Back to top

A gyűlölt íbisz mégis hasznot hoz

Ausztrália egyik őshonos madara, az malukui íbisz, nem túl népszerű a lakosok körében. Sokan csak "kuka-tyúknak" hívják, mivel előszeretettel túrja fel a szemeteseket élelem után kutatva, de akár az emberek kezéből is kikapja az ennivalót. Nem csoda hát, ha népszerűtlen madárnak számít hazájában.

Malukui íbisz
Malukui íbisz
A közelmúltban azonban olyan megfigyelést tettek az ausztrál természetbúvárok, ami fordíthat a madár megítélésén: képes elfogyasztani az inváziós óriás varangyot, mely egyébként mérgező, és sok őshonos faj (köztük kígyók, krokodilok, és ragadozó emlősök) pusztulását okozza.

A varangyot eredetileg biológiai növényvédelem céljából telepítették be, azzal a céllal, hogy elpusztítsa a cukornádültetvényeket dézsmáló (egyébként őshonos) bogarakat.

Azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, és ráadásul gyorsan terjedni kezdtek a kontinensen (minden egyes nőstény 70 ezer utódot képes létrehozni évente), tönkretéve ezzel az őshonos ökoszisztémákat. Mivel mérgezőek, így a rájuk vadászó ragadozók pusztulását okozzák, felfalják az őshonos fajokat, és emellett táplálékkonkurenciát is jelentenek a többi rovarevőnek.

Az "okosabb" őshonos madarak közül némelyik megtalálta a módját, hogy elfogyassza ezt a hatalmas méretű varangyot:

a sólyom- és varjúfélék a hátára fordítják prédájukat, és csak a belsőségeiket fogyasztják, a mérgező váladékot kiválasztó bőrét pedig otthagyják.

Az Ausztráliába meggondolatlanul betelepített óriásvarangy rengeteg kárt okoz.
Az Ausztráliába meggondolatlanul betelepített óriásvarangy rengeteg kárt okoz.
Erre azonban az íbiszek nem képesek, lévén ők egészben nyelik le prédáikat.

"Az íbiszek fogják a varangyokat, feldobálják őket a levegőbe, és az emberek azon gondolkodnak, hogy ugyan miért teszik ezt" - mondta az inváziós fajokat monitorozó természetvédelmi szervezet, a Watergum vezetője, Emily Vincent a BBC-nek. "Ezután vagy nedves fűhöz dörzsölték a varangyokat, vagy elvitték a legközelebbi vízforráshoz, ahol kimosták őket."

Vincent szerint a megfigyelés azt bizonyítja, hogy a madarak kifejlesztettek egy "stresszeld, mosd le, kezd elölről" módszert, amivel

elérik, hogy a varangyok saját maguk ürítik ki a bőrükben lévő mérgező váladékot tartalmazó mirigyeket. Ezután pedig már biztonságos az elfogyasztásuk.

Az pedig, hogy egy újabb őshonos állat képes elfogyasztani ezt a gyorsan terjedő inváziós fajt, igen örvendetes, és segíthet kontroll alá vonni az óriás varangyok populációját.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Javul a madárinfluenza-helyzet

Javult a járványügyi helyzet a madárinfluenzával érintett területeken, ezért február 1-jétől enyhítések léptek életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található állattartó telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

Február 2.: a vizes élőhelyek világnapja

Bár kevesen tudják, de február másodika a vizes élőhelyek világnapja. Ez 1971. óta van így, annak emlékére, hogy ezen a napon kötöttek nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért. Idén, 2023-ban ráadásul, pont egy vízi élőhelyi madár, a nádasokban, gyékényesekben élő barkós cinege lett az év madara.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Önként vonult állatkertbe egy medve

Vélhetően túl korán ébredt fel a téli álomból, és élelemkeresés közben mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Megzakkant rovarok, süket madarak: ezt teszi a fény és hangszennyezés

Az emberi tevékenység nagyon sok szempontból hatással van az állatvilágra. Az éjszakai közvilágítás, a rádiójel sugárzás mind befolyásolják - sok esetben nagyon kedvezőtlenül - az állatok életkörülményeit.

Schmidt Egontól búcsúzunk

91 éves korában elhunyt Schmidt Egon neves ornitológus, Kossuth-díjas író, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, a magyar természetvédelmi ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte.

Új, halálos vírust fedeztek fel az óceánokban

Egy eddig ismeretlen vírust azonosítottak a Hawaii Egyetem Egészségügyi és Partravetődési Laboratóriumában (Health and Stranding Lab), mely halálos a bálnákra és delfinekre nézve. Először egy 2010-ben partra vetődött Longman-féle csőröscetből mutatták ki, ám mostanra 10 különböző tengeri emlősfajnál is megtalálták.