Back to top

Ismeretterjesztés közérthető tudományossággal - Dr. Pepó Péter, Adorján János-díjas professzor

Az agrárszakma jeles képviselői körében meghitt ünnepségen vette át az idei Adorján János-díjat Dr. Pepó Péter, a Debreceni Egyetem tanára az MTA doktora, Dr. Gyuricza Csabától a MATE rektorától, Sári Enikőtől, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatójától, Bárdos B. Edittől, a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztőjétől, és Hájos László senior főszerkesztőtől a Gödöllői Királyi Kastélyban.

01.jpg

Fotó: Kiss Gergely

Az 1946 októberében megjelent Magyar Mezőgazdaság című lap első számának vezércikkében, Adorján János főszerkesztő meghatározta a lap máig érvényes irányát: „célunk a tudomány erejével segíteni a parasztságot”.

Dr. Pepó Péter, Adorján János-díjas professzor | MMG

 

adorjan_dij_2022_01.jpg

Fotó: Kiss Gergely
A Magyar Mezőgazdaság Kft. vezetése 5 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy hazánk egyetlen agrárgazdasági hetilapjának első főszerkesztőjéről elnevezett díjat alapít. A kitüntetést a hetilap külső szerzői közül azok kaphatják meg, akinek írását, szakmai tanácsait az olvasók hasznosnak, gazdálkodásukban hasznosíthatónak, informatívnak és közérthetően megfogalmazottnak ítélnek. A díjat első alkalommal Birkás Márta professzor asszony vehette át, majd Szabó Jenő agrárközgazdász és a tavalyi évben Orosz Szilvia mérnöktanár.

Az Adorján János által megfogalmazott gondolatok máig érvényesek és mi ezen az úton megyünk tovább és mindig ezt tekintjük magunk előtt célnak

– mondta köszöntő beszédében Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója. Mint fogalmazott a világ felgyorsulása és a digitalizáció új kihívások elé állítja a nyomtatott lapok kiadóit. Ezért is büszke arra, hogy önálló kiadóként immár 30 éve, tizenegy agrárszaklappal segíti a kiadó az ágazat szereplőinek informálását. A kor követelményeinek megfelelve a kiadó sikeresen működteti az online felületét a magyarmezogazdasag.hu oldalt, de a nyomtatott lapoknak, melyek minden hónapban több százezer olvasóhoz eljutnak, más ereje van.

02.jpg

Fotó: Kiss Gergely

A díjak értékét az határozza meg, hogy ki adja, és ki az, aki kapja. Jelen esetben a díjat, a magyar agrár szakirodalom több évtizede vezető ismeretterjesztő folyóirata adja.

A díjazottak kiválasztásánál pedig nagy hangsúlyt kap, a díjazottakkal szembeni elvárás, a minőség - mondta köszöntőjében Dr. Gyuricza Csaba a díj fővédnöke, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. A digitális sajtótermékek térnyerése egy másfajta megjelenést eredményezett a nyomtatott lapok számára. Véleménye szerint

a kézbe fogható sajtótermékek reneszánsza sosem fog elmúlni, mert egy egészen más, kontrollált minőséget jelent az, hogy a folyóiratok mögött szakképzett szerkesztők állnak.

Kiemelte, hogy az egyetemek és a kutatóhelyek munkatársai sok esetben az impakt faktorok világában élnek a fenntartók elvárásainak megfelelve. Ugyanakkor a tudományos ismeretterjesztés a társadalmi felelősségvállalás része ezért sokan fontosnak tartják, hogy ne csak a tudományos, hanem a szélesebb szakmai körökben is megismertessék eredményeiket. A MATE rektora szerint a mezőgazdaság csúcstechnológiai ágazattá válik, ezért még inkább felértékelődik a szerepe annak, hogy hogyan lehet közérthető tudományossággal a legtöbb információt eljuttatni a gazdálkodók számára.

Bárdos B. Edit, a Magyar Mezőgazdaság hetilap főszerkesztője ismertette a díjazott, Prof. Dr. Pepó Péter életútját. 1955-ben született Gyulán. Alap és középfokú tanulmányait a városában végezte, agrármérnöki diplomáját a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerezte 1979-ben. Ennek elvégzését követően a termelésben töltött rövid idő után a DATE növénytermesztési tanszékre kerül, ahol bekapcsolódott az oktatásba és kutatásba. Az itt végzett munka eredményeként 1983-ban summa cum laude minősítéssel védte meg doktori disszertációját.

Kutatási területe a szántóföldi növények termesztéstechnológiájának komplex vizsgálata.

Termőhely- és fajtaspecifikus növénytermesztési modellek kidolgozása. Összes tudományos és felsőoktatási közleményeinek száma: 699, témavezetői tevékenysége során eddig vezetésére bízott doktoranduszok száma: 23 fő. A Magyar Mezőgazdaság hetilapban megjelent, közérthető tudományossággal megfogalmazott írásainak száma 81.

A díjátadó ünnepélyen a szakembert pályatársai, kollégái, barátai is köszöntötték. Avar László, a Magyar Mezőgazdaság munkatársa személyes élményeit összefoglalva kiemelte, hogy Dr. Pepó Péter ismeretterjesztése,

a Magyar Mezőgazdaság szaklapban történő publikálás mellett, a gyakorlati szántóföldi bemutatók szervezése terén is példaértékű.

A kollégák méltató gondolatai között szerepelt az is, hogy már nagyon korán célként fogalmazódott meg benne, hogy egyetemei tanár és nagydoktor akar lenni. A korábban elhangzott minőség mellett Dr. Pepó Péter esetén a hitelességet is kiemelték pályatársai, ami jól jelzi, hogy a díj méltó helyre került.

A díj átvétele után Dr. Pepó Péter köszönetet mondott a díjat odaítélők mellett mindazoknak, akik nélkül a tudományos cikkek nem jöhettek volna létre. Az ágazat azon szereplőinek, akik inspirációt adtak a tudományos vizsgálódáshoz. Kiemelten köszönetet mondott családjának, akik elviselték a kutatói pálya olykor nem egyszerű mindennapjait.

Beszédében kitért arra is, hogy

a Debreceni Egyetem oktatói, kutatói számára kidolgozott értékelési rendszerben javaslatára sikerült elérni, hogy a tudományos publikációk mellett a szakmai folyóiratokban megjelenő cikkek nagyobb súllyal számítsanak.

Ezzel is azt kívánta kifejezni, hogy a nyomtatott szaksajtóban megjelenő közérthető tudományossággal megjelenő írások mennyire fontosak a gazdálkodók ismeretének bővítésében.

Az Adorján János-díj kitüntetettje honoráriumban is részesült, melyhez támogatóként hozzájárult:

az AGROTEC Magyarország Kft., az Axiál Kft., a Bóly Zrt., a Corteva Agriscience Hungary Zrt., az Enyingi Agrár Zrt., a Hód Mezőgazda ZRt., a Holstein Genetika Kft., az IKR Agrár Kft., a KITE Zrt., a Pannon Genetic Kft., a SAATEN-UNION HUNGÁRIA Kft., a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt., és a VITAFORT Zrt.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Három perc alatt fel lehet tölteni hígtrágyával

Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat kapott az AgroMashexpón a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. HFW 25 000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya-injektálóval. A Fliegl most is bebizonyította, nemcsak gyártó, hanem fejlesztő vállalat is.

Korszerűsítik és újraindítják az erdélyi cukorgyártást

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát - nyilatkozták az Agrointel.ro szakportálnak.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Csak az a vízmennyiség adható át, amely nem szükséges a magyar területen

Erről tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, miután megkérdeztük, mi a véleményük a Duna Charta januárban nyilvánosságra hozott közleményéről, amiben az osztrák mezőgazdaság Szigetközből származó vízellátása ellen tiltakozik.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.