Back to top

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Körülbelül minden hetedik amerikai szenved krónikus vesebetegségben (CKD), ami salakanyag- és folyadék felhalmozódást okozhat a szervezetükben. Ami talán a legrosszabb, hogy a legtöbb CKD-s ember nem is tud róla, hogy ilyen betegsége van.

A nem megfelelő táplálkozási szokások növelik a CKD kockázatát, azonban ha a legmegfelelőbb ételeket fogyasztjuk a vesék számára, akkor ennek az ellenkezője is igaz lehet. Mivel bizonyos élelmiszerek jót tesznek ezeknek a szerveinknek, azzal, hogy ilyen ételeket fogyasztunk, segíthetünk fenntartani az egészséges működésüket.

A legjobb élelmiszerek az egészséges vesék számára

Zsíros halak: Köztudott, hogy a halak fehérjét tartalmaznak, de ha zsíros halat választunk, például tonhalat, lazacot vagy pisztrángot, egy jó adag omega-3 zsírsavakat is kapunk.

A National Kidney Foundation (Nemzeti Vesealapítvány) szerint az omega-3 zsírsavak segíthetnek csökkenteni a vér zsírszintjét (trigliceridek), és a vérnyomást is.

Ugyanakkor, ha CKD-ban szenvedünk, akkor érdemes figyelni a választott halak foszfor- és káliumtartalmára is.

Káposzta: Ez a tápanyagban gazdag zöldség alacsony kálium- és nátriumtartalommal rendelkezik, miközben rostban, C- és K-vitaminban is gazdag. Ráadásul a káposzta sokoldalúan felhasználható, például salátákhoz, de tacókhoz, szendvicsekhez is remek alapanyag lehet.

Paprika: A káposztához hasonlóan a paprika is sok hasznos tápanyagot tartalmaz, alacsony káliumtartalma mellett. Ezekkel a zöldségekkel B6-, B9-, C- és K-vitaminhoz, valamint rosthoz is juthatunk, valamint antioxidánsokat is szállítanak.

Vörös áfonya: A vörös áfonya segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket. Bár ezek általában a húgyhólyagban maradnak, feljuthatnak a vesébe, és súlyosbíthatják a veseproblémákat. Szerencsére a vörös áfonya rendszeres fogyasztása segíthet elkerülni ezt a kellemetlen helyzetet.

Ráadásul antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek a gyulladások leküzdésében, és fokozhatják a szív és az emésztőrendszer egészségét.

Áfonya: Beszéltünk már a vesék számára legjobb élelmiszerekről, de még egy lépéssel tovább is mehetünk. A kérdés az, hogy milyen ételek segítik a vesék helyreállítását? Ehhez az áfonya remek választás. A magas antioxidáns-, C-vitamin- és rosttartalmú áfonya minden szempontból egészséges választásnak bizonyul. Segíthetnek a gyulladás csökkentésében és a csontok egészségének támogatásában is, visszafordítva a CKD-vel járó problémák egy részét.

Sötét, leveles zöldségek: Az olyan sötét, leveles zöldek, mint a spenót vagy a kelkáposzta, annyi tápanyagot szállítanak, hogy segíthetnek a kulcsfontosságú vitaminok és ásványi anyagok bevitelében, ráadásul immunerősítő előnyökkel is bírnak. Arra azonban figyeljünk, hogy ezek a zöldségek tisztességes mennyiségű káliummal járhatnak. Ha CKD-ben szenvedünk, beszéljünk orvosunkkal, mielőtt nagyobb mennyiségben iktatnánk be az étrendünkbe.

Olívaolaj: Az antioxidánsokban és egészséges zsírsavakban gazdag olívaolaj fokozhatja az általános közérzetünket.

A Harvard Egyetem tanulmánya szerint az olívaolaj csökkentheti a koleszterinszintet, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, a demencia és a rák egyes típusainak kockázatát.

Mindezeken túlmenően segíthet ízesíteni az ételeket anélkül, hogy sóhoz vagy vajhoz kellene nyúlnunk. Ha több antioxidánshoz szeretnénk jutni, válasszuk a szűz vagy extra szűz finomítatlan vagy hidegen sajtolt olívaolajat.

Fokhagyma: Egy másik antioxidánsokban gazdag, gyulladáscsökkentő élelmiszer, mely egy különleges vegyületet, az allicint is tartalmaz. A CKD-ben szenvedők esetében az allicin - a fokhagymában található aktív vegyület - ugyanolyan hatékonyan segít a vese egészségének védelmében, mint egy vényköteles gyógyszer. Ha a vesék számára legjobb élelmiszereket keressük, a fokhagymának szerepelnie kell a listán. Ráadásul kiváló módja az ételek ízesítésnek akkor is, ha spórolunk a sóval.

Hagyma: A fokhagymához hasonlóan a hagyma egy másik kiváló és sómentes módja az ételek ízesítésnek, különösen akkor, ha olívaolajban pároljuk.

A hagyma olyan fontos tápanyagokat is tartalmaz, mint a B6- és C-vitamin, a mangán és a réz.

Ezenkívül kvercetint is tartalmaz, egy olyan vegyi anyagot, amely segíthet a szervezetnek a rák elleni küzdelemben, valamint szerves kénvegyületeket, amelyek csökkenthetik a magas vérnyomás, a stroke és a szívbetegségek kockázatát.

Karfiol: A karfiol egy ropogós zöldség, mely sok C-, B6-, B9- és K-vitamint, valamint rostot tartalmaz. Emellett olyan vegyületek is megtalálhatók benne, amelyeket a szervezet felhasználhat bizonyos méreganyagok semlegesítésére. Azonban a karfiol némi káliumot és foszfort is tartalmaz, így bár a vesék számára hasznos ételek listáján szerepel, a CKD-ben szenvedőknek érdemes mérsékelni a fogyasztását.

Tojásfehérje: A tojásfehérje fogyasztása kifejezetten ajánlott a veseproblémákkal küzdőknek, ugyanis lehetőséget adnak a fehérjeszint növelésére, ami különösen fontos lehet a CKD későbbi stádiumában, különösen dialízisre szoruló betegek esetében.

Rukkola: A rukkola tele van olyan tápanyagokkal, mint a magnézium, vas, kalcium és A-, B9-, C- és K-vitamin, amelyekre a szervezetnek szüksége van.

Ráadásul antioxidánsokban gazdag és glükozinolátokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a szervezetnek megvédeni magát számos ráktípussal szemben.

A rukkolát nyersen is fogyaszthatjuk (remek saláta alapanyag), de remekül illik például pizzára, omlettbe és tésztákba.

Alma: Az alma rákellenes kvercetint és rostot tartalmaz, amely segíthet a koleszterinszint és a vércukorszint egészséges szinten tartásában, és rengeteg antioxidánst is tartalmaz. De ami még jobb, hogy könnyen beilleszthető az étrendbe, akár nassolnivalóként is.

Forrás: 
cnet.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válságálló családi gazdaságok

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 32 éves múltra tekint vissza. Időnként nehéz volt fennmaradnia, mert nincs normatív támogatás a román kormány részéről, egyetlen szakmai szervezet felé sem. Önerőből próbálják fenntartani magukat – tudtuk meg Fazakas Miklós elnöktől.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Három perc alatt fel lehet tölteni hígtrágyával

Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat kapott az AgroMashexpón a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. HFW 25 000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya-injektálóval. A Fliegl most is bebizonyította, nemcsak gyártó, hanem fejlesztő vállalat is.

Mindössze 25 nap után fogytak el a 2023-as osztrák halkészletek

Nem sokkal a hónap vége előtt Ausztria halkészletei már elfogytak jelentette be az Aquaculture Stewardship Council (ASC). Ha csak helyben termelt halat fogyasztanának az osztrákok, a szupermarketek polcai az év hátralévő részében üresek lennének. A Hazai Haltermelés Napját 2023. január 25-én érték el, egy nappal korábban, mint az előző évben.

Javul a madárinfluenza-helyzet

Javult a járványügyi helyzet a madárinfluenzával érintett területeken, ezért február 1-jétől enyhítések léptek életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található állattartó telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.