Back to top

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus? | MMG

 

- Személy szerint én bizakodó vagyok, ami egyéni hátteremnek köszönhető, én mindig is optimista személy voltam – mondta el Klausmann-Dinya Anikó, a MATE Károly Róbert Campusának egyetemi tanársegédje.

Fotó: Csatlós Norbert

 

Nagyon-nagyon remélem, hogy most már haladunk előre, aminek egyetlen gátját látom: a személyes akarat és az emberek a mentalitása. Szívből remélem, hogy változik, és hogy az agriturizmus vagy az agrárturizmus olyan fejlődő pályára lép, ami már mintaként szolgálhat más desztinációk számára is.

Dr. Pallás Edith Ilona, a MATE Károly Róbert Campus Fenntartható Turizmus Tanszékének tanszékvezetője úgy véli, hogy öt év múlva sokkal aktívabban keresik majd fel a turisták a vidéki térséget. 

Fotó: Csatlós Norbert

„Itt gondolok nemcsak a falvakra, hanem a kisvárosokra is, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzet azt mutatja, hogy nagyobb külföldi üdülésekre nem lesz a turistáknak pénze az elkövetkezendő öt évben, illetőleg csak egy szűk réteg engedheti meg magának.

De látható volt már az elmúlt években is, hogy akár egy őszi vagy tavaszi szünetben, hosszú hétvégén, amikor a gyermekek is szabadok voltak, minden falusi turizmusban jelenlévő szálláshely megtelt magyar turistákkal. Én úgy vélem, hogy ez a tendencia folytatódik, ennek azonban előfeltétele az is, hogy a falusi vendéglátók nagyobb mértékben korszerűsítsenek.

Fotó: Csatlós Norbert
Dr. Benkő Béla, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesület elnöke is optimista:

„Szerintem egy minőségi javulás felé elmozdul a rendszer. Bízom benne, hogy nagyon sok összefogás lesz sok településen.

Kimondottan a falusi turizmus keretében várhatóan a településvezetők is át fogják érezni ennek turisztikai és gazdaságfejlesztési jelentőségét, és látni fogjuk majd, hogy élő hagyományteremtés zajlik.”

Dr. Pallás Edith azt mondja, a vidéki turizmus ma már más, mint korábban: a falusi turizmus nem feltétlenül azt jelenti, hogy csak nagyon egyszerű körülmények közé vágynak a turisták. Mára egyre inkább a kényelmet, a komfortot keresik. Azokat a lehetőségeket, hogy hogyan érezhetik magukat jól, miközben ismerkednek a falusi, vagy az adott vidék hagyományaival, gasztronómiájával és a kultúrájával is. Tehát több dologra is igény van, amire azonban nem minden falusi vendéglátó van felkészülve.

Fotó: Csatlós Norbert
Dr. Kovács Gyöngyi egyetemi adjunktus szerint

„részben a szolgáltatók gondolkodásmódjában kell keresni a választ: mi az, amin változtatni lehet, amin ők maguk is tudnak változtatni, illetve milyen segítséget tud adni a szakma például ahhoz, hogy a gondolkodásmódjuk, az attitűdjük egy picit lendületet kapjon, megváltozzon, akár a fenntartható működés, akár az együttműködés irányába.”

Demecs Norbert agrármérnök, túravezető, idegenvezető, az I love Mátra Facebook-oldal tulajdonosa, Heves Megye 2022-es Nagykövete szerint nemcsak a kényelmes szálláshelyeket kellene fejleszteni.

Fotó: Csatlós Norbert
- Én nagyon szeretném, ha a természetjárók, az erdőjárók, a hosszabb utazásokat gyalogosan tervezők, mondjuk egy kék túraútvonalú haladók számára is több ilyen jellegű vidéki, faluban vagy erdőszélen található turistaház, kulcsos ház nyitná meg a kapuit. Ahogy én hallom, a logisztikákat kék túrázás során, vagy akár egy hosszabb jelvényszerző túraútvonal teljesítése során - amiből rengeteg van itt a Mátrában is, de az ország többi részén is - , az egyik legnagyobb probléma a logisztika.

Nincs olyan megfelelő szálláshely, amely ezeket a bakancsos turistákat megfelelő körülmények között, az igényeknek megfelelően tudná befogadni.

Nagyon szívesen alszanak akár egy általuk hozott hálózsákban, egy kis felfűtött szobában, ahol reggel egy kávét főzve, a csendre ébredve tudnak majd tovább haladni.Rengeteg túrázó és gyalogosan érkező keresi fel ezeket a kis hegyi vagy elszigetelt falvakat, településeket, ami mutatja, hogy a természetjárásnak eme formája a vidéki turizmus egyik fontos alappillére. Az itt látottak miatt aztán biztos, hogy visszatérnek családdal vagy egyénileg, amihez szükséges egy kiszolgáló infrastruktúra.

Nagyon sokszor visszavető probléma a logisztikának ez a hiányzó eleme. Bízom abban, hogy öt év múlva már beszélhetünk arról, hogy milyen jól működő kulcsos házak vagy bakancsos turistaházak létesültek országszerte.

Fotó: Csatlós Norbert

A tanszékvezető szerint pedig a programszervezés területén is van hová fejlődni. „Nagyon fontos az, hogy a falusi vendéglátók programokkal is készüljenek.

Tehát nem elegendő csak az, hogy kerékpárokat bocsátok rendelkezésre, több ilyen szolgáltatás van már, vagy kerti főzési lehetőséget bocsátok rendelkezésre, hanem föl kell térképezniük, hogy a környéken milyen látnivalók, túraútvonalak vannak,

ezekből lehet ajánlatokat, kis brosúrákat, szórólapokat készíteni a turisták számára, és így vonzóvá tenni ezt a szálláshelyet is. Önmagában véve úgy vélem, hogy a komplexebb falusi turizmus szálláshelyek és vendéglátók fognak elsődlegesen úgymond reflektorfénybe állni a turisták szemszögéből, a többiek pedig véleményem szerint felzárkóznak majd mögéjük."

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Fontos a származás

Hiánypótló összeállítást készített a Bajor Erdészeti Igazgatóság, amellyel a jövőben a klímabarát erdők telepítését kívánják könnyebbé tenni, jelentette be Michaela Kaniber tartományi agrárminiszter.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Kétezer Barázda

A magyar nemzetiségű mezőgazdasági termelők a Vajdaságban anyanyelvükön követhetik az agrárhíreket az Újvidéken nyomtatott napilapban, a Magyar Szóban, annak hetente megjelenő mezőgazdasági mellékletében, a Magvetőben, továbbá a Hét nap hetilap és a Vajdaság ma internetes hírportálok sem maradnak adósak az élelmiszertermelőket, háztájiban gazdálkodókat foglalkoztató hírekkel és információkkal. Létezett korábban egy havonta megjelenő lap is.

Rövid időn belül megkerülhetetlenné válik a precíziós gazdálkodás

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó és az Agrárközösség Kft. közös szervezésében létrehozott szakmai rendezvényen három gazda példáján keresztül ismerhettük meg, hogyan is kezdődött el gazdaságukban a precíziós átállás, milyen tapasztalatokat szereztek erről mindeddig, sőt még tanácsokkal is ellátták a közönséget.

Szabadidőlovasok 2022-ben

Évről évre megdöbbenek azon, hogy mennyire másképp gondolkodunk néhány éve, mennyit változott a világ. Mennyire kizökkentünk a kiszámítható életünkből, de egyúttal milyen rugalmassá tesz ez minket, s kényszerít az alkalmazkodásra, a fejlődésre, önképzésre.

Pótolni kell a tápanyagot, amit a terméssel elvittünk a földekről

Érzékenyen érinti a műtrágyapiacot az energiaár-robbanás, és a rendkívül drága tápanyagellátás új utak keresésére készteti a gazdálkodókat. Ebben kívánt segíteni az AGROmashEXPO-n a Milyen alternatív megoldásokkal lehet kiváltani a műtrágyát? című fórum. A szakmai beszélgetést Pénzes Éva, az Agriturf 2022 Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója vezette.

Sikerrel hasznosíthatók a MATE vezette konzorcium agrárinformatikai fejlesztései

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és konzorciumi partnerei Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot hoztak létre Gödöllőn. Az NKFI Alap 1,482 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásával megvalósított fejlesztések, prototípusok már most hasznosítható eredményt jelentenek.