Back to top

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Fotó: Pixabay

A mogyoró mintegy 95-96 százalékát exportálják az európai piacokra. Az azerbajdzsáni kormány ösztönzi a mogyorótermesztéssel foglalkozó vállalkozókat. Ennek egyik formája, hogy minden évben egyszeri támogatásként 4400 manat-ot (nagyságrendileg 1 millió Ft-ot) kapnak a termelők.

Az International Nut and Dried Fruit Council által közzétett adatok szerint Azerbajdzsán a harmadik helyen áll a mogyoró globális piacokra történő exportjában. Törökország 68 százalékos részesedéssel uralja a mogyorópiacot, a második helyen Olaszország áll 11 százalékos részesedéssel.

Azerbajdzsán több mint 25 országba exportál mogyorót, többek között Oroszországba, Németországba, Grúziába, Lengyelországba, Litvániába, Fehéroroszországba, Franciaországba, Ukrajnába, Svájcba. Állítólag Németország és Olaszország a két legnagyobb azerbajdzsáni mogyoró vásárló. Az állami Azexport online értékesítési platformra néhány hónap alatt közel 84 millió dollár (33 milliárd Ft) értékben érkeztek exportmegrendelések több mezőgazdasági termékre, köztük mogyoróra is.

Azerbajdzsán éghajlata ideális szinte mindenféle héjas termesztésére és az ágazat évről évre folyamatosan növekszik. Az évente több mint 35 000 tonna dióféléket előállító gazdaságok főként az ország északi Gakh, Zagatala és Balakan régióiban találhatók.

Az Azerbajdzsáni Mogyoró Exportőr Konzorcium öt vezető hazai mogyoró-exportőrt és 12 000 egyéni gazdálkodót foglal magába. Adataik szerint az új mogyoróültetvények száma évente átlagosan négy-öt százalékkal növekszik. A 2021-ben 1950 hektáron telepített új ültetvényeket elsősorban az északi Sheki körzetben találhatók.

A FAO jelenleg egy 1,3 millió dollár értékű projektet valósít meg, amelynek célja az azerbajdzsáni mogyorótermelés növelése, az új technológiák és a globális know-how helyi gyakorlatokba való beépítése, és a raktári létesítmények fejlesztése. A projekt várhatóan hozzájárul az ország mogyoróiparának fenntartható fejlődéséhez, élelmiszer- és táplálkozásbiztonsághoz, valamint a vidéki területek szegénységének csökkentéséhez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válságálló családi gazdaságok

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 32 éves múltra tekint vissza. Időnként nehéz volt fennmaradnia, mert nincs normatív támogatás a román kormány részéről, egyetlen szakmai szervezet felé sem. Önerőből próbálják fenntartani magukat – tudtuk meg Fazakas Miklós elnöktől.

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet

A januárt jellemző nyugati, délnyugati áramlás az elmúlt egy hét során már északnyugatira fordult. Ennek következménye a jóval kevesebb csapadék és az átlag körüli hőmérséklet. A hétvégétől ismét átalakul a légköri áramlási rendszer hazánk fölött: tartósan északias áramlással jelentős lehűlés érkezik kemény éjszakai fagyokkal, napközben is csak fagypont közeli hőmérsékletekkel.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Korszerűsítik és újraindítják az erdélyi cukorgyártást

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát - nyilatkozták az Agrointel.ro szakportálnak.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Csak az a vízmennyiség adható át, amely nem szükséges a magyar területen

Erről tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, miután megkérdeztük, mi a véleményük a Duna Charta januárban nyilvánosságra hozott közleményéről, amiben az osztrák mezőgazdaság Szigetközből származó vízellátása ellen tiltakozik.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.