Back to top

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

22 történelmi borvidékünk közül háromban is letették névjegyüket | Zsirai Kata, főborász |MMG-Direkt

 

A kezdetben kedvtelésből folytatott borászkodás mára a Tokaji, a Somlói és a Villányi borvidékre kiterjeszkedő, összesen 18 hektár szőlőt művelő, országosan ismert pincészetté nőtte ki magát. A borvidékeken a térségre jellemző környezeti adottságokat figyelembe véve termesztenek őshonos, már-már feledésbe merülő szőlőfajtákat. Zsirai Csaba borászati hitvallását lányai és édesanyjuk viszik tovább, törekedve arra, hogy méltó emléket állítsanak részére.

Zsirai Kata végzettsége szerint közgazdász, az élet azonban úgy hozta, hogy csak másfél évet tölthetett a pályán, vissza kellett térnie a gyökerekhez. Ez nem volt újdonság számára,

gyerekkora jelentős részét a szőlősben töltötte – amelyik munkafolyamatba lehetett, abba édesapja bevonta lányait.

A pincészet átvételével sokat kellett tanulnia a szakmáról, de ez nem tántorította el attól, hogy beteljesítse édesapja álmát. Mindhárom borvidéken található birtokot rendszeresen látogatja, segíti az ott dolgozók munkáját, de ahogy említi is, Tokajban él, ezért a legtöbb időt ezen a borvidéken tölti.

Zsirai Kata egy robosztus terepjáróval felügyeli a birtokot
Zsirai Kata egy robosztus terepjáróval felügyeli a birtokot
Fotó: Csatlós Norbert
– Mindhárom borvidék más földrajzi és környezeti adottságokkal rendelkezik, ezért eltérő módon és más szőlőfajtákat termesztünk birtokainkon. Leginkább a talajadottságok különböznek, Tokaj abszolút vulkanikus, a Somló is, de ott főleg a bazalt dominál, míg a villányi talaj a vörös fajtáknak kedvez. A Somlói és a Tokai borvidék a fehérborok hazája, a két borvidéken termelt borok közötti különbség leginkább a karakterességben és a sós lecsengésben szembetűnő.
Fotó: Csatlós Norbert

A somlói borok mindig sósabb lecsengésűek, a tokajiak ellenben karakteresebbek, gyümölcsösebbek

– ismerteti Zsirai Kata. Ezeken a területeken főként hagyományos fajtákat termesztenek, a Zsirai Pincészet villányi területén viszont eddig nem alkalmazott fajtával, cabernet frankkal kísérleteznek. Nemcsak a fajtákban, a termesztéstechnológiában is követik a hagyományokat. Azonban a megfelelő mennyiség eléréséhez a Zsirai családnak be kellett látni, nyitni kell az innovatív technológiai eljárások felé, különösen a szőlőművelés vonatkozásában. A borkészítés során ellenben a mai napig ragaszkodnak a fahordók használatához, magyarán egyensúlyt próbálnak tartani a tradíció és az innováció között. Ugyanakkor, például a Tokaji borvidéken, egyre több borászat kísérletezik új fajtákkal, módszerekkel, sőt, már pezsgővel is.

Tokaj-Hegyalján összesen 16 hektár területen gazdálkodnak, és elsősorban a hagyományos hegyaljai fajtákkal, a Furminttal és a Hárslevelűvel foglalkoznak
Tokaj-Hegyalján összesen 16 hektár területen gazdálkodnak, és elsősorban a hagyományos hegyaljai fajtákkal, a Furminttal és a Hárslevelűvel foglalkoznak
Fotó: Csatlós Norbert

– Valóban megindult valamiféle újítás Tokajban, de csak óvattal. Azt látom, hogy a pezsgőkészítésbe belekezdő borászok egyelőre a tradicionális pezsgőkkel próbálkoznak.

Az aszú kapcsán is megindult egy újabb minőségi váltás, magyarán az itt tevékenykedő borászok azt szeretnék, hogy ez a kategória európai viszonylatban is top minőséget képviseljen.

Zsirai Kata a régi aszúkat javasolja az ünnepi ebéd mellé
Zsirai Kata a régi aszúkat javasolja az ünnepi ebéd mellé
Fotó: Csatlós Norbert
Ennek megvalósulásához pedig nemcsak szakmailag, de törvényileg is minden adva van – véli Zsirai Kata.

A Zsirai Pincészet által óvott hagyományőrzés turisztikai szempontból is vonzó lehet az érdeklődők számára; Mád, Somlóvásárhely, illetve Palkonya településeken lévő pincészetükbe rendszerint betérnek a borkóstoló programok kedvelői – különösen igaz ez Mádra, ahol a vendégházuk szintén vonzó a Tokajba látogatóknak.

Zsirai Kata a közelgő ünnepekre való tekintettel bort ajánlott a családi asztalra, és természetesen a számára hazai fajtát javasolta:

– Ha máskor nem is, ünnepekkor érdemes kibontani egy üveg bort családi körben. Mivel Tokajról jöttem, emellett december 10-én tartjuk az Aszú Világnapját, ezért én a régi aszúkat javaslom az ünnepi ebéd mellé. Porolgassuk le szépen az üveget, és kóstolgassuk kedvünkre. Akik viszont inkább a vörösborokat szeretik, azoknak egyik személyes kedvencemet, a kadarkát ajánlom, mert az nem túl alkoholos, sem nem testes, kiváló bor a mindennapok gasztronómiájához.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.