Back to top

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Néha hipermarketek zöldség-gyümölcs polcain is kapható aloé levél
Néha hipermarketek zöldség-gyümölcs polcain is kapható aloé levél
Fotó: wikipedia
Az Aloe vera nálunk tavasztól őszig félárnyékos helyen, a szabadban érzi legjobban magát. Télen a 15-16 oC-os világos helyiség a legoptimálisabb számára, de a hőmérséklet semmiképp ne süllyedjen 5 oC alá a teleltető helyén. Öntözni mérsékelten kell. Amikor a leveleken érezzük, hogy nem rugalmasak, hanem kezdenek puhulni, az a növény szomjazásának a jele.

Számos módon felhasználható

Külsőleg alkalmazható: pattanások, csípések, napégés, horzsolás, zúzódás, herpesz, bőrgomba, hegek, fekélyek, bőrpír, fagyás, narancsbőr kezelésére. Belsőleg alkalmazva méregtelenítő hatású, tökéletesíti az emésztés folyamatát, fokozza a tápanyagok felvételét, és optimalizálja a táplálék emésztőrendszerben való áthaladásának az idejét.

A szervezet öngyógyító képességére is jó hatással van: bakteriális fertőzések, bélférgek, gyomorsav túltengés esetén is hasznos.

Dísznövényként is tartható
Dísznövényként is tartható
Fotó: wikipedia
Házilag is feldolgozhatjuk

Külsőleg alkalmazva a frissen vágott levelet használjuk fel, mert hatóanyagai a levegő oxigénjével érintkezve rövid idő alatt oxidálódnak, és vesztenek hatásukból. Egyik lehetőség, hogy a géllel bedörzsöljük a kezelendő felületet, másik megoldás pedig (főleg kisebb kiterjedésű kezelt felületek esetén), hogy félbevágjuk hosszában a levelet, a kezelendő részre helyezzük, és gézzel rögzítjük.

Nyúzzunk aloét, ha belsőleg alkalmazzuk! Az aloé gél és ital készítésére a tő alsóbb, vastagabb levelei alkalmasak, ha a felső fiatalabb leveleket vágjuk le, azzal jócskán visszavetjük a tő fejlődését.

A lemetszett levelet mossuk meg, a két élét vágjuk le, majd aprítsuk 3-4 centiméteres darabokra. Ezeket hámozzuk meg úgy, hogy a bőre alatt található sárgás „latex” részt is lehetőleg távolítsuk el.

Ha ez nem sikerül elsőre, akkor mosással is tisztíthatjuk az aloe zselét, a lényeg, hogy a sárga latexből semmi ne maradjon rajta, mert ez az anyag hasmenést és görcsöket okozhat. A megfelelően megpucolt aloé áttetsző zselészerű, tiszta anyag.

Ezt a zselét feleannyi térfogatú vízzel turmixoljuk össze, majd hagyjuk állni félórányit, ennyi idő elegendő ahhoz, hogy letisztuljon. Turmixoláskor ha nem teszünk elegendő vizet a zseléhez, akkor felhabosodik.

Aloe vera ital készítése házilag

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Mit tesz a műanyag a termőfölddel?

A műanyaghulladékok talajra gyakorolt hatása nagyrészt ismeretlen, pedig a talajba kerülő műanyag mennyisége akár többszöröse is lehet annak, mint ami a folyókba, tengerekbe mosódik. Egy uniós kutatás keretében annak igyekeznek a végére járni, hogy pontosan milyen hatással is van a talajok műanyag-szennyezettsége magára a termőföldre.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

Új, halálos vírust fedeztek fel az óceánokban

Egy eddig ismeretlen vírust azonosítottak a Hawaii Egyetem Egészségügyi és Partravetődési Laboratóriumában (Health and Stranding Lab), mely halálos a bálnákra és delfinekre nézve. Először egy 2010-ben partra vetődött Longman-féle csőröscetből mutatták ki, ám mostanra 10 különböző tengeri emlősfajnál is megtalálták.

Tizenkét csapat jutott tovább a Magyarország étele 2023. szakácsversenyen

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étele 2023. szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén Felcsúton.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.