0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

Az első termések júliustól érnek, és hónapokig lehet szedni ezt a szúrós gyümölcsöt. A szüreti időt kétféleképpen is tudják szabályozni. Ha eltávolítják az első virágokat, a következő virághullám bőségesebb lesz és inkább egy időben nyílnak a virágok. A másik lehetőség, hogy júniusban levágják a kis terméses „talpakat”, amivel újra virágzásra lehet serkenteni a növényt. Ebből őszi termések fejlődnek.

A kaktuszfüge méretét virág- és termésritkítással növelik, ahogy azt számos gyümölcskultúrában teszik a termesztők.

A szicíliai Paolo D’Angelo farmon augusztustól decemberig tart a kínálati időszak, és megszerezték a termékükre az uniós földrajzi eredetvédelmet is, Ficodindia di San Cono néven. A gazdaságból évente 4000 tonna fügegyümölcs jut el német, belga, francia és kelet-európai piacokra. Fajtától függően a gyümölcs lehet fehéres, sárga-narancssárga vagy pirosas-lilás színű. A tüskéktől speciális berendezéssel szabadítják meg a kaktuszfügét, majd automata válogatás és méret szerinti osztályozás következik. A kisebb, nem első osztályú termést feldolgozzák, likőr készül belőlük. A hajtásokat is értékesítik, hámozva és csíkokra feldarabolva kerül forgalomba.

A lehántott kaktuszhéjat pedig két éve  biogázkészítésre használják, a kaktuszmagból kinyerik az olajat vagy lisztet készítenek belőle. Mindkettő igen értékes, különleges termék.

A közönséges fügekaktusz, az Opuntia ficus-indica régóta termesztésbe vont növény a világ száraz vidékein, Mexikóban akkora a mezőgazdasági jelentősége, mint a kukoricának vagy az agávénak. A növény elérheti az 5 méteres magasságot, virágot és termést az egy-két éves kladódiumokon (elfásodott, vízraktározó hajtás) hoz. Május elején kezd virágozni és nyár elejéig nyílnak rajta a hatalmas sárga virágok.

Gyümölcsének íze a sárgadinnyére emlékeztet, trópusi aromákkal. A hús lehet élénkpiros-lilás vagy fehéres-sárgás színű, sok benne az apró, kemény mag, ami az arra érzékenyekben emésztési problémákat okoz.

C-vitamin tartalma viszont az egyik legmagasabb a gyümölcsök közt.

További előnye, hogy viszonylag kevés benne a cukor, annál több viszont a cellulóz és a fehérjék, ezért értékes tápláléknak tekintik. Az utóbbi időben ezért könnyen fogyasztható aszalványként is forgalomba hozzák a hagyományos lekvár, gyümölcssajt vagy likőr mellett.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.it