Back to top

Turbóenergia az agy számára

A táplálkozási szakemberek szerint van egy kombináció, ami olyan, mint egy turbófeltöltés az agy számára.

Ősszel és télen ösztönösen erős illatokkal vegyük körül magunkat. Fenyőerdő illatú gyertyákat gyújtunk, előkerül a fahéj, és fűszeres italokat iszunk. A táplálkozási szakemberek azt javasolják idén, hogy amit eddig használtunk, cseréljük le a kakaó egészségre gyakorolt jótékony hatásával, amit a kávéval kombinálunk. Miért gondolják azt, hogy ez tényleg megéri?

A kávé értékes tulajdonságaival már sok kutatás foglalkozott. Az orvosok úgy vélik, hogy észszerű mennyiségben fogyasztva csökkentheti a vércukorszintet, javíthatja a vérkeringést, védelmet nyújthat a Parkinson-kór vagy a depresszió ellen.

Elmondható tehát, hogy a kávé önmagában is egy igazi antioxidáns-bomba, így elméletileg nincs szüksége semmilyen csodaszerre, ami javítaná a teljesítményét ebben a tekintetben.

Kiderült azonban, hogy ha egy kis kakaót adunk hozzá, még ennél is többre számíthatunk, különösen, ha a jobb mentális egészség és az agy frissen tartása a cél.

Nem véletlen, hogy szomorú pillanatokban a csokoládé után nyúlunk, ugyanis a benne lévő kakaó enyhíti a stresszt. A kutatási eredmények szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztottak étcsokoládét vagy kakaóport, kevesebb depressziós tünetet mutattak, mint azok, akik kerülték.

Nem csoda, az emberi szervezet tudja, mire van szüksége, és a kakaó az egyik leggazdagabb polifenol- és flavonoid forrás, ráadásul cinket, vasat és szelént is tartalmaz.

Most képzeljük el, mi történik, ha a kávé összes egészségügyi előnyét a kakaó tulajdonságaival kombináljuk.....

A kávé és a kakaó kombinációjának hatásairól a Clarkson Egyetem és a Georgia Egyetem kutatói négy csoporton végeztek kutatásokat. Az első csoport minden nap csak kakaót, a második csoport csak kávét a harmadik csoport kávé és kakaó kombinációját, a negyedik csoport pedig kávét kapott édesített kakaószerű keverékkel. A kísérlet eredményei szerint azok, akik naponta fogyasztottak kakaóval kombinált kávét, alacsonyabb szorongásszintet, alacsonyabb stresszértékeket, nagyobb koncentrációt és szignifikánsan jobb testi egészséget mutattak, mint az összes többi csoport.

Ez azt jelenti, hogy a kávé és a kakaó tulajdonságai összeadódnak, és nem kizárják ki egymást, ahogyan azt korábban gondolták.

A kakaós kávé receptje nem bonyolult. Egyszerűen adjon másfél teáskanál kakaót vagy egy kocka étcsokoládét a kávéhoz, miután elkészített egy csésze feketekávét. Ez minden. De a felhasznált termékek minősége fontos szerepet játszik.

Ne feledje, hogy az optimális egészségügyi előnyöket csak a a valódi kakópor vagy a legalább 70 százalékban kakaót, még inkább valódi 100 százalékban kakaót tartalmazó csokoládé biztosítja, nem pedig a kakaószerű granulált termékek.

Ha azonban igazán melengető italra vágyik, mindig adhat hozzá egy csipetnyi fahéjat, kardamomot vagy szegfűszeget.

Forrás: 
well.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Mit tesz a műanyag a termőfölddel?

A műanyaghulladékok talajra gyakorolt hatása nagyrészt ismeretlen, pedig a talajba kerülő műanyag mennyisége akár többszöröse is lehet annak, mint ami a folyókba, tengerekbe mosódik. Egy uniós kutatás keretében annak igyekeznek a végére járni, hogy pontosan milyen hatással is van a talajok műanyag-szennyezettsége magára a termőföldre.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

Új, halálos vírust fedeztek fel az óceánokban

Egy eddig ismeretlen vírust azonosítottak a Hawaii Egyetem Egészségügyi és Partravetődési Laboratóriumában (Health and Stranding Lab), mely halálos a bálnákra és delfinekre nézve. Először egy 2010-ben partra vetődött Longman-féle csőröscetből mutatták ki, ám mostanra 10 különböző tengeri emlősfajnál is megtalálták.

Tizenkét csapat jutott tovább a Magyarország étele 2023. szakácsversenyen

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étele 2023. szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén Felcsúton.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.