Back to top

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Fotó: hba
A meglévő tojásszámláló technológiák 5-20 százalékban pontatlanok lehetnek – mondta el Evan Anderson, az Agrinerds kutatási és technológiai vállalat munkatársa egy idei baromfitechnológiai találkozón –, a piszkos istállókörülmények, vagy a szorosan egymás mellett lévő tojások befolyásolhatják a jelenlegi tojásszámlálók pontosságát.

„Amikor egy gép a valós számnál többnek vagy kevesebbnek számlálja a tojások mennyiségét, a termelők nem tudják, mi történik valójában a gazdaságukban, így nem tudják, hogyan kezeljék a lehetséges problémákat, például a betegségeket” 

Egy új gépilátás-technológia azonban nagyobb pontosságot biztosíthat a tojások szállítószalagon való számlálásakor.

A rendszer több érzékelőt, infravörös fényt és vizuális képalkotó szoftvert használ a tojások megszámlálásához.

Miután a tojásokat a szállítószalagokra gyűjtötték, a rendszer külön sávokra osztja őket a számláláshoz – mondta a szakember. Ezután a tojások áthaladnak egy infravörös sugáron, egy ultrahangos érzékelőn és egy a szállítószalag fölé szerelt kamera alatt, amelyek mindegyike méri a tojások számát.

Amint a tojások áthaladnak a számlálókon, egy központi vezérlő segítségével összehasonlítják a mért értékeket és validálják a mennyiséget. A rendszer a gépi tanulási algoritmusnak köszönhetően 99%-ban pontos.

Fotó: hba

„Úgy tűnik, hogy ha egy számlálóra hagyatkoznak, az problémát jelent a tojástermelők számára” – folytatta Anderson. „A pontosabb számlálás érdekében használunk több számlálót egy sorban, hogy ellenőrizzék az adatokat a pontosabb számlálás érdekében.”

A technológia különböző méretű szállítószalagokhoz is illeszthető, moduláris felépítése pedig megkönnyíti a telepítést és a karbantartást. Saját levegőrendszerrel rendelkezik, amely tisztán tartja az érzékelőket. A beépített önellenőrző mechanizmus csökkentheti az istállóban és a feldolgozó üzemben a hibás számlálást.

Az optikai számlálórendszer képes felismerni a szennyeződéseket, repedéseket és egyéb minőségi problémákat, azonban ennek biztosítása érdekében további tesztekre van szükség. Az Agrinerds termelőket keres, hogy teszteljék vele a rendszert, miközben a fejlesztés tovább folyik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Watt Poultry

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tartós várat hígtrágyából

Nyereséget teremteni lenézett dolgokból. Így lehetne összegezni az Agro-Ferr Kft. és az Agrostar Kft. gyakorlati tapasztalatait, amikre nagyrészt már megvalósított beruházásaik során tettek szert. A Békés megyei Kisdombegyházán található cégek mintegy 3 ezer hektáron gazdálkodnak Magyarországon, további 2 ezer hektáron pedig kommersz terméket állítanak elő Arad mellett.

A méhész is vállalkozó 6.

Ha vállalkozók vagyunk, tudnunk kell, honnan származik a bevételünk. Ez a méhészetben sok esetben meglepően egyszerű, hiszen legtöbbünk csak három fajtamézet termel. Ebben az esetben, ha termelő méhcsaládjaink számát megszorozzuk a megtermelt fajtamézek családonként pergetett átlagával, megkapjuk, mennyi mézet termeltünk. Ha ezt megszorozzuk a felvásárlási árral, megkapjuk a bevételünket.

Húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter.

GMO-mentes takarmánykiegészítőt fejlesztett a Hód-Mezőgazda Zrt.

Több 760 millió forint támogatásból fejlesztett ki hazai alapanyagból is készíthető, GMO-mentes takarmánykiegészítőt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem konzorcium - közölte a társaság az MTI-vel.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Új rendszer modern gazdáknak

Új elemmel bővült az AGROTEC Magyarország Kft. szervizszolgáltatási kínálata. Az Aconnect egy olyan átfogó gépüzemeltetést támogató, flottakövető rendszer, amely kiegészül a fejlett erő- és munkagépek vezérlésdiagnosztikai hálózatának átfogó ellenőrzésével és GPS alapú nyomon követésével.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.