Back to top

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

Az első termések júliustól érnek, és hónapokig lehet szedni ezt a szúrós gyümölcsöt. A szüreti időt kétféleképpen is tudják szabályozni. Ha eltávolítják az első virágokat, a következő virághullám bőségesebb lesz és inkább egy időben nyílnak a virágok. A másik lehetőség, hogy júniusban levágják a kis terméses „talpakat”, amivel újra virágzásra lehet serkenteni a növényt. Ebből őszi termések fejlődnek.

A kaktuszfüge méretét virág- és termésritkítással növelik, ahogy azt számos gyümölcskultúrában teszik a termesztők.

A szicíliai Paolo D’Angelo farmon augusztustól decemberig tart a kínálati időszak, és megszerezték a termékükre az uniós földrajzi eredetvédelmet is, Ficodindia di San Cono néven. A gazdaságból évente 4000 tonna fügegyümölcs jut el német, belga, francia és kelet-európai piacokra. Fajtától függően a gyümölcs lehet fehéres, sárga-narancssárga vagy pirosas-lilás színű. A tüskéktől speciális berendezéssel szabadítják meg a kaktuszfügét, majd automata válogatás és méret szerinti osztályozás következik. A kisebb, nem első osztályú termést feldolgozzák, likőr készül belőlük. A hajtásokat is értékesítik, hámozva és csíkokra feldarabolva kerül forgalomba.

Kaktuszmag és magliszt a D' Angelo farmról
Kaktuszmag és magliszt a D' Angelo farmról
Fotó: D' Angelo/freshplaza.it
A lehántott kaktuszhéjat pedig két éve  biogázkészítésre használják, a kaktuszmagból kinyerik az olajat vagy lisztet készítenek belőle. Mindkettő igen értékes, különleges termék.

A közönséges fügekaktusz, az Opuntia ficus-indica régóta termesztésbe vont növény a világ száraz vidékein, Mexikóban akkora a mezőgazdasági jelentősége, mint a kukoricának vagy az agávénak. A növény elérheti az 5 méteres magasságot, virágot és termést az egy-két éves kladódiumokon (elfásodott, vízraktározó hajtás) hoz. Május elején kezd virágozni és nyár elejéig nyílnak rajta a hatalmas sárga virágok.

Gyümölcsének íze a sárgadinnyére emlékeztet, trópusi aromákkal. A hús lehet élénkpiros-lilás vagy fehéres-sárgás színű, sok benne az apró, kemény mag, ami az arra érzékenyekben emésztési problémákat okoz.

C-vitamin tartalma viszont az egyik legmagasabb a gyümölcsök közt.

További előnye, hogy viszonylag kevés benne a cukor, annál több viszont a cellulóz és a fehérjék, ezért értékes tápláléknak tekintik. Az utóbbi időben ezért könnyen fogyasztható aszalványként is forgalomba hozzák a hagyományos lekvár, gyümölcssajt vagy likőr mellett.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!