európába nagyon sok terméket szállítanak, értékesítenek.

Fordulékony kistraktor „nagytraktoros” érzéssel

Az ültetvényes, szűkített nyomtávú traktorszéria területén a New Holland nagy hagyományokkal és komoly múlttal rendelkezik. Elég csak a magyar szőlőültetvényeket, a gyümölcsösöket nézni, kiderül közkedvelt a márka.