Back to top

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A Harvard T.H. Chan School of Public Health szerint a zöldségek segíthetnek a vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében, támogathatják a rák megelőzését, hozzájárulhatnak a fogyókúrás céljaink elérésében és még számtalan jótékony hatással rendelkeznek.

Nagyon sok módszer létezik a zöldség elkészítésére, akár melegen, hidegen, párolva, blansírozva, grillezve, nyersen, salátában vagy akár hamburgerben is fogyaszthatjuk.

A Bioversity International szerint világszerte 1097 termesztett zöldségfaj létezik, az elkészítései lehetőségek pedig végtelenek.

Általában sós, fűszeres hozzávalóként gondolunk rájuk, de a zöldségek édesítése egyedi hangulatot kölcsönözhet nekik, ami tökéletes egy ünnepi köretnek, vagy meggyőzhetjük a válogatós gyereket, hogy több zöldséget egyen. A sült zöldségek édesebbé tételének egyik egyszerű módja a vanília kivonat felhasználása a főzés során.

Illusztráció
Illusztráció

A vanília kivonat extra édességet ad a karamellizált zöldségeknek

A vanília kivonat egy gyakori gasztronómiai alapanyag, amelyet általában desszertek sütéséhez használnak. A Taste of Home szerint azonban a vanília kivonat segít fokozni a karamellizációs folyamatot, ha zöldségeket sütünk a sütőben. Amikor a zöldségekben természetesen előforduló cukrokat magas hőnek tesszük ki, a cukor barnulni és karamellizálódni kezd, és édes ízt kölcsönöz az ételnek. Bár a karamellizáció folyamata a zöldségek sütésekor természetesen megy végbe, a Taste of Home szerint vanília kivonat hozzáadásával elmélyíthetjük a zöldségek szerves édességét, és még ropogósabbá tehetjük őket.

A vanília kivonat számos lehetséges egészségügyi előnnyel büszkélkedhet.

Ugyanis nagy mennyiségű gyulladáscsökkentő antioxidánsokat tartalmaz, mely jótékony hatással lehet az agy egészségére, miközben csökkentjük a hozzáadott cukorbevitelt. Ha nincs kéznél vanília kivonat helyettesíthetjük mézzel, juharsziruppal vagy akár mandulakivonattal is.

Forrás: 
mashed.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

Játékkal és kóstoltatással népszerűsítik a mangalicahúst

Minél többet, minél több helyen együnk mangalicahúst! Így summázta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a farsangi időszakig tartó kampány célját. Az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium negyedik éve már nemcsak általában a hazai sertéshús fogyasztását igyekszik ösztönözni, hanem a prémium mangalicahúsét is.

A méhészet művészete 12 - A méhek és a lélek

A tél különleges időszak a méhek és a méhész életében is. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy „Ilyenkor a méhek alszanak?” – s mindig nagy csodálkozás fogadja, amikor elmesélem, hogy mi történik télen a méhekkel.

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

3 év kihagyás után újra megjelent Görögországban az ASP

Idén eddig már 15 európai országban igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a vaddisznó-populációban. 2020 áprilisa óta először mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát Görögországban.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).