
Szakembereket kell bevonni a szakszerűen vett talajminták vizsgálatára, hogy információt kapjunk a talaj nedvességtartalmáról, kötöttségéről, tömörödöttségéről, szén-dioxid-emissziójáról. A talaj tulajdonságainak a javítására az agrotechnológia sokféle eleme rendelkezésre áll: tápanyagok, talajkondicionáló szerek, művelőeszközök, öntözési megoldások. Mindezek okszerű megválasztásával javítható a talaj szerkezete, a talajélet, növelhető a talaj szervesanyag-tartalma. Az eszközök racionális jó megválasztásával sokféle agroökológiai feltételhez alkalmazkodni lehet: a talaj adottságaihoz, az időjáráshoz, az éghajlathoz.
– ez ma már alapelv. A kutatások szerint a no-tillage és a minimum tillage művelési mód, a menetszám csökkentése és a mulcshagyó művelés mind kedvező eredményeket hoznak ebből a szempontból. Ezek a talajművelési módok nagyjából 25 évvel ezelőtt kezdtek elterjedni az USA-ban a víz okozta erózió megfékezésére.

Liziméterrel meghatározható a növényzettel borított és a csupasz talaj párolgási vízvesztesége. Azzal is tisztában kell lenni, hogy a talaj mekkora vízkészlettel rendelkezik, mert akkor lehet összevetni az inputtal, a csapadék vagy az öntözővíz mennyiségével. A kutatásokból kiderül, hogy a felső 40 centiméteres rétegben a hagyományos művelésnél a feltalaj teljesen elveszítette a nedvességtartalmát, áprilistól novemberig tartó időszakban, és lecsökkent a talaj nedvességkészlete. Csökkentett talajművelésnél ugyanakkor sikerült nedvességet megőrizni a talajban. Fontos szempont az évjárat is, az egyes évek eltérő időjárási körülményei is hatással vannak a talajállapotokra, amit figyelembe kell venni a műveléskor.
Nemcsak a fizikai állapotát, illetve a nedvességtartalmát javíthatjuk a talajnak, hanem a biológiai állapotát is. Tarlón, amikor nincs gyökér, csak a mikrobiológiai aktivitást, a talajéletet vizsgálták a talaj szén-dioxid-kibocsátásának mérésével.
Ez redukált művelés esetében magasabb, vagyis javul a talaj biológiai állapota. További lehetőség a talaj kondicionálása, amivel a felső humuszos réteg vastagsága növelhető. Azonban 6–8 évre van szükség, mire kötött talajon 10 centimétert vastagodik a humuszréteg. Homoktalajon ennél rövidebb idő is elég. Komposzt és szerves trágya kijuttatásával szintén javítható a talaj állapota.

Mint kiderült, volt, aki 10 millimétert öntözött kukoricában. Csakhogy az édeskevés, az el sem jut a kukorica gyökérzónájába, a növény semmit nem tud felvenni belőle. Jó talajállapot mellett inkább ritkábban, de nagy adag vizet öntözzünk ki, mert úgy lehet feltölteni a talaj nedvességkészletét.
Egy kísérletük rámutatott, hogy nem feltétlenül mindig az öntözés a megoldás. Azt vizsgálták, hogy mennyi vizet használt fel a növény egységnyi szárazanyag előállításához öntözött, öntözetlen, illetve egyszerre öntözött és növénykondicionálóval kezelt kukoricában. Ebből a szempontból az öntözetlen állomány nem mutatott rosszabb eredményt, bár kisebb lett a termés mennyisége. Ezért az öntözés költségét is érdemes figyelembe venni a várható hozam értékéhez képest.
Az előadás egy érdekes felmérés eredményének bemutatásával zárult. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 106 gazdálkodót, kérdeztek meg, hogy áttérne-e ezekre az agrotechnológiai elemeknek az alkalmazására, amelyekkel esetlegesen a környezetkímélő mezőgazdaság felé fordítható a termelő. Vizsgálták, hogy vajon gazdasági megfontolások vezérlik őket, vagy környezeti megfontolásokat is figyelembe vesznek akkor, amikor különböző agrotechnikai elemeket kiválasztanak.

A talajkondicionálás kérdéskörében harminc olyan nemleges válasz érkezett, amit azzal indokoltak, hogy túl kevés információval rendelkeznek. Kilencen túl költségesnek tartják, tizenkilencen pedig kisebb területen kipróbálnák. A komposzt alkalmazására vonatkozó kérdésre 58-an válaszoltak nemmel a nehézkes beszerzés miatt, 25-en pedig azért, mert rossz tapasztalataik vannak vele. Elenyésző volt az igennel válaszolók aránya.
A felmérés alapján kijelenthető, hogy a szakembereknek – oktatóknak, szaktanácsadóknak – nagy a felelőssége az ismeretek átadásában, de a jó gyakorlatok elterjesztéséhez nagyobb nyitottságra volna szükség a gazdálkodók részéről.