Back to top

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

 Régen, az üvegedények elterjedése előtt a szárított termés a borospincék állandó kelléke volt: a gazdák a hordóból ezzel „lopták” ki a bort. Ma a zöldségtermesztés más részén népszerű: oltott dinnye ter­mesztésében alanyként használható.

A lopótök (Lagenaria siceraria) a kabakosok családjába tartozó egyéves, indás szárú növény. A viszonylag nagy, kerekded szív alakú leveleinek hónaljából eredő kacsokkal kapaszkodik a körülötte található növényekre, tárgyakra. Hosszú kacsai általában többszörösen körbeölelik a támrendszert. Virágai a levelek hónaljában általában egyesével állnak és egyivarúak. A növény alsó részén többségében csak hímvirágok képződnek, amelyek messziről elkülöníthetők a nőivarú virágoktól.
A nővirágoknak a tökfélékre jellemzően alsó állású magházuk van, azaz a szirmok alatt láthatjuk a terméskezdeményt. A virágok fehér színűek. A termések alakja sokféle lehet, a hosszú egyenes hengerestől (kolbásztök) a körte alakon (kobaktök) át a rövidebb-hosszabb nyakú hasas, akár „kéthasú” formáig. A kiszélesedő rész lehet lapos vagy elnyújtott, csepp alakú vagy csúcsos is. A nyak egyenes vagy különböző mértékig hajlott vagy tekeredett. Ez egyrészt fajta(típus) függvénye, másrészt a termés növekedéskori helyzetétől is változhat.

A biológiai érettségű termések fala fásodik, a termés húsa pedig szivacsos, hálós szerkezettel kiszárad. Ezt a belső részt összetörve és eltávolítva használták a hordókból bornyerésre, főként az egyenes, hosszú nyakú változatokat.

A faj Ázsia és Afrika trópusi részeiről származik, ennek megfelelően melegigényes növény, fejlődési hőoptimuma 25 °C körüli, és úgy tekinthetjük, hogy 20 °C feletti hőmérsékleten fejlődik megfelelően. A magok csírázásához is a 25 °C körüli hőmérséklet a kedvező, érdemes a vetés előtt meleg (25-30 °C-os) vízben előáztatni, és nem érdemes hideg talajba vetni. Fény­igényes növény, ami a kúszó szárral együtt azt jelenti, hogy ha félárnyékos helyre vetjük vagy ültetjük, és a növény fel tud kapaszkodni valamilyen támrendszerre (házikertben kerítésoszlopra vagy kisebb lombú fára), akkor napos részre jutva jól érzi magát, és a termések kineveléshez megfelelő méretű levélzetet fejleszt. Mélyárnyékból azonban (pl. egy terebélyes diófa alól) általában nem tud felfutni és kijutni a fényre.

Mélyre hatoló gyökere van, ami víz mellett tápanyagokhoz is juttatja a növényt, mégis, szinte minden évben rendszeresen kell öntözni, és meghálálja a szerves trágyázást csakúgy, mint gyengébb tápanyag-ellátottságú talajon a kiegészítő műtrágyázást. Általában elegendő egy, esetleg két fejtrágyázás.

A megfelelő termőhely kiválasztásánál mindenekelőtt azt vegyük figyelembe, hogy szép „szabályos” terméseket támra futtatva nevel, és mivel sok nagy felületű levele van, a szélnek kitett levelek könnyen szakadoznak.

A hagyományos, „falusi” termesztési mód, amikor öregedő, már gyér lombú szilvafákra, cseresznyefákra futtatják fel a lopótököt, segíti a szél elleni védelmet, mert a fa ágvégei „stabilizálják” a tökleveleket. Ha azonban szélnek kitett támrendszerünk van (oszlopok, kerítés), akkor számítanunk kell a lombsérülésekre, ami egyben csökkenti a terméshozamot. A támrendszer egyébként sokféle lehet, csak elég erős és stabil legyen. 

A zömök, szabályos alakú lopótök nem a hordók megcsapolására való
A zömök, szabályos alakú lopótök nem a hordók megcsapolására való

A termések friss (vizes) állapotban legtöbbször viszonylag nagy súlyúak, 1,5-3 kg-osak, vagy még nehezebbek. A lopótökkel befuttathatók kerti pergolák, fagerendás kocsibeállók (ha elég magasak ahhoz, hogy a lógó kabaktermések alatt elférjen az autó, vagy kényelmesen leülhessünk egy asztalhoz alattuk), de akár régi fóliasátor-vázak is. Régi szőlőlugas támrendszere is megfelelő, de akár a terasz árnyékolására korlátra is futtatható. Ha a támrendszeren kisebb rések vannak, pl. drótkerítésre futtatjuk, figyelni kell rá, hogy a hálóba benőve nehéz leszedni a terméseket, gyakran belenőnek a résekbe, és ezzel deformálódnak is.

Nagy, szív alakú levelei könnyen sérülnek
Nagy, szív alakú levelei könnyen sérülnek
Egyébként ez adta annak idején az ötletet arra, hogy a lopótöktermések alakja irányíthatóan is nevelhető, speciális sablonokba, gyűrűkbe kényszerítve lehet akár kocka alakú, vagy több helyen elszorított „többhasú” tököket is nevelni.

Sokféle színű lehet a fehértől a sötétzölden márványozott mintásig
Sokféle színű lehet a fehértől a sötétzölden márványozott mintásig

A lopótököt szaporíthatjuk állandó helyre vetéssel vagy palántaneveléssel. Ha azonban a mélyre hatoló gyökérzet előnyeit ki akarjuk használni (kevesebb öntözés, trágyázás), érdemes helyre vetni. Magjai, a többi tökféléhez hasonlóan, viszonylag gyorsan kelnek, ha megfelelő a talajhőmérséklet és elegendő nedvesség áll rendelkezésre, de megéri előáztatni a magokat néhány óráig, vagy ha régebbi magunk van, akár előcsíráztatni is, hogy lássuk, tényleg van-e esély a kelésre. Ha a gyököcske megjelenik, gyorsan ültessük el a magot, óvatosan, hogy ne sérüljön. Palántaneveléshez cserépbe érdemes vetni, tűzdelés nélkül. Április elején, 10-12 cm-es cserépbe vessünk 2-3 magot, majd kelés után kiegyeljük, hogy egyesével fejlődjenek a növények. Kiültetése május közepétől, a tavaszi fagyok vagy erősebb lehűlések után javasolt. Helyrevetni sem jó túl korán, elegendő május első napjaiban.

Erős támrendszerre van szüksége, ami lehet fóliasátorváz is
Erős támrendszerre van szüksége, ami lehet fóliasátorváz is

Ha nagyobb mennyiséget termesztünk, másfél méter körüli sortávolság és hasonló tőtávolság a javasolt, de mindenképpen vegyük figyelembe a támrendszer stabilitását és teherbíró képességét. Korábbi szőlőtámrendszerre például csak az erősebb tartórészekhez, a sorvégi oszlopokhoz közel érdemes ültetni.

A tömzsibb (rövid nyakú) fajták egyedei nevelhetők támrendszer nélkül is, helyigényük akkor 2 x 2 m körüli, és érdemes a termés épsége és tisztasága kedvéért mulcsozni a tő alatt. Ehhez használhatunk szalmát vagy talajtakaró polipropilén fátyolfóliát. Ügyeljünk rá, hogy átszellőző mulcsozóanyag legyen, hogy a termések ne fülledjenek be alulról, mert az foltos színelváltozásokhoz vezet, ami később, szárítás után is meglátszik.

A lopótök metszésére nincs szükség, hajtás­igazításra is csak a növekedés kezdetén, hogy a növény megtalálja a támrendszert.

Néha előfordul, hogy az erősebb, vastagabb hajtásokat kezdetben oda kell kötni a támasztékhoz úgy, hogy a madzag vagy drót később se szorítsa el a vastagodó szárat, és ne is törje meg. Emiatt érdemes csak olyan szorosan kötözni, hogy az ujjunk beférjen a hurokba a szár mellé. Szélnek kitett helyeken szükség lehet a nagyobb termések rögzítésére is, hogy ne törjenek le a szárról. Ezt hálózással is tehetjük, Rashel-zsákkal vagy más hálós anyaggal. Ügyeljünk rá, hogy ha már hűvösek a reggelek és harmat csapódik a szárazra érő termésekre, vagy esős az idő, a hosszabb ideig rajtuk maradó nedvesség felületi fertőzésekből eredő foltosodást okozhat, ami később rontja a termés küllemét.

Zsenge állapotban fogyasztható
Zsenge állapotban fogyasztható

A szedés felhasználási mód függvénye. Konyhai felhasználásra zsengén kell szedni, amikor a héjába még könnyen bele tudjuk vájni a körmünket. Minél zsengébben szedjük, annál élvezetesebb az íze, de kisebb a termés, így a hozam is. Szárításra, dísztöknek érdemes minél tovább a töveken hagyni, hogy ott kezdje el veszíteni a súlyát. A legjobb, ha legkésőbb a 4-5 °C-os hűvös reggelek elérkezésekor leszedjük őket. Hosszú kocsánnyal vágjuk le úgy, hogy a termés teste kicsit se sérüljön, mert különben tároláskor, szárításkor megromlik. A termés kiszárítása a mérettől és szedéskori állapottól függően több héttől több hónapig is eltarthat. Díszítésre azonban már a szárítási időszakban is használhatjuk.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

Tudatos Vásárlók Családi nap – bemutatkoznak a közösségi gazdaságok

Hazánkban is egyre népszerűbbek a közösségi gazdaságok, személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.

10 kiváló élelmiszer a vérnyomás csökkentésére

A vérnyomás normális esetben a nap folyamán fokozatosan emelkedik és csökken, a krónikusan magas vérnyomás - más néven magas vérnyomás - növeli a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kockázatát. Annak érdekében, hogy csökkenstük ezeknek a kockázatát az alábbi élelmiszerek a segítségünkre lehetnek.

Százmilliós adóhiányt jelentett egy zöldséges, körmére nézett a NAV

A NAV az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működés és az áfabevallásban jelentett beszállítói adatok miatt rendelte el a NAV a zöldségkereskedő ellenőrzését.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.