Back to top

A méhészeti ágazat változásai

A magyar agrárium egyik nemzetközi jelentőségű, kiváló termékeket előállító, nagy szaktudást és sok élőmunkát igénylő ágazata a méhészet. Az elmúlt évtizedben számos intézkedés segítette a méhészetet, amivel a magyar méhészek versenyképessége erősödhetett.

Az Európai Unióhoz való 2004-es csatlakozástól kezdve a méhészeti ágazat támogatása a nemzeti forrásból finanszírozott jogcímek mellett 3 éves nemzeti programok keretében történt, 50-50 százalékos uniós és hazai társfinanszírozás formájában. Az EU által támogatott méhészeti nemzeti programok 2022. december 31-én lezárulnak, a továbbiakban a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv ágazati intézkedései között kap támogatást a méhészet.

Az ágazati támogatások 50-50 százalékos uniós és hazai társfinanszírozása a következő időszakban is fennmarad.

Jó hír, hogy 2021. június 9-ei 2021/974 végrehajtási határozatában az Európai Bizottság a méhészeti nemzeti programok 2021-es és 2022-es méhészeti évekre nyújtott uniós hozzájárulásának összegét 4 271 227 euróra emelte a 2020-as 3,12033 millió euróról.

Az Európai Parlament és Tanács (EU) 2021/2115 rendeletének X. melléklete szerint a 2023–2027. évekre is biztosítva van ez az éves összeg uniós támogatásként, így a következő öt évben a méhészeti ágazat mintegy 42,7 millió euró támogatáshoz jut a szektorális támogatás keretében, a hazai forrással együtt. Komoly tárgyalási eredmény, hogy a méhészeti program korábbi támogatási jogcímeinek a többsége megmaradt a hazai KAP Stratégiai Tervben. Ugyanakkor van néhány, amit nem tudtunk elfogadtatni, vagyis nem fognak szerepelni az ágazat támogatásai között.

E támogatási jogcímek kiesését ellensúlyozza, hogy a KAP Stratégia Terv egyéb intézkedései keretében új támogatási lehetőségek válnak elérhetővé a méhészek számára, és hogy emellett a hazai forrásból finanszírozott csekély összegű támogatások is rendelkezésükre állnak.

Valamennyi lehetőséget figyelembe véve az öt év alatt a méhészetbe áramló támogatások összege meghaladja az 50 millió eurót, vagyis az évi 10 millió eurót.

A magyar KAP Stratégiai Terv az ágazati intézkedések keretében vissza nem térítendő támogatást biztosít az igazolt költségek 50-100 százalékára, vagy konkrét összeg megállapítása mellett történik a támogatás folyósítása a jogosultaknak. A támogatások három nagy csoportra oszthatók: 1) méhészeti tudásátadás és technikai segítségnyújtás támogatása, 2) a méhészeti ágazat versenyképességének fejlesztése és 3) méhészeti mar­keting.

Méhészeti tudásátadás és technikai segítségnyújtás

- képzés és képzésszervezés

- személyi és adminisztrációs költségek

- előadói díjak

- szakirodalom és szaklap, szakfilm készítése és terjesztése

- szakmai rendezvény és tanulmányút

- szaktanácsadás és szolgáltatás

A méhészet ágazati támogatásai nagy­részt a nemzeti méhészeti program támogatási jogcímeinek felelnek meg, de némely korábbi jogcím nem támogatható többé, például a működési és a csomagolási költségek.

A hazai KAP Stratégiai Terv ágazati intézkedései keretében ugyanakkor új források állnak rendelkezésre állatjólléti fejlesztésre, kisüzemek fejlesztésére és tudományos tevékenység támogatására.

Az európai uniós támogatások mellett mintegy 1 milliárd forint megmarad hazai forrásból finanszírozott csekély összegű támogatásként méhészeti járművek fenntartására és a méhcsaládok egészségi állapotának megőrzésére.

Méhészeti ágazat versenyképességének fejlesztése

  • Eszközfejlesztés:

– méz és méhészeti termékek termeléséhez, kinyeréséhez, tárolásához, kiszereléséhez szükséges új eszközök, segédeszközök, gépek, berendezések

– öntőforma

– alternatív védekezéshez higiénikus aljak

– preventív védekezéshez kaptár-, keretléc- és lépcsere, ózongenerátor, méhlegelő

  • Méhész szervezetek fejlesztése:

– irodatechnika

  • Genetikai állomány fejlesztése:

– méhanya, anyabölcső

  • Vándorlás fejlesztése

– vándorlást elősegítő eszközök

– vándorméhészkedéshez használt speciális vontatott kocsik lízingje, bérlete

– gépjárműbérlés

  • Méhegészségügy fejlesztése

– engedélyezett gyógyszerek, gyógyhatású készítmények és vivőanyagok

– kijuttatáshoz szükséges eszközök, felszerelések

A 2023–2027 közötti Közös Agrárpolitika programja 2023. január 1-jén kezdődik, az éves program minden év december 31-éig tart. Csakhogy a nemzeti méhészeti program 2022. július 31-vel lezárult.

A 2022. augusztus 1. és december 31. közötti átmeneti időszakban a KAP 2023-as költségkerete használható. A zökkenőmentes átmenet érdekében az átmeneti időszak támogatásaira 689,2 ezer eurót különített el az illetékes minisztérium a 4,271 millió eurós 2023-as támogatási keretből.

Méhészeti marketing

- monitoring, marketing és promóciós költségek

- adminisztratív költségek

- vizsgálatok és közzététel költségei

Kecskés Lajos

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására, amely munka a következő ciklusban a Környezeti és energiahatékonysági operatív program Plusz 42 milliárd forintos keretéből folytatódhat - mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a balatoni vizes élőhely-rekonstrukciók projektzáró ünnepségén csütörtökön Fonyódon.

Mire érdemes költeni pénzt és figyelmet?

Az AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. tizenharmadik Agrármarketing és -médianapja volt. A január 25-ei konferencián telt ház előtt ismertették a legfrissebb médiafogyasztási trendeket a piac elismert szakértői.

Új rendszer modern gazdáknak

Új elemmel bővült az AGROTEC Magyarország Kft. szervizszolgáltatási kínálata. Az Aconnect egy olyan átfogó gépüzemeltetést támogató, flottakövető rendszer, amely kiegészül a fejlett erő- és munkagépek vezérlésdiagnosztikai hálózatának átfogó ellenőrzésével és GPS alapú nyomon követésével.

Vége a csapadékos, nagyon enyhe időszaknak

A karácsonytól a hét elejéig tartott csapadékos, de az évszakhoz képest rendkívül enyhe időszak során az országban sokfelé két-háromszor több csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál. A talajok felső egy méteres rétege telítetté vált, az Alföldön nagy területen áll a víz a földeken, ugyanakkor lassan emelkedni kezdett a talajvíz szintje is.

Aki ezt kihagyja, az lemond az agrártámogatások 15%-áról

Mikrobiológiai termékek az AÖP támogatásban címmel kerekasztal beszélgetést szervezett a Magyar Talajvédelmi Baktérium – gyártók és – forgalmazók Szakmai Szövetsége. Az AGROmashEXPO-n megrendezett fórumon szó volt az Agrár Ökológiai Program (AÖP) céljairól és a felhasználható mikrobiológiai termékek sokféleségéről.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

További fejlesztések a sikeres évet záró AXIÁL-nál

A gazdasági nehézségek és az aszály ellenére 2022-ben az AXIÁL Kft. rendelésállománya növekedett, a cég új telephelyet nyitott Felsőzsolcán és kibővítette bajai szervizét. A jelentős hazai gépkereskedő az AgrárgépShow kiállításon mutatta be terveit és eredményeit, miközben közel 100 gépet ki is állított és leleplezte az utánpótlásnevelési projektjük legújabb kampányarcait, a Galaxiál Hőseit.