Back to top

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

A menopauza során például számos olyan egészségügyi probléma merülhet fel, mint a súlygyarapodás, a csontritkulás és a szívbetegségek fokozott kockázata. Szerencsére azonban rengeteg módszer van arra, hogy ezeket a problémákat kordában tartsuk - kezdve azzal, hogy néhány tápanyagban gazdag szuperélelmiszert beiktatunk a mindennapi étrendünkbe.

A szuperélelmiszerek tápanyagban gazdag ételek, amelyek számos előnnyel járnak, a szív egészségétől kezdve az erősebb immunrendszerig.

Az ilyen típusú élelmiszerek fogyasztása bárki számára nagyszerű ötlet az élet bármely szakaszában, de különösen előnyös lehet a 40 év feletti nők számára. Hogy felfedezzünk néhányat a legjobb lehetőségek közül, amelyek segíthetnek lassítani az öregedést és enyhíteni a menopauza néhány tünetét, Megan Wong, dietetikus és Kristian Morey, dietetikus elmondta, hogy a keresztesvirágú zöldségek, az aszalt szilva és a fekete bab mind fantasztikus kiegészítései lehetnek az étrendnek.

Keresztesvirágú zöldségek

Morey szerint a keresztesvirágú zöldségek, például a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta, a bok choy, és a kelbimbó fogyasztásának növelése nagyszerű módja a hormonok szabályozásának, ami az életkor előrehaladtával - különösen a menopauza idején - kifejezetten jól jöhet.

Elmagyarázza, hogy ezek a zöldségek egy indol-3-karbinol nevű vegyületet tartalmaznak, amely lebontva egy másik vegyületet, a diindolil-metánt (DIM) termel.

"A DIM-nek számos, különösen a nők számára érdekes előnye lehet, mivel feltételezhetően segít kiegyensúlyozni a szervezet ösztrogénszintjét azáltal, hogy serkenti az ösztrogén egy kedvezőbb formájának, a 2-hidroxi-ösztronnak a termelését, és csökkenti az ösztrogén egy másik formájának, a 16 alfa-hidroxi-ösztronnak a hatását, amely összefüggésbe hozható a súlygyarapodással és egyes rákos megbetegedések, köztük a mell- és méhrák fokozott kockázatával" - mondja Morey. Szerencsére ezek a zöldségek számos étrendbe beleférnek, ugyanis sok például sütve is finom.

Aszalt szilva

Az aszalt szilva egy alulértékelt gyümölcs. Wong szerint pedig igazán nagy előnyökkel járhat, különösen a 40 év feletti nők számára. Sőt, azt mondja, hogy az aszalt szilva a tökéletes szuperélelmiszer annak érdekében, hogy felkészítse a női szervezetet a menopauzára. Ez az erőteljes gyümölcs segíthet leküzdeni a csontritkulást és a súlygyarapodást is, ami két gyakori probléma, amit a perimenopauza alatt kezdődő hormonális változások okoznak a szervezetben.

"A kutatások azt mutatják, hogy napi 4-5 darab aszalt szilva elfogyasztása hozzájárulhat a csontok védelméhez.

Ezekben a vizsgálatokban az aszalt szilva rendszeres fogyasztása valóban összefüggésbe hozható volt a gerinc magasabb csont ásványi sűrűségével" - mondja Wong, megjegyezve, hogy ez a szuperétel gazdag oldható rostokban is, amelyek lelassítják az emésztést és egyenletesen tartják a vércukorszintet, hogy segítsen kezelni az étel utáni sóvárgást, amely felesleges nassoláshoz és további súlygyarapodáshoz vezet.

Fekete bab

Egy másik fantasztikus kiegészítője minden étrendnek, de különösen a 40 év feletti nők számára a fekete bab. "A fekete bab magnéziumban és káliumban gazdag, két olyan ásványi anyagban, amelyek még fontosabbá válnak, ahogy a nők idősödnek" - magyarázza Wong. A magnéziumban és káliumban gazdag ételek fogyasztása különösen a menopauza közeledtével nagyszerű ötlet.

"A menopauza alatt a nők csontsűrűségük akár 20%-át is elveszítik, ami nagymértékben növeli a csontritkulás kockázatát" - mondja.

A menopauzán túl pedig azért is fontos, hogy elegendő mennyiségű ilyen tápanyaghoz jussunk, mert - mint Wong elmondja - a menopauza után megemelkedik a vérnyomás, ami növeli a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát. Valamint a szervezetünkben lévő magnézium mintegy 60%-át a csontok tárolják.

Forrás: 
shefinds.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

A cuki gyümölcs jobban fogy

A spanyol SanLucar zöldség-gyümölcs nagykereskedő cég a 101 kiskutyával pörgeti fel az eladásait, egyelőre csak Németországban és Ausztriában. Ráadásul spanyolországi narancsültetvény-látogatást is nyerhetnek a dalmatás csomagolású termékek vevői. Az ötlet nem rossz.

Játékkal és kóstoltatással népszerűsítik a mangalicahúst

Minél többet, minél több helyen együnk mangalicahúst! Így summázta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a farsangi időszakig tartó kampány célját. Az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium negyedik éve már nemcsak általában a hazai sertéshús fogyasztását igyekszik ösztönözni, hanem a prémium mangalicahúsét is.

A méhészet művészete 12 - A méhek és a lélek

A tél különleges időszak a méhek és a méhész életében is. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy „Ilyenkor a méhek alszanak?” – s mindig nagy csodálkozás fogadja, amikor elmesélem, hogy mi történik télen a méhekkel.

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

3 év kihagyás után újra megjelent Görögországban az ASP

Idén eddig már 15 európai országban igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a vaddisznó-populációban. 2020 áprilisa óta először mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát Görögországban.