Back to top

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Feldman Zsolt: „Az ágazat elöregedése, az utánpótlás hiánya nemcsak itthon probléma. Fontos népszerűsíteni a fiatalok körében, hogy napjainkban már technológiailag bármely más iparággal összemérhető, komfortos és jövedelmező munkalehetőséget kínál.”
Feldman Zsolt: „Az ágazat elöregedése, az utánpótlás hiánya nemcsak itthon probléma. Fontos népszerűsíteni a fiatalok körében, hogy napjainkban már technológiailag bármely más iparággal összemérhető, komfortos és jövedelmező munkalehetőséget kínál.”
Fotó: Pelsőczy Csaba, Agrárminisztérium
A mezőgazdasági generációváltásra vonatkozó, jövő évtől érvényes új jogszabályt Feldman Zsolt államtitkár mutatta be. Az állam több pénzügyi támogatással, komplexebb jogi keretekkel segíti az agrárgazdaságok átadását és átvételét, immár nemcsak egyenesági családtagok, hanem munkáltatók és alkalmazottak között is.

Fontos, hogy a gazdálkodók időben gondoskodjanak gazdaságuk jövőbeli működtetéséről, hiszen nagy gondokat okozhat például, hogy a támogatási jogosultságok személyhez kötődnek.

Az adminisztráció útvesztője eddig komoly akadályt jelentett a generációváltásban, az új törvény azonban a termőföld, a támogatási jogosultságok, az engedélyek vagy szerződések átvételére is komplex, gyors és strukturált megoldást kínál a gazdaságátadási szerződés formájában.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy az új gazdaságátadási rendszer „magyar innováció”
Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy az új gazdaságátadási rendszer „magyar innováció”
Fotó: Pelsőczy Csaba, Agrárminisztérium
Hogy a fiatalabb generáció felkészülten folytassa a gazdaság irányítását, az öt éves átadási időszakban személyes közreműködést, együttműködést is előír számára, és a gazdaságátadó részére 50-70 ezer, a gazdaságátvevő számára pedig 40-100 ezer euró vissza nem térítendő egyösszegű átalánytámogatást biztosít.

A fiatal gazdák a januártól életbe lépő új támogatási rendszerben a korábbi 50 helyett 65 százalékos támogatást kaphatnak a Vidékfejlesztő Program keretében.

Továbbra is igénybe vehetik az induló támogatást 40 ezer euró összegben, ez azonban a jövőben fejlesztési kötelezettséggel is jár számukra, amihez legfeljebb 100 ezer euró vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.

Kelemen Péter, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet vezetője aláírja az együttműködési megállapodást
Kelemen Péter, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet vezetője aláírja az együttműködési megállapodást
Fotó: Czifrik Katalin
Globálisan felértékelődik a mezőgazdaság és az élelmiszer ellátásbiztonság – mondta Zsarnóci Csaba, az OTP Agrár főosztályvezetője. Az ezzel járó lehetőségekkel azok a gazdasági szereplők tudnak élni, akik innovatívak, figyelnek a változó fogyasztási igényekre, szigorodó szabályozásra, sőt, a befektetések irányára is. Elsősorban azok számíthatnak a bankok támogatására, akik nyitottak a folyamatos fejlesztésre és mindent megkérdőjeleznek, vagyis nem ragaszkodnak a megszokott gazdálkodási sémákhoz.

Bozó Ákos és Apagyi Bence, az idei Agrovirtus vetélkedő győztes csapatának tagjai a konferencia "Siker, innováció" szekciójában
Bozó Ákos és Apagyi Bence, az idei Agrovirtus vetélkedő győztes csapatának tagjai a konferencia "Siker, innováció" szekciójában
Fotó: Czifrik Katalin
A kockázatkezelés, a szervezeti struktúra és a humánpolitika határozza meg az agrárvállalkozások válságállóságát – hangsúlyozta Grászli János, az agráralapanyagok felvásárlásával és kereskedelmével foglalkozó Bunge Zrt. mezőgazdasági igazgatója. Egy olyan gyorsan és radikálisan változó gazdasági környezetben, amilyen a mostani, „a kis tévedéseknek is óriási hatása lehet a vállalatok működésére.”

Fontos, hogy milyen és mekkora mértékű kockázatot képesek, illetve hajlandók felvállalni, és fokozhatják stabilitásukat az értékláncon belüli együttműködésekkel.

A nagyon hierarchizált szervezeti struktúra már nem tud jól működni a jelenlegi környezetben. Egy „laposabb” szervezet, delegált döntési jogkörökkel válságállóbb lehet. Felértékelődött a csapatmunka, a támogató munkahelyi kultúra, a képzett munkaerő.

Az idei évben több mint 15 szakmai előadáson és több mint 25 közösségi rendezvényen vehettek részt az Agribusiness Club tagjai – mondta el Barta Dénes. A szervezet elnöke a konferencia keretében együttműködési megállapodást írt alá Kelemen Péterrel, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet vezetőjével, aki elmondta: az ágazat számára nagyon fontos, hogy vonzóvá váljon a fiatal szakemberek körében.

Barta Dénes, Zsarnóci Csaba, Grászli János, Vajda Péter és Kelemen Péter a kerekasztal-beszélgetésen
Barta Dénes, Zsarnóci Csaba, Grászli János, Vajda Péter és Kelemen Péter a kerekasztal-beszélgetésen
Fotó: Czifrik Katalin
A hazai agrárium rezilienciájával, azaz válságállóságával foglalkoztak a kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Grászli János, Kelemen Péter, Vajda Péter, a természetes talajoltó készítményeket gyártó Phylazonit Kft. vezetője, valamint Zsarnóci Csaba. Óriási koncentrációra számítanak a magyar agráriumban, amely szerintük kedvező is lehet a hosszútávú versenyképesség szempontjából. A válság után kicsit drágább, de stabil ellátási láncok kialakulását várják, valamint azt, hogy az árszínvonal már nem fog visszaesni a válság előtti szintre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Csak az a vízmennyiség adható át, amely nem szükséges a magyar területen

Erről tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, miután megkérdeztük, mi a véleményük a Duna Charta januárban nyilvánosságra hozott közleményéről, amiben az osztrák mezőgazdaság Szigetközből származó vízellátása ellen tiltakozik.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.