Back to top

Továbbra is akadozik az ukrán gabonaexport

Bár az ENSZ közvetítésével november 19-én meghosszabbították a fekete-tengeri gabonaexporta vonatkozó megállapodást Oroszország és Ukrajna között, mégis naponta legfeljebb öt hajó fut ki az ukrán kikötőkből.

Az ENSZ adatai szerint a megállapodás november 19-i meghosszabbítása óta naponta legfeljebb öt hajó hagyja el Ukrajnát, szemben a korábbi hetekkel és hónapokkal, amikor akár 10 is indulhatott.

Ismini Palla, az ENSZ szóvivője szerint a hajóforgalmat befolyásolta a megállapodás meghosszabbításával kapcsolatos bizonytalanság, az ellenőrzéseket nehezítő rossz isztambuli időjárás, valamint az új személyzet és ellenőrök rotációja a Közös Koordinációs Központban.

A megállapodás júliusban született török közvetítéssel, és a múlt héten márciusig meghosszabbították, ennek hatására azonnal csökkentek a globális élelmiszerárakat.

Eddig közel 12 millió tonna gabonát és élelmiszert exportáltak. Összesen 491 utat teljesítitek a kereskedelmi hajók.

Ebben a hónapban azonban lelassult a forgalom, mert nem lehet sokáig tudni, hogy Oroszország belemegy-e az egyesség meghosszabbításába, ez a bizonytalanság pedig megnehezítette a a szállítmányozók és a biztosítók munkáját is.

A november 23-ig tartó hét napban összesen 27 hajó indult útnak Ukrajnából, szemben az előző heti 36 hajóval és az október 27. és november 2. közötti 38 hajóval. November 3-9. között csak nyolc indult el, közvetlenül azután, hogy Oroszország rövid időre felfüggesztette részvételét a megállapodásban, és ezzel korlátozta az Ukrajnába irányuló utakat.

Az elmúlt hetekben az ellenőrzés is jelentősen lelassult, mivel már nem csak török és ENSZ képviselők vesznek részt a munkában, de ukrán és orosz megfigyelők is átnézik a hajókat.

A megállapodás része, hogy a két háborús fél és független szakértők is ellenőrzik a hajókat annak érdekében, hogy valóban csak gabona vagy más élelmiszer hagyja el az ukrán kikőtőket és a visszaúton sem érkeznek sem kitiltott személyek vagy áruk.

Jelenleg mintegy 112 hajó vár ellenőrzésre az Isztambul előtti vizeken, köztük olyanok is, amelyek több mint egy hónapja vesztegelnek - közölte szerdán a Közös Koordinációs Központ.

„Az egyik fő probléma az, hogy az oroszok lassítják az ellenőrzéseket, valószínűleg szándékosan” - mondta a Reutersnek Vaszil Bodnar, Ukrajna törökországi nagykövete. Ha az oroszok hajlandóak lennének együttműködni, javíthatnánk az ellenőrzéseket és növelhetnénk a számukat. Ez rajtuk múlik."

A november 23-ig tartó hét napban naponta nulla-hat ellenőrzésre került sor, míg az előző héten öt-nyolc, az azt megelőző héten pedig akár 11 ellenőrzésre is sor került.

A Közös Koordinációs Központ folytatja az egyeztetést arról, hogy miként teljesítsék ki a téli ellenőrzési tervét, és hogyan tudnák növelni a kapacitást. A világpiacnak nagy szüksége van a két vezető gabonaexportőr ország terményeire, így az érintett feleket arra kérik, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy megállapodjanak egy fenntartható folyamat kialakításában.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?