Back to top

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

A szövetkezetről készült galériát ide kattintva nézheti meg.

A termelőket tömörítő két szövetkezetnek új, nagyobb hűtőtárolóra és osztályozóra volt szüksége, ezért vágtak bele közösen a fejlesztésbe. Fontosnak tartják, hogy a szövetkezet vezetői a tagok közül kerülnek ki, mert így nincs érdekellentét köztük, és a fejlesztéseket amúgy is közösen határozzák meg. Tavaly a Roen szövetkezet tagjai több mint 54 ezer tonna gyümölcsöt takarítottak be és vittek piacra a VOG konzorciumon keresztül, amelynek tagja a szövetkezet. A 650 termelőjük a két meglévő hűtőházba szállítja az almát, és onnan kerül az új központi tárolóba. A korszerű hűtőházban 177 kamrát alakítottak ki, befogadóképességük 500-1300 tartályláda.

Erre azért van szükség, mert csaknem 30 almafajtát visznek piacra és mindegyiket a számára legjobb körülmények közt tárolják.

Több mint 200 ezer tartályládát használnak, amelyek az utóbbi években új „feladatot” is kaptak. Néhányból árnyékolófalat építenek a tároló bejáratai elé. Korábban nem volt akkora probléma a napsütés és a meleg, mint mostanában, és ezzel a módszerrel igyekeznek csökkenteni a fölmelegedést az épületben.

Bioalmát is átvesznek a tagjaiktól, de azt azonnal továbbszállítják a Biosüdtirolnak, amely a tartomány egyedüli bioalma-forgalmazója. Ugyancsak továbbadják a kieső ipari almát, ami a termés 10-15%-a szokott lenni. Az osztályozó-csomagoló üzemben a MAF Roda berendezései működnek, 68 kimenettel, teljesen automatizált módon. Képgalériánkat ide kattintva nézhetik meg a korszerű almaválogatásról.

A válogatóhoz felhasznált rengeteg vizet ózonnal fertőtlenítik és visszaforgatják, az energiaigény 60%-át pedig napelemekkel termelik meg maguknak.

A fölös napenergia értékesítéséből bevételük is származik, a nagy teljesítményű válogatóval pedig bérmunkát is tudnak végezni.

A gépi válogatás és osztályozás után még kézzel is kiválogatják a hibás és a másodosztályú almát, utóbbit közvetlenül abba a csomagolásba rakják, amiben a vevőhöz kerül. Nagyon aprólékos és jó szemet igénylő munka ez, az új dolgozóknak egy hónapig tart a betanulás.

Ma már nem is idénymunka az alma csomagolása, mert 11 hónapon át szállítják a gyümölcsöt a vevőiknek.

Nagyon fontos, hogy kiváló minőségű és azonos technológiával termesztett alma kerüljön be a szövetkezethez, és nagyon kell figyelni a szermaradékokra. Mindössze négy készítményből származó szermaradék megengedett, amiről általában az év elején döntenek, a szaktanácsadókkal közösen. Év közben minden termelőnek szigorúan be kell tartania a növényvédelmi technológiát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.