Back to top

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

„A talajon nem állunk, hanem élünk is”, ezzel a Dr. Stefanovits Pál idézettel köszöntötte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a talajszelvény átadásának eseményéül szolgáló, Magyarország Talaja 2022 szakmai konferenciát.

Dr. Dobos Endre a Magyar Talajtani Társaság elnöke hagyományteremtő céllal átadja az év talajának szelvényét Feldman Zsolt államtitkárnak. Cél, hogy az agrárminisztérium épületében kialakításra kerüljön hazánk jellemző talajait bemutató tárlat.
Dr. Dobos Endre a Magyar Talajtani Társaság elnöke hagyományteremtő céllal átadja az év talajának szelvényét Feldman Zsolt államtitkárnak. Cél, hogy az agrárminisztérium épületében kialakításra kerüljön hazánk jellemző talajait bemutató tárlat.
Fotó: Pelsőczy Csaba/Agrárminisztérium

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy az ENSZ 68. Közgyűlése 2013-ban nyilvánította december 5-ét a talaj világnapjának. Hangsúlyozta,

az egészséges talaj az, amiben élet van, egy marék talajban pedig több élőlény van, mint amennyi ember él a földön.

A megfelelő mennyiségű, egészséges és jó minőségű élelmiszertermelés alapja a termőföld. Az egészséges talaj azonban nemcsak az élelmezésbiztonságot, hanem a környezet- és klímavédelmet is szolgálja, hiszen szénmegkötő és tisztítóképessége is kiemelkedő, ami kihat az élet minőségére is.

Hazánkban a termőföld, a talaj rendkívül fontos környezeti erőforrás és egyben gazdasági tényező. Magyarország földterületének csaknem 54 százaléka mezőgazdasági hasznosítás alatt áll.

Az egy főre jutó mezőgazdasági terület 0,50 hektár/fő, ami uniós és világviszonylatban is magasnak számít.

Fotó: Pixabay
Hazánk az uniós tagállamok között a hatodik, míg a világon a huszadik helyet foglalja el az egy főre jutó szántóterület tekintetében. Feldman Zsolt szerint jóval több lehetősége van a gazdáknak, hogy megismerjék a talajt, amin gazdálkodnak, ugyanis sokkal több információ áll a rendelkezésükre.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a hazai agrárpolitika kiemelten kezeli a talajjavítás és a fenntartható talajművelés kérdését.

A kormány 2021-ben fogadta el a Talajvédelmi Cselekvési Tervet, amely a közös felelősségre épít és az utólag büntető hatósági munkáról a megelőző tudásmegosztó talajvédelemre helyezi a hangsúlyt.

Feldman Zsolt kitért arra is, hogy Magyarország Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervének elfogadásával a 2027-ig terjedő időszak agrártámogatási keretei számos olyan intézkedést tartalmaznak, amelyek a talajállapot javítására ösztönzik a magyar termelőket.

A szakmai konferencián Frizon-Somogyi Orsolya osztályvezető-helyettes ismertette az uniós szakpolitikai célokat. Elmondta, hogy az Európai Unió 5 missziót, olyan küldetést határozott meg, amelyeket kiemelten fontosnak tart az elkövetkezendő években. Ilyen például a rák elleni küzdelem, az alkalmazkodás az éghajlati változásokhoz és a talajvédelem is. A missziókra külön forrás áll rendelkezésre, összesen 5,3 milliárd euró keretéig. Ennek arányos része jut talajvédelemre. Például az unió területén 100, így hazánkban is néhány olyan hálózat kerül kialakításra, ahol 10-20 tipikusnak mondható termőföld típuson gazdálkodó területén talajvédelmi kutatások folynak majd. Ezek közül a legpéldaértékűbbek egyfajta bemutatóként, vagy referenciaként szolgálhatnak a gazdatársadalom számára. Uniós elnevezése ezeknek a területeknek a „living labs” és a „lighthouses” lett. Az ehhez kapcsolódó EU-s pályázat január 17-én kerül meghirdetésre. A pályázatot komplex hálózatokra lehet beadni, így a Magyar Talajtani Társaság és annak több tagja is elkezdte már a téma iránt érdeklődő növénytermesztő gazdák és talajtani műhelyek felkeresését.

Juhász Anikó helyettes államtitkár a hazai szakpolitikai célok és az új közös agrárpolitika (KAP) intézkedései mellett beszélt arról is, hogy

a falugazdász hálózat lesz a gazdák segítségére az új szabályok - többek között a talajt is érintő - kérdéseinek megválaszolására.

Fontosnak nevezte a talajjal foglakozó kutatóintézetek és az agrárminisztérium közötti együttműködést annak érdekében is, hogy a KAP-ban meghatározott célok elérése valóban mérhető módon megtörténjen. Mint hangsúlyozta, minden kutatás annyit ér amennyit a gazdák abból hasznosítanak, ezért nagyon fontos az ismeretek és a jó példák bemutatása.

A szakmai konferencia lehetőséget adott a hazai talajtani műhelyek rövid bemutatkozásának és a Magyar Talajtani Társaság szakmai koordinációs tevékenységének megismerésére. Dr. Dobos Endre a társaság elnökének előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a talajok védelme, a gazdálkodás kitettségének csökkentése a jelen feladata. Mint fogalmazott

csak azt tiszteljük és szeretjük, amit ismerünk. Minél többet tudunk valamiről, annál közelebb kerülünk hozzá. A megismerés elfogadást és alkalmazkodást is jelent. Ezért fontos a talajok megismerése.

Akár műholdfelvételekkel, akár talajszelvényekkel is jól szemléltethető a talajok leromlott állapota. Tapasztalata szerint egyre több gazda ismeri föl ennek jelentőségét, de még mindig nem a többség. Ami lefordítva azt jelenti, hogy még mindig többen vannak, akik nem megfelelő agrotechnikával gazdálkodva egyre gyengébb minőségű talajokon termesztenek. A Magyar Talajtani Társaság célja, hogy ezen változtasson és ehhez a feladatához szívesen fogadja tagjai közé azokat a gazdákat és vállalatokat, akik hasonlóan elkötelezettek a talajok védelme iránt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Csak az a vízmennyiség adható át, amely nem szükséges a magyar területen

Erről tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, miután megkérdeztük, mi a véleményük a Duna Charta januárban nyilvánosságra hozott közleményéről, amiben az osztrák mezőgazdaság Szigetközből származó vízellátása ellen tiltakozik.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.