Back to top

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

serteshus_pult_kep.jpg

Fotó: Pixabay
A sertéshús iránt fokozódó fogyasztói kereslet eredményeként megnőtt a kereslet a vágósertés iránt - írja heti jelentésében a német Termelői Egyesületek Szövetsége (VEZG). A sertéshús eladások kielégítőek voltak az elmúlt időszakban. Egyes termékek, mint például a sonka, a karaj vagy a lapocka esetén mérsékelten még növekedett is a fogyasztás.

A német sertéstenyésztők érdekképviseletének (ISN) piaci szakértői is úgy látják, hogy a húskereskedelemben a karácsony előtti fokozottabb vásárlás a jellemző és ehhez párosul a viszonylag kevés vágásra kész sertés.

A vágási adatok az elmúlt öt hétben átlagosan 760 000 darab körül mozogtak. A 2019-es súlyos válság kezdete előtt ez a szám elérte az 1 milliós határt, ebben az évszakban. Az ISN szerint az árak emelkedése ellenére a német sertéstenyésztők messze nem önköltségi áron termelnek. A magas takarmány- és energiaköltségekre való tekintettel a sertés árának 2,50 euró/kg (1 025 Ft/kg) irányába kellene elmozdulnia, hogy a sertéstenyésztők fedezni tudják költségeiket.

sertéshús.jpg

Fotó: Pixabay
A november 24-től november 30-ig tartó időszakra a VEZG 1,95 eurós sertés árat jegyzett indexpontonként. Az átlagos vágási súly 97,7 kg volt. Ez 2,2 kg-os csökkenést jelent a vágósúlyban az előző időszakhoz képest, és arra is utal, hogy a készletek továbbra is meglehetősen korlátozottak.

A német malacpiacon a növekvő kereslet és a mostani nem túl kiterjedt kínálat okozza az árak emelkedését – írja a VEZG.

A 25 kg-os malacok esetében a darabonként 51 eurót (20 910 Ft) adnak. A német szakértők a malacárak további emelkedésére számítanak.

Forrás: 
Agrarheute

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

A cuki gyümölcs jobban fogy

A spanyol SanLucar zöldség-gyümölcs nagykereskedő cég a 101 kiskutyával pörgeti fel az eladásait, egyelőre csak Németországban és Ausztriában. Ráadásul spanyolországi narancsültetvény-látogatást is nyerhetnek a dalmatás csomagolású termékek vevői. Az ötlet nem rossz.

Játékkal és kóstoltatással népszerűsítik a mangalicahúst

Minél többet, minél több helyen együnk mangalicahúst! Így summázta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a farsangi időszakig tartó kampány célját. Az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium negyedik éve már nemcsak általában a hazai sertéshús fogyasztását igyekszik ösztönözni, hanem a prémium mangalicahúsét is.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

3 év kihagyás után újra megjelent Görögországban az ASP

Idén eddig már 15 európai országban igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a vaddisznó-populációban. 2020 áprilisa óta először mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát Görögországban.

Jövő héten indul újra a Nébih antibiotikum felhasználást bejelentő rendszere

Számottevő „ráncfelvarrást” követően az érintettek jövő hét közepétől használhatják újra az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert. Az állatorvosok és meghatalmazottjaik a továbbiakban olyan új funkciókat vehetnek majd igénybe, mint a sokak által kért „nullás bevallás”, de számos egyéb, az adatminőség javítását és az kitöltés könnyítését célzó módosítás is életbe lép.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Még nem tért teljesen magához a sörpiac a pandémia után

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.