Back to top

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Nálunk könnyen áttelel

E növény valószínűleg Perzsiából származik, innen vitték a mórok Spanyolországba. Franciaországban a 16. században Medici Katalin udvarában vált népszerűvé. Magyarországra is korán eljutott, ez az egynyári, esetenként kétéves növény, mely a mérsékelt égöv alatt képes áttelelni. Körülbelül 30 cm magasra megnövő szára egyenes, levelei változatos méretűek (2–30 cm hosszúak, 1–15 cm szélesek, a nagyobb levelek alul, a kisebbek a növény teteje felé haladva találhatók), váltakozó állásúak. A tőlevelek állománya húsos, a magszáron növő szárlevelek hosszúkásak, rostosak.

Kétlaki növény, a nővirágú egyedek hosszabb élettartamúak, a hímvirágúak az elvirágzás után elpusztulnak.

A sárgászöld, 3–4 mm átmérőjű, nőivarú virágok a levélhónaljakban nőnek, a hímivarúak gomolyvirágzatot alkotnak. Hosszúnappalos növény, napi 12 óránál rövidebb megvilágítás esetén nem képes a virágzásra.

Oxalát és nitráttartalma nem előnyös

A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok találhatók. Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják fel, iparilag pedig klorofill előállítására. A leveléből készült szerek az emésztésre a hasnyálmirigy működésére jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. Magas (0,97) oxalát-, és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn és nagy mennyiségben fogyasztani.

A spenótos étel ekkészítésekor kevés tejjel való keverése ajánlott. A tejben lévő kalcium reakcióba lép a paraj oxálsavával. Ezzel az eljárással az edényben megy végbe a reakció és nem a szervezetben, így a vesekő kialakulásával nem kell számolni.

Mire jó a klorofill?

A klorofill a zöld növények azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak. Rendkívül érzékeny vegyület, amely már enyhe behatásra (levegő, fény, savak) is visszafordíthatatlanul megváltozik.

A klorofillin (E141) egy élelmiszer-adalékanyag, melyet az alternatív gyógyászatban is alkalmaznak. Vízoldékony, a klorofillból nátrium, vagy réz hozzáadásával részben szintetikusan állítják elő. A klorofillint leginkább szagok, illatok elnyomására használják (sebek, sérülések, sugárzás következtében fellépő hámsérüléseknél).

Élelmiszer-adalékanyagként az ételnek zöld színt kölcsönöz. A klorofillal ellentétben a klorofillin vízoldékony. Ezen tulajdonságának köszönhetően jól kötődik a környezetünkből származó mutagénekhez, mint például a policiklusos aromás szénhidrogénekhez.

A klorofillin hússzor jobban kötődik a környezetből származó rákkeltő anyagokhoz, mint a rezveratrol, és több mint ezerszer jobban, mint a xantinok.

A folyékony klorofill képes megkötni és eltávolítani a szervezetből az olyan mérgező nehézfémeket, mint például a higany. Ezen túl segít a kórokozók elpusztításában és eltávolításában, valamint meggátolja az új kórokozók kifejlődését.

A spenót levele nem szedhető folyamatosan a házikertben
A spenót levele nem szedhető folyamatosan a házikertben

A folyékony klorofill szagtalanít is és hozzájárul a megfelelő bélműködéshez. Emiatt ezt az étrend-kiegészítőt néha az egészségügyi szakemberek is ajánlják többek között a rossz lehelet kezelésére.

Alacsony kalóriatartalom, értékes ásványi anyagok

A spenót alacsony kalóriatartalmú, és minden más zöldséghez képest több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így nem véletlen, hogy összességáben egy egészséges salátanövény. A vitaminok közül az A-, és C-vitamin-tartalma számottevő, de utóbbi részben hőérzékeny, így nyers fogyasztása előnyösebb.

Koncentrált formában tartalmaz a szervezetünk számára hasznos anyagokat, ilyen a mangán, a réz, a cink, az E-vitamin és a szelén. Emellett B vitaminok, a csontok felépüléséért felelős kalcium és foszfor is található benne. Jelentős az emésztést segítő élelmi rosttartalma, a benne található triptofán pedig a pihentető alvást elősegítő anyag.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.